00. NYHETER

Mårdhunden hotar fågellivet i skärgården

2017-12-04 14:06 #0 av: kamera0710

"I Finland finns över en miljon mårdhundar, men om arten skulle etablera sig i Sverige skulle det vara en katastrof för kustens markhäckande fåglar visar ny forskning.

– En ö där en mårdhund kommer upp på riskerar att rensas på ägg, säger Fredrik Dahl, forskare på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som har lett det tvååriga forskningsprojektet.

Det är Naturvårdsverket som bekostat studien som Jägarförbundets mårdhundsprojekt och SLU genomfört på öar i norra Bottenviken. På två öar sattes det ut en sändarmärkt mårdhund på vardera, och två referensöar utan någon mårdhund och skillnaden var stor.

– De naturliga rovdjuren tog mellan fem och tio procent av alla reden. Medan öar med en mårdhund på, där blev över 90 procent tagna och det var nästan bara av mårdhund."

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6833078

Anmäl
2017-12-04 14:13 #1 av: Magi-cat

Antar att mänskliga aktiviteter fortfarande är en vida större fara för djurlivet än mårdhund.

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-12-04 14:22 #2 av: [Carpinus]1

Mårdhundens förekomst i Europa är i sig en följd av mänsklig aktivitet, eftersom den har inplanterats och/eller rymt från fångenskap i vår världsdel. Dess naturliga utbredningsområde är i östra Asien.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-12-04 14:27 #3 av: kamera0710

Ja, arter som planteras in eller rymmer och hamnar i områden där de inte funnits tidigare leder ju ofta till stora problem. Det gäller råttor på tropiska öar, kaninerna i Australien, svin på vissa öar etc. Men visst är det i stort sett alltid ytterst pga av människan.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.