Annons:
Etikettfågelskydd
Läst 2526 ggr
[Carpinus]
6/8/15, 1:43 PM

En halv miljard färre fåglar i Europa på 30 år

"Forskning visar att närmare en halv miljard fåglar har försvunnit i Europa på 30 år. Nyligen släpptes den nya nationella rödlistan och den visar att trenden för många fågelarter i Sverige är fortsatt negativ.

För fåglar har antalet hotade arter ökat från 38 till 52 arter och i den nya rödlistan skriver man att det i flera fall rör sig om reella försämringar, till exempel för flera fältsparvar, ejder, tornseglare och hussvala. Susanne Backe, biolog på länsstyrelsen i Norrbotten uppgav nyligen för P4 Norrbotten bland annat att antalet småfåglar minskar i hela landet och att antalet lövsångare i Sverige har halverats sedan 2002 utan att man vet vad det beror på. Ejdern är en annan fågelart som visar på en kraftig minskning utan att man med säkerhet vet vad det beror på."

Folkbladet

Annons:
Tjeja
6/8/15, 2:53 PM
#1

😕 ush får nästan ångest av att läsa sånthär..

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

[Göstage]
11/12/19, 1:11 PM
#2

Nationalt Center for Miljø og Energi, DCE, vid Aarhus Universitet uppger att  av 196 danska häckfågelarter så är 58 på tillbakagång.

30% av häckfågelarterna minskar, 18% ökar, 37% varken ökar eller minskar medan 15% varierar eller har okänd utveckling.

De arter som är vanligast hör samtidigt till de arter som faktiskt minskar i antal individer - dit hör sånglärka, stare, tofsvipa, gråsparv och ladusvala.

Enligt Danska Ornitologisk Forening beror tillbakagången på att lämpliga häckningsbiotoper tas i anspråk av människan, och att födotillgången för insektsätare minskar. 

Källa

[Göstage]
9/10/20, 12:11 PM
#3

En norsk WWF-representant fruktar att sillgrisslan kommer att gå samma väg som garfågeln. Han pekar på sillgrissla som en av arterna i allvarlig fara. Inom loppet av tre grisslegenerationer har 80% av beståndet försvunnit.

Det blir tystare i fågelbergen - det blir mindre ljud längs kusten, är hans beskrivning av dagens verklighet.

https://www.nrk.no/urix/wwf_-vi-kan-snu-utviklingen-og-redde-naturen-1.15150041

[Göstage]
7/4/21, 2:56 PM
#4

#3 Kolonierna av tretåig mås och lunnefågel på Fuglefjellet på Vedøya utanför Røst i Lofoten var de största i Europa. Nu gapar bohyllorna tomma. Globalt problem, menar experter.

Fuglefjellet var den største kolonien av sjøfuglane krykkje og lundefugl i Europa. No står det tomt. Forskarane seier problemet er globalt.
[Göstage]
11/28/21, 10:02 AM
#5

Var sjätte individ i den totala europeiska fågelfaunan har försvunnit under de senaste fyrtio åren - det rör sig i numerär om 600 miljoner fåglar. Speciellt hårt drabbade är jordbruksmarkernas arter, som gulärla, stare och sånglärka.

Allra hårdast beskattad är gråsparven, som har minskat med 270 miljoner individer.

Landbruget har udryddet mange af de insekter, som fugle lever af.
Fornöga
9/29/22, 10:28 AM
#6

Enligt den nysläppta utgåvan av den forskningssammanställning som organisationen BirdLife International ger ut vart fjärde år minskar populationerna för hälften av världens fågelarter, skriver SR Vetenskap.


Re:tired.

Nästan hälften av världens fågelarter minskar. Det visar den nysläppta forskningssammanställningen som organisationen BirdLife International släpper var ...
Annons:
Fornöga
6/1/23, 7:47 AM
#7

2023 #0 ff Senaste uppdateringen: 800 miljoner färre fåglar på 40 år.


Re:tired.

Antalet fåglar har minskat i Europa med hela 800 miljoner under 40 år.Det visar den största fågelstudien i Europa hittills som letts av forskare vid franska ...
  • Redigerat 6/2/23, 4:06 PM av Fornöga
Fornöga
7/10/23, 7:50 AM
#8

Klimatförändringar och skogsbruket hör till anledningarna att artsammansättningen av Sveriges fågelfauna kommer att förändras. Detta enligt Anders Wirdheim, ornitolog och ansvarig för den årliga sammanställning av Sveriges fågelarter som görs i regi av Lunds universitet och Sveriges ornitologiska förening.

Men att beståndet av vissa arter kommer att minska medan andra breder ut sig betyder inte per automatik att vi får färre arter.

"En sak är säker – den svenska listan över våra häckande fåglar kommer att bli längre med tiden. Sedan år 2000 har bara en art försvunnit från landet (svartbent strandpipare) medan sex nya arter har tillkommit: toppskarv, ägretthäger, svarthuvad mås, svarthakad buskskvätta, brandkronad kungsfågel och trädgårdsträdkrypare. Alla dessa, förutom toppskarven, kommer från sydligare nejder.

– Vi kan också räkna med skedstork och silkeshäger ganska snart. Båda är under spridning norrut. Även biätaren kommer snart. Den har ökat starkt i Tyskland på senare tid", säger Wirdheim. till TT.

"– Jag tror att vi Sverige kommer att klara oss rätt så skadeslösa när klimatet förändras. Men i andra områden, som i bergsregnskogarna i tropikerna, kommer mängder av arter att gå förlorade, säger han."---


Re:tired.

Lövsångaren är Sveriges talrikaste fågel – men kanske inte för all framtid. Tecken finns på att den nu tar stryk av klimatuppvärmningen. Som ett resultat hörs
Fornöga
2/10/24, 7:53 PM
#9

#3 Hundratals döda sillgrisslor har flutit i land på västkusten. En orsak kan vara ihållande dåligt väder, men statsveterinären är oroad.


Re:tired.

Hundratals döda sillgrisslor har spolats upp längs kusten efter den senaste tidens kraftiga vindar. Det är ovanligt, enligt Fågelcentralen utanför Kungälv som tagit emot dubbelt så många skadade fåglar som behöver hjälp nu jämfört med samma tid förra året. – Fortsätter det så här är det oroväckande, säger Gustav Averhed som är biträdande statsveterinär.
Upp till toppen
Annons: