fågelskydd

En halv miljard färre fåglar i Europa på 30 år

2015-06-08 13:43 #0 av: [Carpinus]

"Forskning visar att närmare en halv miljard fåglar har försvunnit i Europa på 30 år. Nyligen släpptes den nya nationella rödlistan och den visar att trenden för många fågelarter i Sverige är fortsatt negativ.

För fåglar har antalet hotade arter ökat från 38 till 52 arter och i den nya rödlistan skriver man att det i flera fall rör sig om reella försämringar, till exempel för flera fältsparvar, ejder, tornseglare och hussvala. Susanne Backe, biolog på länsstyrelsen i Norrbotten uppgav nyligen för P4 Norrbotten bland annat att antalet småfåglar minskar i hela landet och att antalet lövsångare i Sverige har halverats sedan 2002 utan att man vet vad det beror på. Ejdern är en annan fågelart som visar på en kraftig minskning utan att man med säkerhet vet vad det beror på."

Folkbladet


Anmäl
2015-06-08 14:53 #1 av: Tjeja

Ledsen ush får nästan ångest av att läsa sånthär..

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2019-11-12 13:11 #2 av: Göstage

Nationalt Center for Miljø og Energi, DCE, vid Aarhus Universitet uppger att  av 196 danska häckfågelarter så är 58 på tillbakagång.

30% av häckfågelarterna minskar, 18% ökar, 37% varken ökar eller minskar medan 15% varierar eller har okänd utveckling.

De arter som är vanligast hör samtidigt till de arter som faktiskt minskar i antal individer - dit hör sånglärka, stare, tofsvipa, gråsparv och ladusvala.

Enligt Danska Ornitologisk Forening beror tillbakagången på att lämpliga häckningsbiotoper tas i anspråk av människan, och att födotillgången för insektsätare minskar. 

Källa

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.