02. sedda fåglar

Gråhäger på vintern

2012-01-29 10:35 #0 av: fidojunior

Såg en gråhäger imorse. Har sett den tidigare också på samma plats. På den platsen där jag har sett den (både morgon och på eftermiddagen) är det bara skog, finns ett litet vattendrag från en brunn där men det är så pass lite att det inte finns fisk där och så har det fryst till is. Försökte ta kort på den men den satte sig tillslut uppe i en tall.

Vad gör den där tror ni? Har läst lite om den och den ska väl äta fisk och hålla sig nära vatten eller? Där finns det ingen fisk för den att äta. Det finns en fågelsjö längre bort därifrån men den är fryst till is och borde inte den ha flyttat? Bor i Stockholms området.

Anmäl
2012-01-29 14:25 #1 av: Martin

Vid Råstasjön (tror jag det heter) finns det rätt mycket häger under vintern. Dels är det fågelskådare/fotografer som matar dem med sill och annan fisk, dels tror jag (inte säker, bor själv i Malmö) att man håller en del av sjön öppen för fåglarna?

Googlade "Råsta häger" och hittade ett pdf-klipp från "Mitt i Solna" från 2010 som handlar om hägerutfordringen - då var det ett 50-tal hägrar som övervintrade där.

Ofta samlas hägern i lite större flockar under vintern.

Hägrar äter mest fisk och grodor, men faktiskt även fågelungar och andra mindre däggdjär (vattensork mm).

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2012-01-30 12:51 #2 av: fidojunior

Det var en intressant artikel. :) När jag har sett denna hägern har den alltid varit själv och befunnit sig i gräset. Får hoppas att den mår bra i alla fall. Har försökt att ta kort på den men den flyttar på sig när man kommer i närheten.

Anmäl
2012-01-30 22:19 #3 av: Martin

Om den brukar vara på samma plats kan du försöka placera dig så att du kommer att ha ett bra avstånd till den och försöka gömma dig eller bara sitta stilla om du har tålamod och varma kläder, så kanske den dyker upp inom bekvämt fotoavstånd. Eller så får du köpa lite sill och fjäska för den :o)

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2012-02-15 21:39 #4 av: Martin

Ett par bilder från en damm i centrala Malmö, där ett 10-tal hägrar övervintrar. Jag tog fotona förra veckan.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2012-02-15 21:39 #5 av: Martin

Och "flocken".

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2012-02-15 21:51 #6 av: fidojunior

Fina bilder. :) Tycker det känns lite mäktigt när man ser större fåglar. Har inte sett "min" häger på ett tag nu men det beror nog på att jag inte har haft så mycket tid till att gå till platsen.

Anmäl
2012-02-18 19:08 #7 av: [Doglovers]

#4 Wow vilken läcker bildSkrattande

Brorsan fick besök av häger vid sin nygjorda fiskdamm. Hägern tömde dammen på fisk, på nolltid.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.