Annons:
Etikettnyheter
Läst 2007 ggr
[Göstage]
5/14/21, 12:41 PM

utkiken- 2

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Den första kiken är fylld så vi drar igång en ny, och som tidigare är beskrivningen att det är en nyhetsrulle om fåglar och skådare och den miljö de möts i.

Fågelskådning i fokus riktar sig till dig som älskar naturen och fågelskådning. Det spelar ingen roll om du är proffs, amatör eller bara allmänt intresserad utav fåglar, alla är välkomna. På sajten hjälps vi åt med att svara på frågor och funderingar, följa fåglarnas liv under och efter häckningsperioder hela året om. Vi delar med oss utav kunskap, arrangerar tävlingar samt försöker ha en samlad plats för samtliga ornitologiska föreningars arrangemang och nyheter. Välkommen in till oss!
  • Redigerat 5/14/21, 12:55 PM av [Göstage]
  • Redigerat 3/24/23, 11:10 PM av Fornöga
Annons:
[Göstage]
5/14/21, 12:46 PM
#1

Allsång på Skansen?😏

[Göstage]
5/14/21, 3:00 PM
#2

Diego pratar med fåglar på två språk.

  • Redigerat 5/14/21, 3:03 PM av [Göstage]
[Jimmy.L]
5/14/21, 6:32 PM
#3

När familjen Rosén skulle kolla till sitt växthus på takterrassen i Gustavsbergs hamn fann de något oväntat – en andhona hade byggt bo inne i växthuset.

https://www.mitti.se/nyheter/andhonan-bodde-i-deras-vaxthus-pa-sjunde-vaningen/repuek!Vwhri3yddaPvQFnZze3wdQ/

[Jimmy.L]
5/16/21, 8:35 PM
#4

I helgen gjordes den årliga räkningen av antalet fågelbon på Landgrens holme vid Skanör. Årets räkning blev den högsta någonsin med minst 1309 bon på den lilla holmen.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/fagelbon

I helgen gjordes den årliga räkningen av antalet fågelbon på Landgrens holme vid Skanör. Årets räkning blev den högsta någonsin med minst 1309 bon på den lilla holmen.
[Jimmy.L]
5/19/21, 6:30 PM
#5

Trots att det just nu är häckningstid är ljudet från Försvarsmaktens övning vid Tofta skjutfält inget större problem för fågellivet, enligt Måns Hjernqvist, ordförande för Gotlands ornitologiska förening.

https://sverigesradio.se/artikel/ornitologen-forsvarets-flygovning-inget-storre-problem-for-fagellivet

Trots att det just nu är häckningstid är ljudet från Försvarsmaktens övning vid Tofta skjutfält inget större problem för fågellivet, enligt Måns Hjernqvist, ...
[Göstage]
5/21/21, 6:09 AM
#6

Även om många fågelarter är hotade eller minskar så finns det ändå rätt många fåglar som kollektiv. Närmare 50 miljarder, vilket är 6 gånger fler än antalet människor. Detta enligt en beräkning i en färsk forskarrapport.

Det finns ungefär 50 miljarder fågelindivider i världen, alltså cirka sex gånger fler än vad det finns människor, enligt en studie som publiceras ...
Annons:
[Göstage]
5/21/21, 10:49 PM
#7

Okej, men det måste ha varit större att vinna "Det stora fågeläventyret".😉

Godisautomaten vann ”Masked singer” i TV4. Bakom masken var komikern Daniel Norberg. Nu satsar han på en musikkarriär. Vem var Vodoodockan? Här är svaret.
[Jimmy.L]
5/23/21, 1:24 PM
#8

Över 200 personer har gillat och nära hundra personer har delat ett inlägg på facebook som uppmanar invånarna i Värnamo att sluta mata änderna i Missionsparken med bröd.

https://sverigesradio.se/artikel/uppmaningen-mata-inte-anderna-med-brod

Över 200 personer har gillat och nära hundra personer har delat ett inlägg på facebook som uppmanar invånarna i Värnamo att sluta mata änderna i Missionsparken ...
[Göstage]
5/24/21, 8:23 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#9

Även denna sommar häckar stararna i ett hålrum ovanför min balkong, och de far i skytteltrafik med mat med en iver som skulle göra det flitigaste pizzabud grön av avund.

Genrebild Kamera0710.

  • Redigerat 5/24/21, 8:27 AM av [Göstage]
[Göstage]
5/26/21, 1:20 PM
#10

#3 Miriam i Hammarby sjöstad hade en gräsandshona och hennes barnkammare inhyst på balkongen sex våningar upp. Med hjälp av pappkartong och papperskasse transporterades andfamiljen till Nackareservatet, där mamman visade ungarna vägen till sjön. Slutet gott, allting gott!😊

Miriam Montanya Matson räddade en andmamma och hennes ungar från sin balkong på sjätte våningen. Nu har de simmat i väg i Nacka naturreservat.
[Jimmy.L]
5/26/21, 1:21 PM
#11

Uggleungar fick brutalt uppvaknande när deras träd fälldes
https://sverigesradio.se/artikel/uggleungar-fick-brutalt-uppvaknande-nar-deras-trad-falldes

En helt vanlig fällning av ett nedgånget träd blev till en händelse ingen i Josefine Gillstedts familj hade räknat med. Mitt i trädet befann sig tre små ...
[Göstage]
5/30/21, 12:47 PM
#12

"Hon är 1 895 gram tung och 65 cm lång och slåss mot örn, trut och mink för sin framtid", skriver HBL i en betalartikel.

"Ejderhonorna i Hangöskärgården ruvar på både ägg och hemligheter. Forskarna mäter och väger ejdrarna, tar blodprov på dem och förser dem med ljuslogger, allt för att förstå hur fåglarna mår då Östersjön befinner sig i konstant förändring."---

Ejderhonorna i Hangöskärgården ruvar på både ägg och hemligheter. Forskarna mäter och väger ejdrarna, tar blodprov på dem och förser dem med ljuslogger, allt för att förstå hur fåglarna mår då Östersjön befinner sig i konstant förändring.
[Göstage]
5/31/21, 6:47 AM
#13

Turisternas återkomst till Stora Karlsö "välkomnas" av sillgrisslorna, som har nytta av oss människor som örnskrämmor.

Nu när färjan återigen börjat gå till naturreservatet Stora Karlsö efter förra årets nedstängning bekräftas forskarnas misstankar – turisterna spelar en viktig
Annons:
[Jimmy.L]
5/31/21, 4:51 PM
#14

En second hand-butik i Kristianstad fick i förra veckan in en fågelholk där det visade sig finnas levande fågelungar.

https://sverigesradio.se/artikel/talgoxeungarna-lever-vidare

En second hand-butik i Kristianstad fick i förra veckan in en fågelholk där det visade sig finnas levande fågelungar. Dessa har nu tagits om hand av Katastrofhjälp ...
[Göstage]
6/7/21, 6:37 AM
#15

#14 Skönt att det verkar gå bra för ungarna. Men hur kan man dels lämna in en fågelholk på second hand, dels inte kolla innehållet så här års? 🤔

[Göstage]
6/7/21, 6:39 AM
#16

"Vid årets fågelräkning under maj månad i Delawarebukten i östra USA sågs bara 7 000 kustsnäppor av underarten rufa (Calidris canutus rufa) till.

Det är bara en tredjedel så många som de senaste två årens räkningar, och långt ifrån 1980-talets nivåer på omkring 90 000 individer, rapporterar The New York Times."---

"– Jag tror att vi måste se på kustsnäppan som en döende art, där det verkligen krävs akutåtgärder, säger Joanna Burger, biolog vid Ruthgers University, till tidningen."---

Underarten Calidris canutus rufa häckar på Kanadas lågarktiska tundra. Några uppgifter om eventuella hot mot de arter som häckar i Sibirien finns inte i artikeln.

Två tredjedelar av de långflygande kustsnäppan har försvunnit på ett år. Den kraftiga nedgången oroar biologer. Vid årets fågelräkning under maj månad i Delawarebukten
  • Redigerat 6/7/21, 6:39 AM av [Göstage]
[Göstage]
6/12/21, 9:31 AM
#17

Det ser ut att bli ett bra kottår, så kanske kan vi se fram emot invasion av korsnäbbar och tallbitar igen framåt hösten?

Granen har blommat ovanligt rikt den här våren, precis som ekorrarna förutspådde i vintras. Det ser därför ut att bli en bra kott-säsong i höst, i stora ...
[Jimmy.L]
6/17/21, 7:44 PM
#18

Sedan mitten av 90-talet har en tranfamilj häckat i närheten av ett hus utanför Kode. Nu har tranorna tagit ett steg till – nu knackar de på.
https://sverigesradio.se/artikel/ulla-vacks-0400-varje-morgon-av-tranor-som-knackar-pa

Varje morgon väcker tranorna henne genom att knacka på rutan. Det är ovanligt framfusiga tranor som runt fyratiden på mornarna bestämmer sig för att Ulla ...
kamera0710
6/18/21, 5:47 AM
#19

Ägretthägern verkar fortsätta sin expansion av utbredningsområdet. Nu har den första häckningen i Östergötland konstaterats, vid Tåkern.

https://www.facebook.com/TakernsFaltstation/posts/4668829166480435

Logga in på Facebook för att börja dela och ta kontakt med vänner, familj och andra som du känner.
[Göstage]
6/18/21, 12:33 PM
#20

#18 Märkligt!

#19 Spännande!

Annons:
[Jimmy.L]
6/19/21, 6:17 AM
#21

Föreningen Tåkerns fältstation upptäckte häckande ägretthäger i vassen tidigare i juni. Det är första gången det konstaterats att arten häckar i Östergötland. Troligen också första gången som häckande ägretthäger konstaterats i Sveriges inland.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/hackande-agretthagrar-upptackta-i-takern

Föreningen Tåkerns fältstation upptäckte häckande ägretthäger i vassen tidigare i juni. Det är första gången det konstaterats att arten häckar i Östergötland. Troligen också första gången som häckande ägretthäger konstaterats i Sveriges inland.
[Göstage]
6/20/21, 9:28 AM
#22

En ringduva har hittat ett bra speakers corner ovanför min balkong. Känns som att bo i ett gökur…😏

[Jimmy.L]
6/20/21, 10:02 AM
#23

#22: Jag hade en duva som flög in i mitt fönster i morse. Blev en jäkla smäll.

[Jimmy.L]
6/23/21, 6:58 AM
#24

Tålamod under timmars väntan i camouflage-gömslet, viss känsla för solens gång och kanske en liten aning tur. Det är mycket som ska stämma när den perfekta bilden av en sommaryster skärfläcka ska säkras.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/skanes-nya-vatmarker-exploderar-av-liv

Tålamod under timmars väntan i camouflage-gömslet, viss känsla för solens gång och kanske en liten aning tur. Det är mycket som ska stämma när den perfekta bilden av en sommaryster skärfläcka ska säkras.
[Göstage]
6/23/21, 9:20 AM
#25

#13 Precis som mänsklig närvaro på Stora Karlsö kan vara ett skydd för häckande fåglar mot örn kan mer människor i rörelse i skärgården ge skydd åt ejdrarna mot örnarna, rapporterar Vetenskapsradion.

Ejdern har minskat utmed hela Sveriges kust - men mest i Stockholms skärgård där 90 procent av ejdrarna försvunnit sedan millennieskiftet. Många forskare ...
[Jimmy.L]
6/24/21, 3:57 PM
#26

En fågel av okänd art fick sätta livet till på onsdagen när den försökte ta en kaka från en cafégäst i centrala Karlskrona.

