Annons:
Etikettövrigt
Läst 2293 ggr
[Carpinus]1
9/21/17, 2:21 PM

Generna bestämmer lövsångarens vinterkvarter

Det är generna som styr varför lövsångare från norra Sverige flyttar till östra eller södra Afrika och de från södra Sverige flyttar till Västafrika, säger biologen Max Lundberg vid Lunds universitet till SR Vetenskap. Man avser nu att undersöka DNA-sekvenserna hos andra arter på samma sätt.

Annons:
Monky
9/26/17, 11:21 AM
#1

Häftigt sånt där 🙂

[Carpinus]1
9/26/17, 11:22 AM
#2

Ja, det är nog ingen slump var de dimper ner…🙂

Monky
9/26/17, 11:28 AM
#3

Mer på ämnet genetik så är det intressant det Thord börjar prata om ca 29-30 min in i föreläsningen där han går in på sin egen forskning om fettupplagring hos trädgårdssångare. Häftigt att individer som aldrig flyttat förut vet att de ska stanna på en viss plats och äta för att sen passera en stor barriär. 

Hela föreläsningen är mycket intressant för övrigt.

https://www.youtube.com/watch?v=1ARL1YChHMw

kamera0710
9/26/17, 3:40 PM
#4

Intressant även med släktingen svarthätta! 

(Källa: Torbjörn Fagerstöms bok "Den skapande evolutionen", sidorna 74-75 i nya upplagan. Har tagit upp detta även på en annan i fokus-sight.)

Tyska svärthättor har brukat flytta till Spanien och norra Afrika. Enstaka har dock, troligen pga ärftliga faktorer, hamnat i England där det numera finns gott om föda på dignande fågelbord. (Tidigare innebar det oftast döden och därmed liten fortplantningsframgång.) Detta har medfört att de som flyttar till England har större överlevnad/fortplantningsframgång. I dag övervintrar praktiskt taget hela den sydtyska populationen av arten i England. Detta är enligt boken en av de snabbaste evolutionära förändringar som dokumenterats. 

De svarthättor som häckar i England har dock inte "svarat" på motsvarande vis utan fortsätter än så länge att flytta till Spanien och norra Afrika. Detta också troligen pga ärftliga faktorer.

[Carpinus]1
9/26/17, 4:58 PM
#5

Enstaka svarthättor försöker att övervintra även hos oss. Vid räkningen "vinterfåglar in på knuten" i januari räknade man in 118 ex.

http://birdlife.se/sveriges-ornitologiska-forening/fagelskadning/vinterfaglar-inpa-knuten/

Upp till toppen
Annons: