En större gulbena får fågelskådare från hela landet att skippa julbordet och dra till Amundön utanför Göteborg. Den sällsynta gästen har bara setts i Sverige fyra gånger tidigare. Normalt förekommer större gulbena i Nordamerika och brukar så här års övervintra i Sydamerika. Experter tror att det är det blåsiga vädret fört den hit, och eftersom det just nu är milt på västkusten tror man inte att den har några problem med att hitta föda.
Efter att snäppan varit försvunnen någon vecka och alla kanske trodde att den styrt kursen mot något mangroveträsk i Sydamerika så dök den upp som inget hänt på en kustäng söder om Varberg.
Hängde på en fågelskådande kompis och fick se den större gulbenan idag. Den knallade omkring i det grunda vattnet på födosök så att man kunde se den riktigt bra.
En bra fågeldag även i övrigt i Galtaback/Getterön med bl.a. toppskarvar, skärpiplärkor, stjärtand, havsörn, grå häger, gravänder, sångsvanar, grågäss, salskrake samt ett tjugotal storspovar, en art som jag aldrig sett i januari tidigare.
"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."(~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)
Det står fel i texten var den har observerats, förra året syntes den Amerikanska varianten av knölsvärta utanför Roslagen (bla. Svenska Högarna) ett antal gånger. https://www.artportalen.se/search/gallery/taxon/266763
En hel del ovanliga arter sedda i landet just nu - man förknippar det med värmen och vindarna. I Simrishamn har man sett en Eksångare, en art för landet, och i Lysekilstrakten drar en stäppvipa till sig skådare.
Rosenstare har man sett på flera ställen på sistone - kanske en "miniinvasion" och sommargylling finns det flera rapporter om.
Ja, det verkar lite invasionsartat. Många exotiska och "klimatkrävande" arter sedda i landet på sistone: blåkråka, biätare, sommargylling och rosenstare.
En rubinnäktergal har hamnat i Skoghall i Värmland, och det är första observationen av arten i Sverige. Arten häckar i centrala och östra Sibirien och borde så här års befinna sig i de sydöstra delarna av Asien.
En blek tornseglare har synts till vid Gubbanäsan utanför Getterön idag och dragit mycket folk. Var erbjuden att åka med och titta på den (om den är kvar) i morgon, men det kom annat emellan för min del.
Den sågs i Västergötland för några dagar sedan, och nu har den alltså förflyttat sig till Halland. Märkligt med en tornseglare i november, den måste ha navigerat riktigt galet...
#20 Den jag skulle åka med var med och såg den utmattade tornseglaren krypa i skydd under en sten. Den togs om hand av någon i gruppen enligt Artportalen, citat: "Fågeln hittades under en sten och plockades upp för vidare transport till Fågelcentralen på Stora Höga. Under transporten i framsätets värme och under min mössa torkade fågeln och kvicknade till. Den vägde endast 28 gr när jag lämnade seglaren på Fågelcentralen kl. 11:00.".
En rostsparv har helt oväntat valt att fira jul i Skutskär.
"Rostsparven har bara setts två gånger tidigare i Sverige – på Öland 29-30 maj 1967, och på Haparanda-Sandskär i juni 2014. Rostsparven håller under häckningstid till i Grekland, på Cypern och utmed andra kustområden längs Medelhavets östra del. När det blir för kallt där drar den till Sudan i norra Afrika – inte Skutskär. En felflygning på runt 760 mil, alltså."---
En gråhuvad vipa har uppenbarat sig i Arendal i Norge. Arten har endast setts en gång tidigare i Europa - i Turkiet förra året. Kanske tar den vägen via Sverige hem?
En brun törnskata har tagit vägen till Landsort. Det är blott andra gången den noterats i Sverige- förra gången var 1984, då ett exemplar ringmärktes på ön Nidingen utanför hallandskusten.
Det första svenska fyndet av östlig kronsångare har gjorts på norra Öland. Den håller annars till i sydöstra Ryssland, Japan, Kina och på Koreahalvön, och drar vintertid till Sydostasien.
Mängder av förhoppningsfulla skådare drog förstås till observationsplatsen, men av de första hundra på plats var det bara fyra som hade lyckan att se rariteten.
En inte alltför ovanlig fågel har kommit mer söderut för att matproviantera rönnbär o oxbär. Ser ut som en lite röd papegoja. Så sidensvansarna har fått bordsgrannar nu. Tallbiten är egentligen en stannfågel men vissa höstar kan många av dem
dra västerut och söderut, antagligen för att hitta mat. De äter gärna
bär, framför allt rönnbär och oxelbär. https://www.land.se/djur-natur/tallbitar-strommar-ned-over-sverige/
En av de mer oväntade platserna att påträffa den i Sverige sällsynta arten dvärgbeckasin måste vara Plattan mitt i Stockholm, men det var där en förvånad fågelkunnig person påträffade ett exemplar i en blomlåda tidigare i veckan.
Plattan kryllade snart av lokala skådare, innan Sthlm viltfågel Rehab gav beckasinen lift ut ur stan för att den skulle kunna förbereda sig för vidare nattlig färd i en lite lugnare miljö.
Dvärgbeckasinen hör sommartid hemma på myrarna i norr och övervintrar i södra Europa.
Just nu riktas fågelfantasternas blickar mot Kuttainen i Kiruna. Detta efter att Mattias Larsson som är boende i byn fått besök av vad man tror kan vara en Azurmes på gården.
Ja den ser ut som en sådan. Men dom är inte säkra om det är en korsning med blåmes. Det är endast rena fåglar som man kan räkna som ett kryss. Det har kommit in en del östliga arter i år som tallbit, m.m.
En gråhuvad sparv drar skådare till nordöstra Öland. Arten noterades första gången 2012 i landet och var då f.ö. den 500:e arten som noterats i Sverige så långt.
Kanske ringer min raritetsbenägne kompis som bor 25 mil bort så att jag får lift den sista milen...
Skämt åsido, hade jag haft vettig tub och en kamera värd namnet kanske jag hade satt mig på buss och spårvagn och dragit till Önnered, men nu nöjer jag mig med konstaterandet att brunsångaren tittat in i grannskapet.
En trolig Masksädesärla (Motacilla alba personata) sedd på Getterön Halland. Har lite annorlunda teckning på huvudet. Förekomst i Marocko. https://www.artportalen.se/Image/2629925
En Himalayasångare står återrapporterad från västra kyrkogården i Köpenhamn idag på den danska artportalen, dofbasen. Det väckte min nyfikenhet, och en slagning på det latinska namnet ger vid handen att det är en art som i Sverige går under namnet Bergtajgasångare, ovanlig men kanske inte jättesällsynt gäst hos oss.
Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.