Fågeln försökte ta kakan från gästen som blev arg och grep tag i fågeln och slängde den i marken. Fågeln skadades och dog kort därpå.

https://sverigesradio.se/artikel/cafegast-dodade-fagel-som-tog-kaka

En fågel av okänd art fick sätta livet till på onsdagen när den försökte ta en kaka från en cafégäst i centrala Karlskrona. Fågeln försökte ta kakan ...
[Jimmy.L]
6/24/21, 8:26 PM
#27

#26: Centrumföreningen i Karlskrona jobbar på att ta fram skyltar som ska uppmana folk att inte mata fåglarna i stan och det för att fåglarna i sin tur inte ska ta mat från restaurang- och cafébesökare. Inom kort ska det bland annat sättas ut stora markdekaler och fram tills dess har dom satt ut skyltar.
https://sverigesradio.se/artikel/skyltar-ska-satta-stopp-for-fagelmatningen-pa-torget

Centrumföreningen i Karlskrona jobbar på att ta fram skyltar som ska uppmana folk att inte mata fåglarna i stan och det för att fåglarna i sin tur inte ...
Annons:
[Jimmy.L]
6/26/21, 5:51 PM
#28

Hur vanligt är det här?

[Göstage]
6/27/21, 7:55 AM
#29

#28 Gråtrutar kan nog stoppa i sig både det ena och det andra. Jag såg från mitt fönster en gång hur en trut överföll och slukade en ung snöskata.

[Jimmy.L]
6/27/21, 7:58 AM
#30

#29: Okej jag såg en annan klipp på liknande händelse i Storbritannien.

[Jimmy.L]
7/5/21, 8:15 PM
#31

Dubbelbeckasinen är en vadarfågel som häckar i bland annat Jämtland i Sverige och på vintern hittas de vid ekvatorn i Afrika. Sträckan däremellan är på uppemot 600 mil. Fåglarna flyger dagar i sträck utan att landa eller äta.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/maratonflygare-gor-hisnande-hojdvaxlingar

Dubbelbeckasinen är en vadarfågel som häckar i bland annat Jämtland i Sverige och på vintern hittas de vid ekvatorn i Afrika. Sträckan däremellan är på uppemot 600 mil. Fåglarna flyger dagar i sträck utan att landa eller äta.
[Jimmy.L]
7/8/21, 7:24 PM
#32

En man från Stockholm måste betala 11 000 kronor i böter efter att ha haft med sig sin hund inne i ett fågelskyddsområde i Strömsund, enligt ett strafföreläggande från Åklagarmyndigheten.
https://sverigesradio.se/artikel/far-11-000-i-boter-for-los-hund-i-fagelskyddsomrade

En man från Stockholm måste betala 11 000 kronor i böter efter att ha haft med sig sin hund inne i ett fågelskyddsområde i Strömsund, enligt ett strafföreläggande ...
[Göstage]
7/9/21, 8:38 AM
#33

#32 Rätt så! 👍

[Jimmy.L]
7/10/21, 7:54 PM
#34

Länsstyrelsen Kronoberg åtalsanmäler en grillfest som skett i fågelskyddsområdet Rörö i sjön Bolmen under midsommarhelgen som brott mot områdesskydd.
https://sverigesradio.se/artikel/grillfest-i-skyddat-fagelomrade-polisanmals-av-lansstyrelsen

Länsstyrelsen Kronoberg åtalsanmäler en grillfest som skett i fågelskyddsområdet Rörö i sjön Bolmen under midsommarhelgen som brott mot områdesskydd. För ...
Annons:
[Jimmy.L]
7/11/21, 7:06 AM
#35

För hundra år sedan var kungsörnen i det närmaste utrotad i Sverige. Men efter att arten fridlystes 1924 har kungsörnsstammen så sakteliga växt till sig. Och nu jobbas det på i skogen för att ta reda på hur många kungsörnar det finns i Värmland.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/varmland/kungsorn-en-fagel-pa-frammarsch

För hundra år sedan var kungsörnen i det närmaste utrotad i Sverige. Men efter att arten fridlystes 1924 har kungsörnsstammen så sakteliga växt till sig. Och nu jobbas det på i skogen för att ta reda på hur många kungsörnar det finns i Värmland.
[Göstage]
7/11/21, 9:26 AM
#36

#35 Härligt!

[Göstage]
7/11/21, 9:27 AM
#37

Ägretthägern har hittat till kultursidorna.

Ej bakom betalmur i nuläget.

Ägretthägern liknar Edgar Allen Poes mästerdetektiv, skriver Torgny Nordin.
[Göstage]
7/13/21, 12:15 PM
#38

Planerna på en ny skidanläggning i Skorvdalen i Härjedalen stoppas av Mark- och miljödomstolen eftersom den skulle hamna inom ett fortplantningsområde för kungsörn, skriver TT.

Mark- och miljödomstolen säger nej till tidigare beslut om en ny skidanläggning i Skorvdalen i Härjedalen och upphäver därmed länsstyrelsens beslut. Detta då
[Jimmy.L]
7/14/21, 8:19 PM
#39

När Ahmad Zayny skulle ta en promenad kring Växjösjön stötte han på en grupp av vad som verkade vara skadade kanadagäss.
Svaret fanns på sociala medier: Fåglarna har fått änglavingar, en permanent benförändring på grund av näringsbrist som gör att de inte kan flyga.

https://sverigesradio.se/artikel/att-mata-faglar-med-brod-kan-leda-till-deras-dod

När Ahmad Zayny skulle ta en promenad kring Växjösjön stötte han på en grupp av vad som verkade vara skadade kanadagäss. Svaret fanns på sociala ...
[Jimmy.L]
7/14/21, 8:27 PM
#40

Stockholmare som bor längs med kajerna har på senare tid sett många skadade måsar och döda fåglar i vattnet.
https://sverigesradio.se/artikel/manga-skadade-masar-och-doda-faglar-i-vattnet

Stockholmare som bor längs med kajerna har på senare tid sett många skadade måsar och döda fåglar i vattnet. Viktor Persson är ordförande i den ideella ...
[Göstage]
7/14/21, 9:25 PM
#41

#39 #40 Sorgligt…🤔

  • Redigerat 7/14/21, 9:26 PM av [Göstage]
Annons:
[Jimmy.L]
7/16/21, 8:20 PM
#42

På sin underbara resa genom Sjuhärad träffade Emil på Lars Lundell som fågelskådat sedan 60-talet.
https://sverigesradio.se/artikel/lars-lundell-har-fagelskadat-sedan-tidigt-60-tal

