07.FÅGELHJÄLP

Talgoxen Ture

2017-03-01 22:46 #0 av: Elinisa

Hej!
Är inte medlem i gruppen, men tänkte ändå skriva för att få svar på en fråga..
Jobbar på en växtbutik/ gardencenter.
I slutet av förra sommaren valde en av våra gäster att stanna hos oss..
Han (Vi tror den är en han, då han sjunger så intensivt& nästan aggressivt för jämnan, -särskilt då vi visslar tillbaka, för att prata lite med honom.) 
..jo, han har på något sätt förlorat sitt ena ben. Från början hängde det mest bara med& sen föll det av.
Vi ser till att han har mat& vatten varje dag.
Han har flugit ut några gånger under vintern, men kommer snabbt tillbaka& vill in igen
Vi tror att Ture, som vi döpt honom till, kommer flytta vidare då vädret tillåter. Det skulle kännas bra isåfall, men vi är lite oroliga..
Ture är stor, rund& fin& har lärt sej balansera bra på sitt enda ben.
..men kommer han kunna finna sej en partner i sitt tillstånd?
Kan en fågel med ett ben kunna genomföra en parningsakt& om inte, -är det isåfall viktigt för att en talgoxe ska vara tillfreds med livet?
Tacksam för svar. :-)
Hälsningar Elin& hennes arbetskompisar (+ lilla talgoxen Ture)

Anmäl
2017-03-01 22:54 #1 av: Tjeja

Ååh... stackars Ture!

Har ingen aning om hur viktigt ett ben är för en fågels livskvalitet.

Har däremot sett videosar på youtube om ett storkpar som håller ihop år ut och år in fastän honan har en skadad vinge och inte kan flyga. Hon stannar hela vintern i huset där de häckar på taket varje sommar. Gubben som bor i huset ser till att hon har mat o klarar vibtrarna. Minns inte vilket land det var i. Polen kanske eller nåt åt det hållet. Europa i af.

Hoppas någon som har mer kunskap kan ge besked med hopp snart! 💖

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2017-03-01 23:11 #2 av: Elinisa

Har hört talas om att talgoxar håller fast vid sin partner för livet, -fast de inte är så jättemonogama under tiden..
Gäller ju då att Ture lyckas ragga upp en tant som tycker han är är värd att stanna hos, trots sina balansproblem..
Han är som sagt stor& rund& kan erbjuda en hel butik med anställda som matar& "vattnar" honom.. Frågan är ju om det räcker till..?
Vi önskar ju det bästa för vår lilla Ture som förgyller våra dagar med sällskap& vacker sång. :-)

Anmäl
2017-03-01 23:15 #3 av: Taggeman

Har ni någon holk till han, som han får vänslas i?

><> ><> ><> ><> ><> (^I^)><> ><> ><> <>< <><

Anmäl
2017-03-01 23:30 #4 av: Tjeja

Det är väl boet/holken hanen har som avgör om honan väljer "honom". Om han lyckas locka in någon dam hos er och som imponeras av det bo han erbjuder så lär han ju få sällskap i alla fall. Hur lätt/svårt det blir för honom att befrukta äggen är en annan sak. Vet inte hur talgoxar brukar paras. Gör dem alltid det sittandes eller gör dem det flygandes någonting? Nån som vet?

Fortsätt gärna hålla oss uppdaterade om hur det går och vad som händer! Låter ju väldigt spännande att få följa en "växthuspippi" oavsett antal ben tänker jag. Så nu vill man ju ännu mer att det ska lyckas och gå vägen för Ture. Han är säkerligen fetare o präktigare än de flesta av hans rivaler om han gottat sig i värmen o maten hos er hela vintern!

Bara han sång når ut tillräckligt för att locka in en hona som sagt 😊😍💕

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2017-03-02 00:09 #5 av: Elinisa

Alltså, takhöjden är väldigt många meter,  dit inte ens vår högsta stege når, tyvärr..
Ture tycker om att sitta på ventilationsrören, samt några slags ventilationsgaller högt under taket, -& sjunga, -då han inte flyger runt i butiken. 
Vår butiksgranne är tyvärr jätterädd för alla slags "skadedjur" &  patrullerar med gevär på morgonkvisten, så vi vill inte gärna göra en stor affär av Ture& därigenom riskera hans död, då vi ändå gillar honom& tycker han kan få en chans till ett lyckat talgoxeliv..
Vi hoppas ju på att hans vackra stämma ska kunna locka till sej en skön dam till våren, då han kan flyga runt lite mera& visa upp sina färdigheter.
Funderar mest ifall han "duger", då hans balans fortf är lite sisådär..?
:-)

Anmäl
2017-03-02 00:12 #6 av: Elinisa

Det han kan erbjuda är väl snarare en mansion med anställda, än en direkt "holk". Vi får helt enkelt hålla tummarna att det går bra för Ture när våren kommer hit..

Anmäl
2017-03-02 09:02 #7 av: Monky

Fåglar kan klara sig bra utan ett ben. Jag matade lite vitfågel (gråtrut, fiskmås och havstrut) nyligen när jag jobbade och den som gick ner först på maten va en gråtrut som saknade en fot. Inte sällan tycker jag att man kan se att individer med nån liknande defekt har en tendens att chansa mer och ta för sig mer. När det kommer till att greppa grenar kommer din Ture inte ha några problem, för det är det som fötterna används till. Klia sig kan han säkert kompensera med vanlig putsning.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.