fågelskådning

Testa fågelskådning för första gången

2015-05-24 15:49 #0 av: Moones95

Har under flera veckors tid börjat intresserat mig i fågelskådning och vill väldigt gärna testa på men då jag kan i stort sett ingenting om fåglar och har inte heller någon bra kamera har jag inte gett mig ut för att kolla då jag inte vet ens vad jag ska kolla efter.

Har någon något bra tips för en nybörjare som vill testa på? Kanske någon fågelskådare i närheten av Alingsås/Göteborg (eller däremellan) som skulle kunna visa hur man gör/kan göra? ^^

Anmäl
2015-05-24 16:07 #1 av: Taggeman

Kul att du är intresserad.

Jag skulle skaffa mig en bra fågelbok att titta i. Kikare är ett måste för att kunna se närmare på dom.

Du kan läsa på den här sidan om fågelskådning  https://www.natursidan.se/nyheter/natursidans-guide-till-fagelskadning/

Börja med att studera storleken talgoxe, trast, skata, så vet man lite hur stor den är.

Sen kan man kolla om näbben är spetsig  som sädesärla har eller kraftigare som gråsparvarna har, då vet man ungefär vilket släkte den tillhör.

Årstid, miljö (nära vatten,trädgård m.m.), var man ser den i Sverige, tidpunkt, flyger den på något speciellt sätt /läte.

Ha en anteckningsbok o skriv ner vad man ser.

Det var lite tips men fråga på bara.

Ha det så kul med skådandet, för nu är det en bra årstid att se mycket fågel speciellt tidig på morronen.  Somnar

                         Medis på Fågelskådning iFokus

          🦅 ><> ><> ><> ><> (^I^)><> ><> ><> <>< 🦅

Anmäl
2015-05-24 16:12 #2 av: [Carpinus]

Kolla med de här föreningarna - åtminstone GOF brukar ha nybörjarcirklar. I väntan på det kan man alltid skaffa sig en bra fågelbok och börja på egen hand, gärna i kombination med någon kassett med fågelläten som man kan plugga in. Man kan lära sig mer än vad man tror  på egen hand! Kamera är inte så viktigt som en bra fältkikare till att börja med. Lycka till!

Göteborgs Ornitologiska Förening

Alingsås Ornitologiska Sällskap


Anmäl
2015-05-24 19:32 #3 av: Moones95

Tack så mycket för alla tips ^^

Någon som vet när och var det är någon nybörjarkurs? Försökt Googla och kolla på olika föreningar men lyckas inte hitta något alls...

Anmäl
2015-05-25 00:07 #4 av: [Carpinus]

#3 Tyvärr hade GOF sina kurser i mars-april, gissar att det inte är något där under sommaren. Men på in på GOF och kolla Ladybirds, de har en del exkursioner under juni-juli såg jag.


Anmäl
2015-05-25 12:52 #5 av: Myzz

Använder aldrig kikare då jag har en kamera som zoomar in bra vilket gör att jag kan studera  dem ordentligt. Men å andra sidan fotograferar jag dem i första hand sedan kan jag förstora upp dem i datorn. Så jag är nog mer intresserad av att få dem på bild än just fågelskådning. Vilket jag har handikapp som omöjliggör.

Lycka till och hoppas du hittar en bra kurs.

Anmäl
2015-06-06 22:19 #6 av: Taggeman

Hur går det med skådandet har du kommit igång?

#5 Ide om ett bra objektiv att fota fåglarna med är bra men dyrt. Men det hjälper en hel del med artbestämning när man kommer hem. Men kan man låna en kikare o sen bestämma fågeln när man är ute så lär man sig fort dom vanligaste arterna. Då vet man sen om det var en kul hobby det här eller så ledsnar man,  låt det utvecklas mer o mer så blir det mer intressant.

Här en bild på en fågel långt bort i motljus på toppen av en asp som man knappt kunde se vad det var för art.

                         Medis på Fågelskådning iFokus

          🦅 ><> ><> ><> ><> (^I^)><> ><> ><> <>< 🦅

Anmäl
2015-06-06 22:22 #7 av: Taggeman

Efter lite bildbehandling med upp ljusning o mera närbild så gick det se att det var en Rödstjärts hane som satt o sjöng. 

Länk till Rödstjärt

                         Medis på Fågelskådning iFokus

          🦅 ><> ><> ><> ><> (^I^)><> ><> ><> <>< 🦅

Anmäl
2015-06-06 22:30 #8 av: Moones95

Tyvärr har jag inte kommit igång ännu pågrund av lite jobbrelaterade saker. Hoppas komma igång någon gång under sommarens gång.

Anmäl
2015-06-08 08:23 #9 av: Monky

Fåglar är det mest tacksamma man kan beskåda i naturen. De finns verkligen överallt. Det är just det som gör att det är enkelt att skåda egentligen. Man behöver inte börja med att ta sig ut till en bra fågellokal, har man otur kan det få en motsatt effekt då nästan allt sjunger just nu och det är många arter att hålla reda på.

Fågelskådning är egentligen inget du behöver komma igång med. Titta på allt som flyger i din vardagsmiljö, alltid! Nära eller långt bort, oavsett riktning. När man ska köpa ex cykel, eller vad det nu kan va så börjar man plötsligt observera alla cyklar man ser. Gör likadant med fåglar. Titta på skatorna utanför kontorsfönstret,  gråsparvarna vid uteserveringen, tamduvorna vid busshållplatsen. 

Det blir snabbt en vardagsgrej, titta, registrera, artbestäm de fåglar du har runt om dig. Gör det enkelt, spännande och njut av vad det har att ge dig.

Anmäl
2015-06-08 13:14 #10 av: Moones95

#9 Tror det är en ganska smart plan för mig som det ser ut i dagsläget ^^ Tack ^^

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.