På sin underbara resa genom Sjuhärad träffade Emil på Lars Lundell som fågelskådat sedan 60-talet.  Tack varje Sveriges Radio ljudarkiv lärde sig ...
[Jimmy.L]
7/17/21, 7:46 PM
#43

Suderruset är en stolt tradition där fågelspanare samlas på södra Gotland för att se så många fågelarter som möjligt under sju timmar.
På lördagen genomfördes den 23:e upplagan av tävlingen. Totalt sågs 141 arter.

https://sverigesradio.se/artikel/tavlar-i-fagelspaning-pa-sudret-kan-bli-stentufft

Suderruset är en stolt tradition där fågelspanare samlas på södra Gotland för att se så många fågelarter som möjligt under sju timmar.  På ...
[Göstage]
7/20/21, 3:59 PM
#44

En flock "gps-styrda" sydafrikanska boergetter håller häckplatserna för fåglarna i norska Sandblåst/Gaustadvågen naturreservat fria från att växa igen. Getterna är försedda med ett gpshalsband som larmar och kan ge en lätt stöt om de närmar sig ytterkanten på betesområdet, och de lär sig gränserna snabbt.

Usynlege gjerde og geit frå Sør-Afrika reddar rasteplassane til langvegsfarande fuglar. Eit prøveprosjekt kan opne opp for meir omfattande bruka av geit i verneområde.
  • Redigerat 7/20/21, 3:59 PM av [Göstage]
[Jimmy.L]
7/23/21, 5:22 PM
#45

Många känner väl till det årliga kosläppet. Det lika ofta förekommande storksläppet är kanske inte lika fullt känt, men minst lika spektakulärt.

På lördag är det dags att släppa ut årets kull – som kan liknas vid en babyboom.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/babyboom-hos-storkarna-pa-lordag-provar-de-vingarna

Många känner väl till det årliga kosläppet. Det lika ofta förekommande storksläppet är kanske inte lika fullt känt, men minst lika spektakulärt. På lördag är det dags att släppa ut årets kull – som kan liknas vid en babyboom.
[Göstage]
7/23/21, 9:00 PM
#46

#45 Spännande!

[Göstage]
7/25/21, 9:04 AM
#47

Kakaduorna i Sydney lär av varandra hur man öppnar soptunnelock.

Kakaduor lär sig beteenden från varandra. I Australien har forskare sett att fågelartens knep att öppna soplock har spridit sig.
[Jimmy.L]
7/25/21, 7:31 PM
#48

Föreningen Birdlife, som tidigare var känt som Sveriges Ornitologiska förening har sett en stor ökning av antalet nya medlemmar och även Växjö Fågelklubb har märkt av det ökade intresset.
https://sverigesradio.se/artikel/pippi-i-sikte-fler-testar-fagelskadning

Allt fler har intresserat sig för fågelskådning under pandemin. Föreningen Birdlife, som tidigare var känt som Sveriges Ornitologiska förening har sett ...
Annons:
[Göstage]
7/29/21, 8:45 AM
#49

Kampen för att hålla mårdhunden borta från Sverige pågår. I Finland är den allmänt förekommande, och utgör ett ständigt hot mot häckande fåglar.

Andfåglarnas populationer minskar i Finland och det kan delvis bero på att olika rovdjur stjäl ändernas ägg från deras bon. I synnerhet den invasiva arten mårdhund verkar vara skyldig till äggstölderna, visar det sig i en studie utförd av Helsingfors universitet och Aarhus universitet i Danmark.
[Jimmy.L]
8/2/21, 8:03 PM
#50

Länsstyrelsen polisanmäler en händelse som ska skett i juli där en drönare användes för att fota eller filma vid vattenfallet Njupeskär i Fulufjällets nationalpark

https://sverigesradio.se/artikel/flygning-av-dronare-vid-njupeskar-polisanmals-faglar-riskerar-att-storas

Länsstyrelsen polisanmäler en händelse som ska skett i juli där en drönare användes för att fota eller filma vid vattenfallet Njupeskär i Fulufjällets ...
[Göstage]
8/4/21, 12:09 PM
#51

En mystisk sjukdom som drabbar småfågelungar florerar i östra USA.

I östra USA sliter just nu forskare med att ta reda på varför ett antal småfågelarter blir sjuka och dör av hittills okänd anledning. Fåglarnas ungar ...
  • Redigerat 8/4/21, 12:09 PM av [Göstage]
[Göstage]
8/6/21, 8:43 AM
#52

Nakenbadare hotade fågelskådare i Falsterbo.

En fågelskådare i skånska Skanör har polisanmält en nakenbadare för att ha hotat honom till livet.
[Göstage]
8/8/21, 9:00 AM
#53

Våtmarkbygget blev ett fågelparadis. Betalartikel med läslig ingress.

Att bygga våtmarker för att skapa balans i naturens ekosystem har blivit allt vanligare. Inom projektet Vattenskydd 4K har WWF Finland byggt nio våtmarker i Sjundeå och Ingå och håller på med en tionde. HBL besöker våtmarken Pällas i Degerby i Ingå kommun, som något överraskande blivit lite av ett fågelparadis.
[Jimmy.L]
8/8/21, 9:00 AM
#54

Ugglan Barry, som blev en lokalkändis i New Yorks Central Park, har dött i en krock med ett av parkens fordon, rapporterar New York Times.

https://live.aftonbladet.se/supernytt/news/beroemd-new-york-uggla-doed-i-krasch.x8eKNrGI9

Ugglan Barry, som blev en lokalkändis i New Yorks Central Park, har dött i en krock med ett av parkens fordon, rapporterar New York Times.
[Göstage]
8/8/21, 9:09 AM
#55

#54 Tilläggas kan att Barry var av arten kråsuggla, enligt amerikanska källor.

Annons:
[Jimmy.L]
8/8/21, 7:02 PM
#56

4 till 8 augusti har Falsterbo fågelstation bjudit in till ringmärkningskurs med syftet att öka intresset för fåglar bland ungdomar.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/faglelringmarkning-lockar-ungdomar

4 till 8 augusti har Falsterbo fågelstation bjudit in till ringmärkningskurs med syftet att öka intresset för fåglar bland ungdomar.
[Jimmy.L]
8/10/21, 8:24 PM
#57

Det är fortfarande sommar i Sverige, men ett säkert hösttecken har ändå börjat skönjas.

