fågelfysiologi.hälsa.skador

När vilda fåglar dör

2018-01-02 14:04 #0 av: [Carpinus]1

Det dör tiotusentals talgoxar i timmen - siffror som är svåra att riktigt greppa! Många dör förstås så här års, de flesta avlider som ungar/ungfåglar - forskning säger att bara en av fyra fåglar (av alla arter) överlever sitt första levnadsår. Men det finns individer som hänger med länge, åldersrekordet för just talgoxe sägs vara 15 år.

"– Om en fågelpopulation är någorlunda stabil dör det lika många fåglar som det kläcks. Så varje dag dör i genomsnitt 27 000 taltrastar, över tusen i timmen. Av vanligare arter som talgoxar dör tiotusentals i timmen. Så sammanlagt dör miljoner fåglar varje dag.
Men en småfågel dör nästan aldrig av ålderdom.
– De blir uppätna. Därför ser man inte den döda fågeln, men däremot kanske en plockningsplats där höken ätit."---

https://www.expressen.se/gt/kultur/vart-tar-de-doda-faglarna-vagen/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2019-12-10 04:44 #1 av: Göstage

En råka som ringmärkts som vuxen i Staffanstorp i juli 1996 inlämnad på djursjukhuset i Lund i helgen och avliden på fågelsjukhuset i Malmö något dygn senare är med sina +25,5 år den äldsta viltlevande kråkfågel som registrerats i Europa.

Den äldsta ringmärkta fågeln i Sverige är dock en sillgrissla som var 45 år och 10 månader  när den avlästes under häckning.

Källa

Svenska fåglar, åldersrekord

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2020-01-08 21:52 #2 av: Göstage

Stockholmsparet på promenad i Borgholm påträffade en död kaja, och maken vill nu veta hur kommunen tänker kompensera hans hustru som drabbats av denna syn. Kommunen svarar att de svårligen kan gottgöra människor som påträffar vilda men döda djur utomhus.

Källa.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.