06. Fågellokaler

Södra sockerbruksdammarna, Örtofta

2017-07-22 14:40 #0 av: [Carpinus]1

Nordic Sugars sockerbruksdammar söder om Örtofta gjorde jag bekantskap med igår då jag hängde på en inbiten fågelskådare dit för att beskåda korttålärka, en raritet i Sverige. Och visst fick vi till slut se lärkan, efter fyra timmars sökande! Det behövdes att vi slog oss ihop med ett antal andra skådare för att vi slutligen skulle få se den - faktiskt där den oftast har skådats, vid damm 14C.

Men  sockerbruksdammarna bjöd på så mycket mer! Tillgången på snäppor påminde om att bortflyttningssäsongen för många arter redan här, även om det känns som om sommaren knappt kommit igång...
I området såg vi bland annat  en sångsvan, fyra skärfläckor, fyra spovsnäppor, tofsvipor, knappa hundratalet skärsnäppor, svartsnäppa, skogssnäppa, större strandpipare och  gluttsnäppa. Gravand med ungar, steglitsor och en lärkfalk kunde också räknas in.

Örtoftadammarna hör alltså till Nordic Sugar, och det är ingen inbjudande miljö - det finns faktiskt varningsskyltar om att det är livsfarligt att beträda de sanka gungflybassängerna fylla av produktionsrester från sockertillverkningen i Örtofta. Men fåglarna verkar trivas, såväl i de fyllda "sockerbetsträsken" som i övriga dammar - halvfyllda eller fyllda med lakvatten i olika grader av rening. Tyvärr har den framgångsrika sockertillverkningen i Örtofta medfört att dammarna fyllts allt mer, läser man fågelrapporter gjorda för 5-10 år sedan så förstår man att fyllandet av dammarna skett i ett allt snabbare tempo, och kanske kommer alla dammarna att fyllas med tiden. Fram till dess kommer området att fortsätta att bjuda på fina fågelobservationer - som prärielöpare som setts här i två omgångar (2009 och 2012), och som korttålärka, som alltså finns där just nu.

Enklast hittar man till sockerbruksdammarna genom att ta väg 936 från Lund, svänger av till höger vid Gottorps kyrka och kör en dryg kilometer, förbi Håstadsgården fram till Svenstorps gård (55°45′56″N 13°15′19″Ö). Där tar man av till vänster vid en skylt med genomfart förbjuden, kör hundra meter in på vägen och ställer bilen på timmerupplägget till höger (OK, enligt allmänheten!) Sedan återstår en promenad på någon kilometer ner till bassängerna och mycket längre än så, om man vill gå runt hela bassängområdet. Och som sagt, trampa inte ut i gungflyna - och ta rejält på fötterna, speciellt om det har regnat är det både lerigt och halt på vissa vägar!

Övriga arter på den skånska snabbtouren bl.a. glador, råkor, tornfalk, vit stork, turkduva samt, inte minst, aftonfalken vid Revinge hed/Krankesjön.  Aftonfalken satte guldkanten på dagen!

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-23 09:21 #1 av: [Carpinus]1

Man kan även komma till dammarna om man går från bron i "sockerbrukssamhället". Då får man vackra vyer från ån på köpet!

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.