Sakta men säkert börjar allt fler flyttfåglar packa ihop för att bege sig mot sydligare breddgrader.

https://sverigesradio.se/artikel/nu-borjar-flyttfaglarna-rora-sig-soderut

Det är fortfarande sommar i Sverige, men ett säkert hösttecken har ändå börjat skönjas. Sakta men säkert börjar allt fler flyttfåglar packa ihop för ...
[Göstage]
8/10/21, 8:36 PM
#58

#57 Ja, det börjar bli så dags. (De första storspovarna drar ju för övrigt iväg redan vid midsommartid.)

Igår noterades att 980 individer av 32 arter gav sig av från Sverige via Falsterbo. Sjöorre var rikligast med 220 ex, och även många individer av fisk- och silvertärna räknades in.

  • Redigerat 8/10/21, 8:45 PM av [Göstage]
[Göstage]
8/16/21, 7:34 PM
#59

#38 Eftersom entreprenörerna inte överklagade avslaget på planerna på att anlägga en alpinanläggning i Skorvdalen i Härjedalen har domen nu vunnit laga kraft. Orsaken till avslaget var att anläggningen skulle ligga inom häckningsrevir för kungsörn.

Beslutet om att säga nej till alpinanläggningen Björnrike Syd i Härjedalen står fast. Domen från Mark-och miljödomstolen har vunnit laga kraft. Bolaget Björnrike Syd överklagade aldrig till högre instans.
[Jimmy.L]
8/19/21, 7:00 AM
#60

Ottenby fågelstation firar i år 75 år – och är därmed Sveriges äldsta. Enligt platschefen Magnus Hellström är den långa historiken viktig och stationen kan ha betydelse för till exempel klimatforskning.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/ottenby-fagelstation-75-ar

Ottenby fågelstation firar i år 75 år – och är därmed Sveriges äldsta. Enligt platschefen Magnus Hellström är den långa historiken viktig och stationen kan ha betydelse för till exempel klimatforskning.
[Göstage]
8/19/21, 8:51 AM
#61

#60 Bara att lyfta på hatten!

[Jimmy.L]
8/20/21, 6:59 AM
#62

Hyr en fågelholk och bidra både till miljön och trivsamt kvitter under golfrundan. På Kårsta golfklubb sitter numera ett 50-tal sponsrade holkar runt banan, där pengarna går oavkortat till juniorernas klubbverksamhet. Och nu har Åre golklubb hakat på.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/fagelholkar-pa-karstas-golfbana

Hyr en fågelholk och bidra både till miljön och trivsamt kvitter under golfrundan. På Kårsta golfklubb sitter numera ett 50-tal sponsrade holkar runt banan, där pengarna går oavkortat till juniorernas klubbverksamhet. Och nu har Åre golklubb hakat på.
Annons:
[Göstage]
8/20/21, 9:35 AM
#63

#62 Trevligt!

[Göstage]
8/20/21, 9:35 AM
#64

Den finska polisen med hjälp av sjöbevakningen övervakar starten på andjakten, för kontroll av att inga fridlysta änder fälls.

Många änder skjuts i solnedgången med mat som lockbete. Då finns risk för att även fridlysta fåglar stryker med, konstaterar polisen.
[Jimmy.L]
8/22/21, 7:45 PM
#65

Nedskräpningen av munskydd har ökat och det märks inte minst på djurlivet.

Nyligen fastnade en ung gräsand i ett munskydd på botten av en sjö i Skanör och drunknade.

– Jag ser att det ligger munskydd slängda överallt. Nu råkade en av våra gräsänder råka illa ut, säger Jan-Åke Hillarp, biolog och viltrehabiliterare på Katastrofhjälp fåglar och vilt Skåne.

https://www.expressen.se/kvallsposten/munskyddet-blev-en--dodsfalla-hemskt/?referrer=todays-news

Nedskräpningen av munskydd har ökat och det märks inte minst på djurlivet. Nyligen fastnade en ung gräsand i ett munskydd på botten av en sjö och drunknade. – Jag ser att det ligger munskydd slängda överallt. Nu råkade en av våra gräsänder råka illa ut, säger Jan-Åke Hillarp, biolog och viltrehabiliterare på Katastrofhjälp fåglar och vilt Skåne.
[Göstage]
8/23/21, 7:02 AM
#66

#65 Bedrövligt…

[Jimmy.L]
8/26/21, 7:06 PM
#67

Nu är högsäsongen för fågelskådarna här. Flyttfåglarna har börjat bege sig mot sydligare breddgrader och just Blekinges kust är en speciell plats såhär års för fågelskådare.
https://sverigesradio.se/artikel/hogsasongen-for-fagelskadare-stundar

Nu är högsäsongen för fågelskådarna här. Flyttfåglarna har börjat bege sig mot sydligare breddgrader och just Blekinges kust är en speciell plats såhär ...
[Jimmy.L]
8/31/21, 8:25 AM
#68

Tre personer, två män i 55-årsåldern och en man i 50-årsåldern, tvingas betala böter för att de i början av juli förra året var inne i ett fågelskyddsområde i Frostviksfjällen i nordligaste Jämtland där det då rådde tillträdesförbud.

https://sverigesradio.se/artikel/besok-i-fagelskyddsomrade-i-jamtland-gav-dryga-boter

Tre personer, två män i 55-årsåldern och en man i 50-årsåldern, tvingas betala böter för att de i början av juli förra året var inne i ett fågelskyddsområde ...
[Jimmy.L]
9/1/21, 6:55 PM
#69

Falsterbo horse show har du säkert hört talas om, men i helgen är det dags för Falsterbo bird show, där P4 Kalmars djur- och naturexpert Pav Johnsson ska vara konferencier.
https://sverigesradio.se/artikel/p4-kalmars-naturexpert-hoppas-fa-se-tusentals-rovfaglar-i-helgen

Falsterbo horse show har du säkert hört talas om, men i helgen är det dags för Falsterbo bird show, där P4 Kalmars djur- och naturexpert Pav Johnsson ska ...
Annons:
[Jimmy.L]
9/2/21, 6:42 AM
#70

Sedan mitten av juli har ett hundratal fåglar avlidit under mystiska former runtom i Malmö.

