03. fågelidentifiering

Ägg

2012-09-15 23:27 #0 av: SannaHolmgren

Finns det någon bra sida på nätet där man kan se hur olika fågelägg ser ut?

Och en liten fråga till: När jag plockat svamp nu i höst så har jag sett ägg ganska ovala, vita, i strl som en halv pingisboll ligga direkt på barrtäcket under granar i ungskog. Det verkar vara från någon av skogshönsen, men vilken? Nån som har en idé?

Anmäl
2012-09-17 23:48 #1 av: [peter54]

Äggen från skogs- och fälthöns är inte vita. De enda ägg jag kan komma på som stämmer i storlek och färg mot din beskrivning är ringduvans ägg. Ringduvan bygger ett glest risbo och kanske kan det ha fallit igenom ägg, men det borde inte finnas några fågelägg i skogen alls så här års.

Medarbetare på Reptiler iFokus

Anmäl
2012-09-18 00:18 #2 av: SannaHolmgren

Nej jag tycker nog inte heller att det egentligen borde finnas nu. Men har bara under de senaste 3 v funnit 2 st. varav ett oskadat som barnen hittade i skogen. De skulle just ta det till en kompis med äggkläckningsmaskin när ena ungen tappade det såklart och ägget gick i kras.  Eftersom de är barn så gav de ägget en fin begravning...

 

Duvägg kan det förstås vara.

Jag är inte någon kännare av ägg, vet hur koltrastens ägg ser ut, och starens, och känner igen ett vanligt hönsägg när jag ser det men sen är det rätt så kört. Tungan ute Ingen som vet någon bra sida på nätet eller har ett bra boktips i ämnet?

 

Anmäl
2012-09-25 16:46 #3 av: Martin

Inga foton på äggen? I så fall kanske man kan testa att antingen maila någon fågelförening/fågelstation eller lägga ut det på Fotosidans fågelidentifikationssida? Även beskrivningen ovan kanske kan fungera där, de brukar vara ganska överjäkliga på att hitta bra svar på de sämsta foton eller sämsta beskrivningarna (men såklart, bättre svar och säkrare svar ju bättre beskrivningar/foton man kan ge/visa).

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2012-09-26 07:51 #4 av: SannaHolmgren

#3 Bra att tänka på till nästa gång. Tack för tipset.

Anmäl
2012-09-27 13:31 #5 av: TinaNordberg

Det händer att burfågelhonor lägger ägg lite i tid o otid trots att de inte ens har en partner. Kan det vara så åxå bland våra vilda arter?

Tina Nordberg medarbetare:

 Fågelskådning i fokus

 Svamp i fokus

Anmäl
2012-09-27 13:41 #6 av: [peter54]

#5 Så är det hos reptiler och fåglar står ganska nära dem, så säkert kan det vara så.

Medarbetare på Reptiler iFokus

Anmäl
2012-10-02 14:19 #7 av: Kimji

Det skulle ju kunna vara så att äggen är från en hona som dödats och att de sedan blivit liggande. Alternativt att du hittat en äggtjuvs gömmor. För ägg håller ju nästan hur länge som helst sålänge de är hela.

Sedan måste jag ju påpeka att du bör lära dina barn att låta bli ägg de hittar. Det är varken lämpligt eller lagligt att ta hem och kläcka ägg från vilda fåglar.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.