Experterna arbetar flitigt med att ta reda på varför fåglarna dör men har ännu inget facit i hand. Bland annat tittar man på botulism eller förgiftning.

– Vi har kollat på fågelinfluensan och andra orsaker, säger Anna Hallengren, ekolog på Malmö stad.

https://www.expressen.se/kvallsposten/teorierna-bakom-den-mystiska-fageldoden/?referrer=todays-news

Sedan mitten av juli har ett hundratal fåglar avlidit under mysteriska former runtom i Malmö. Experterna arbetar flitigt med att ta reda på varför fåglarna dör men har ännu inget facit i hand. Bland annat tittar man på botulism eller förgiftning.
[Göstage]
9/2/21, 7:51 AM
#71

#70 Verkar återkomma med några års mellanrum i Malmö. Mystiskt, som sagt.

[Jimmy.L]
9/6/21, 1:32 PM
#72

I helgen har grågäss samlats i massor vid sjön Tåkern, öster om Vättern. Fältstationen har räknat till 29 000 – vilket innebär att samlingen är den största som räknats i Sverige.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/gragass-i-rekordstor-samling

I helgen har grågäss samlats i massor vid sjön Tåkern, öster om Vättern. Fältstationen har räknat till 29 000 – vilket innebär att samlingen är den största som räknats i Sverige.
[Jimmy.L]
9/8/21, 7:36 PM
#73

Eldsjälen Helny Olsson har varje år under 24 års tid räknat tusentals sångsvanar vid sjön Tysslingen.

Nu har hennes egagemang uppmärksammats. I helgen prisades hon på fågelskådargalan Falsterbo Bird Show som en framstående kvinnlig ornitolog.

https://sverigesradio.se/artikel/eldsjalen-helny-prisades-pa-fagelskadargala-overvaldigad

Eldsjälen Helny Olsson har varje år under 24 års tid räknat tusentals sångsvanar vid sjön Tysslingen. Nu har hennes egagemang uppmärksammats. I helgen ...
[Jimmy.L]
9/11/21, 7:18 PM
#74

Göteborgs hamn har förvandlat en 50 år gammal deponi för förorenade muddermassor till ett vadhav för fåglar. Samtidigt får Göteborg ett nytt rekreationsområde – i Torsviken i ytterhamnen.

– Vi har ju ett kontrollprogram och haft sedan länge så att deponin inte sprider ut sig, varken uppåt, åt sidorna eller nedåt, säger Stefan Strömberg, vid Göteborgs Hamn.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/mudderdeponi-har-blivit-fagelidyll

Göteborgs hamn har förvandlat en 50 år gammal deponi för förorenade muddermassor till ett vadhav för fåglar. Samtidigt får Göteborg ett nytt rekreationsområde – i Torsviken i ytterhamnen.  - Vi har ju ett kontrollprogram och haft sedan länge så att deponin inte sprider ut sig, varken uppåt, åt sidorna eller nedåt, säger Stefan Strömberg, vid Göteborgs Hamn.
[Göstage]
9/11/21, 9:27 PM
#75

#74 Härligt! Kommunen lovade för många år sedan att kompensera för fåglarna (och fågelskådarna) när man gjorde ingrepp i Torslandaviken, så det här var på tiden! 👍

  • Redigerat 9/11/21, 9:28 PM av [Göstage]
[Göstage]
9/13/21, 9:35 AM
Annons:
[Jimmy.L]
9/13/21, 10:50 AM
#77

Kraftringen har ingått ett samarbete med Skånes Ornitologiska Förening i syfte att värna och rädda den rödlistade fågelarten berguv. Berguven förekommer i större delen av Eurasien och i Nordafrika. Den är vår största uggla och kan bli 59-73 cm, väga 2-4 kg och ha ett vingspann på 138-170 cm.

https://www.mynewsdesk.com/se/kraftringen/pressreleases/kraftringen-hjaelper-skaanes-ornitologiska-foerening-i-deras-arbete-med-att-raedda-den-skaanska-berguven-3127362

- Vi behöver all hjälp vi kan få i vårt arbete att värna denna fantastiska fågel och se till att fler berguvar kan etablera sig i Skåne. Vi är väldigt glada...
[Göstage]
9/14/21, 10:41 AM
#78

#77 Mer i samma ämne.

Elledningar på elstolpar är en av de största farorna för Skånes berguvar. Olika kraftbolag samarbetar nu med skånska ornitologer för att värna om den rödlistade ugglan. Farliga elledningar i närheten av häckningsplatser plastas in i syfte att minska risken för att uvarna ska skadas eller dö.
[Jimmy.L]
9/18/21, 5:56 PM
#79

Nästan en tredjedel av häckande fågelarter i Sverige har minskat så pass mycket att de hamnat på röda listan. För att ta reda på orsakerna till minskningen är ringmärkning ett viktigt verktyg.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/viktig-ringmarkning-pa-skagsudde

Nästan en tredjedel av häckande fågelarter i Sverige har minskat så pass mycket att de hamnat på röda listan. För att ta reda på orsakerna till minskningen är ringmärkning ett viktigt verktyg.
[Jimmy.L]
9/18/21, 6:34 PM
#80

Nu börjar rovfåglarna röra sig söderut och i hopp om att se några av de i aktion kallade medlemmar i Marks fågelklubb till fågelskådning i Skene och Fritsla på lördagsmorgonen.

Lördagens molnighet var dock inte idealisk för kunna observera de väderkänsliga rovfåglarna. Men det blev en del fågelobservationer ändå.

https://sverigesradio.se/artikel/spanar-efter-rovfaglar

Nu börjar rovfåglarna röra sig söderut och i hopp om att se några av de i aktion kallade medlemmar i Marks fågelklubb till fågelskådning ...
[Jimmy.L]
9/25/21, 7:27 AM
#81

Tuomo Sankala i Haparanda försöker med alla medel hjälpa fem övergivna svanungar i centrala Haparanda. Myndigheterna kan inte göra något och ungarna ser ut att dö i en vattenpöl.

– Nu kommer kylan, och de kommer inte härifrån utan hjälp, säger han.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/tuomo-vakar-over-fem-overgivna-svanungar-i-haparanda-de-ligger-risigt-till

Tuomo Sankala i Haparanda försöker med alla medel hjälpa fem övergivna svanungar i centrala Haparanda. Myndigheterna kan inte göra något och ungarna ser ut att dö i en vattenpöl. – Nu kommer kylan, och de kommer inte härifrån utan hjälp, säger han.
[Jimmy.L]
9/27/21, 7:05 AM
#82

Två män i 60-årsåldern har dömts till dagsböter efter att ha beträtt ett fågelskyddsområde under perioden som det är tillträdelseförbud.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/tva-man-doms-for-att-ha-varit-i-fagelskyddsomrade-trots-forbud

Två män i 60-årsåldern har dömts till dagsböter efter att ha beträtt ett fågelskyddsområde under perioden som det är tillträdelseförbud.
[Jimmy.L]
9/27/21, 5:17 PM
#83

#81: Tuomo Sankala i Haparanda vakar över fem övergivna svanungar i Haparanda. Nu erbjuds han hjälp av entreprenören Jan Emanuel Johansson och djurrättsförespråkaren Lili Päivärinta.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/kandisarna-vill-hjalpa-till-att-radda-svanungarna-i-haparanda

Tuomo Sankala i Haparanda vakar över fem övergivna svanungar i Haparanda. Nu erbjuds han hjälp av entreprenören Jan Emanuel Johansson och djurrättsförespråkaren Lili Päivärinta.
Annons:
[Jimmy.L]
10/3/21, 8:22 AM
#84

Under pandemin har fler och fler hallänningar fått upp ögonen för fågelskådning.
Under helgen pågår Euro BirdWatch, ett evenemang då tusentals personer runt om i Europa och Mellanöstern är ute och skådar fågel.

https://sverigesradio.se/artikel/okat-intresse-for-fagelskadning-under-pandemin--2

Under pandemin har fler och fler hallänningar fått upp ögonen för fågelskådning. Under helgen pågår Euro BirdWatch, ett evenemang då tusentals personer ...
[Göstage]
10/4/21, 7:56 AM
#85

Årets löktavla på Ölands skördefest hyllar Ottenby fågelstation med ett ängshöksmotiv.

För tionde året i rad kan man under Skördefesten på Öland se en stor tavla gjord av lök när man åker genom Ventlinge. Motivet är alltid en tolkning av en aktuell händelse från södra Öland.
[Göstage]
10/8/21, 7:38 AM
#86

En mängd fågelskådare har blivit utsatta för bilinbrott i Falsterbo medan de varit ute på näset för att studera fåglar. Polisen varnar nu för att lämna värdesaker kvar i bilen, där som på andra platser.

"På bara några dagar fick polisen i Vellinge in åtta anmälningar från fågelskådare som blivit av med utrustning för hundratusentals kronor efter bilinbrott på Näset. Inbrotten har ägt rum i bilar som parkerats vid Skanörs hamn och på Fyrvägen i Falsterbo, skriver Sydsvenska Dagbladet. Särskilt drabbade var två norska fågelskådare som blev bestulna på utrustning värd cirka en halvmiljon kronor när de under några minuter besökte ett bageri i Ljunghusen", skriver Bulletin.

– Sedan fågelsäsongen började i mitten av augusti har vi haft cirka 20 inbrott i fågelskådares bilar, i Falsterbo och i Skanör, särskilt utländska bilar har drabbats. Fågelskådare lämnar ofta sin utrustning i bilen, en del dyr utrustning har blivit stulen, säger Maria Jerlemar Molin, kommunpolis i Vellinge.
  • Redigerat 10/8/21, 7:41 AM av [Göstage]
[Jimmy.L]
10/8/21, 8:03 AM
#87

#86: Bedrövligt.

[Göstage]
10/8/21, 12:54 PM
#88

#87 Ja, det är sorgligt! Ingen går säker för det här klientelet…

[Jimmy.L]
10/8/21, 7:53 PM
#89

Ett av två konstgjorda örnbon på Tofta skjutfält höggs av misstag ner när skogen gallrades.
Johan Månsson byggde bona med förhoppningen att örnarna skulle flytta från sina naturliga bon – som ligger nära området där Försvarsmakten har sina skjutövningar – men ingen örn har än så länge flyttat in.

https://sverigesradio.se/artikel/konstgjort-ornbo-hoggs-ner-av-misstag

Ett av två konstgjorda örnbon på Tofta skjutfält höggs av misstag ner när skogen gallrades. Johan Månsson byggde bona med förhoppningen att örnarna skulle ...
[Göstage]
10/9/21, 8:12 AM
#90

#89 Synd, men tur ändå att örnarna inte hann etablera sig där.

Annons:
[Jimmy.L]
10/9/21, 8:40 AM
#91

#90: Ja det var tråkigt

[Jimmy.L]
10/10/21, 6:36 AM
#92

På flera platser i Växjö centrum har en ny sorts fågelskrämma satts upp under året. I bland annat kajornas öron ljuder lätet av rovfågel, med syftet att få kajorna att undvika platsen. Och enligt Växjö kommun har fåglarna blivit färre i centrum.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/ny-fagelskramma-ska-stora-oforskamda-fjaderfan-i-centrum

På flera platser i Växjö centrum har en ny sorts fågelskrämma satts upp under året. I bland annat kajornas öron ljuder lätet av rovfågel, med syftet att få kajorna att undvika platsen. Och enligt Växjö kommun har fåglarna blivit färre i centrum.
[Jimmy.L]
10/14/21, 7:01 PM
#93

Fåglarnas flyttsäsong är igång och de flyger via sin alldeles egna E4 bland annat över Bredsand söder om Sundsvall.

https://sverigesradio.se/artikel/faglarna-flyttar

Fåglarnas flyttsäsong är igång och de flyger via sin alldeles egna E4 bland annat över Bredsand söder om Sundsvall.  Fåglarna som flyttar varje höst ...
[Göstage]
10/19/21, 8:44 AM
#94

tlf02.jpg

Skulle fotografera det skira kvällsljuset över dungen från min balkong, men när jag tittade på en av bilderna såg jag det - ett UFO!👽👀 Fast det behövdes bara ett par sekunder innan jag drog mig till minnes att det hade passerat en flock björktrastar precis när jag knäppte bilderna…

[Göstage]
10/21/21, 10:46 PM
#95

Eldsjälarna bakom projektet Svensk fågeltaxering erhöll WWFs pris som Årets miljöhjältar inom kategorin "insatser inom biologisk mångfald".

https://www.natursidan.se/nyheter/arets-miljohjaltar-har-kartlagt-sveriges-faglar/

https://www.fageltaxering.lu.se/

[Jimmy.L]
10/29/21, 6:13 PM
#96

Flyttfåglar varierar sin flyghöjd mycket oftare än forskare hittills har trott.
Det visas i en studie vid Lunds universitet där forskarna hämtat data från små loggar som varit fästa på nattskärror under ett års tid och som var femte minut registrerat höjden som flyttfåglarna befunnit sig på.

https://sverigesradio.se/artikel/faglar-skiftar-standigt-hojd-nar-de-flyttar

Flyttfåglar varierar sin flyghöjd mycket oftare än forskare hittills har trott. Det visas i en studie vid Lunds universitet där forskarna hämtat data ...
[Jimmy.L]
10/31/21, 9:12 AM
#97

Tre år efter skogsbranden – nu trivs gråspetten
https://sverigesradio.se/artikel/tre-ar-efter-skogsbranden-nu-trivs-graspetten

Sommaren 2018 så var det många skogsbränder, en av de största var den i Hälsingland. Här har biologen Petter Hillborg bestämt sig för att följa naturens ...
Annons:
[Göstage]
10/31/21, 10:28 AM
#98

#97 Härligt!

[Göstage]
10/31/21, 6:12 PM
#99

Ragnar - kråkornas kompis. Under pandemin har har intresserat sig för kråkorna, och intresset är ömsesidigt.

Han blir kalt både kråkemannen og kråkehviskeren. For når Ragnar Glendrange viser seg, flokker kråkene seg straks rundt ham.
  • Redigerat 10/31/21, 6:14 PM av [Göstage]
[Göstage]
11/9/21, 9:04 AM
#100

Nordkoreas diktator Kim Jong-un tipsar sitt svältande folk om att de kan äta svarta svanar.

Nordkoreas folk svälter. Då hälsar Kim Jong-un: ”Ät svarta svanar.”
[Jimmy.L]
11/10/21, 10:56 AM
#101

Fågelsången i västvärlden har minskat i styrka och är mindre varierad idag än för 25 år sedan.

Anledningen är att avskogning och urbanisering tränger bort fågelpopulationerna.

https://sverigesradio.se/artikel/fagelsangen-har-blivit-tystare-de-senaste-25-aren--2

Fågelsången i västvärlden har minskat i styrka och är mindre varierad idag än för 25 år sedan.Anledningen är att avskogning och urbanisering tränger bort ...
[Göstage]
11/10/21, 10:58 AM
#102

#101 Trist, men inte oväntat.

[Göstage]
11/10/21, 11:01 AM
#103

Dragmansbosjön i Enköping - snart ett vattenhål för fåglar och ornitologer?

För bara några månader sedan var Dragmansbosjön i Enköpings kommun i princip helt igenväxt. Nu syns en öppen vattenspegel och till vintern vankas skridskoåkning på bygdens nygamla vattendrag. – Det är två mil till närmaste sjö här och det här betyder mycket för oss som bor här, säger Jimmy Mårts i Dragmansbosjöns våtmarksförening som ligger bakom projektet.
[Jimmy.L]
11/11/21, 11:40 AM
#104

På fredag den 12 november är det dags för invigning av en av norra Sveriges största flygträningsvoljärer. Det är KFV Rättviks viltjour som fått hjälp av XL-BYGG Siljan att bygga voljären som kommer att användas för att flygträna större fåglar som skadats. KFV Rättvik skickade in en ansökan till XL-Hjälpen, som är XL-BYGG:s samhällsinitiativ, och blev uttagen att få sitt byggprojekt genomfört.
https://www.mynewsdesk.com/se/xl-bygg/pressreleases/nu-invigs-en-av-norra-sveriges-stoersta-flygtraeningsvoljaerer-3143322

På fredag den 12 november är det dags för invigning av en av norra Sveriges största flygträningsvoljärer. Det är KFV Rättviks viltjour som fått hjälp av...
Annons:
[Jimmy.L]
11/21/21, 8:08 PM
#105

Bybor i Selet utanför Lövånger återskapar den sjö som tidigare dikats ut i byn och öppnar upp landskapet igen.

Att återskapa våtmarker gynnar fågellivet och den biologiska mångfalden, dessutom renar våtmarkerna vattnet och binder kol i marken.

https://sverigesradio.se/artikel/bybor-skapar-fagelsjo-i-selet-aterstaller-efter-utdikning

Bybor i Selet utanför Lövånger återskapar den sjö som tidigare dikats ut i byn och öppnar upp landskapet igen.Att återskapa våtmarker gynnar fågellivet ...
[Jimmy.L]
11/21/21, 8:09 PM
#106

Två män, 45 och 50-år gamla, hemmahörande i Stockholmsområdet, uppehöll sig i ett fågelskyddat område i Sankt Annas skärgård. Nu får männen böta.

Männen upptäcktes vid en ö i området i slutet av juli i somras och besöket hamnade slutligen hos åklagarmyndighetens riskenhet för miljömål.

https://sverigesradio.se/artikel/dyrt-olaga-besok-for-duo-i-fagelskyddsomrade

Två män, 45 och 50-år gamla, hemmahörande i Stockholmsområdet, uppehöll sig i ett fågelskyddat område i Sankt Annas skärgård. Nu får männen böta.Männen ...
[Göstage]
11/22/21, 7:21 AM
#107

Så kallad jungfrufödsel har tidigare konstaterats bland tamfåglar, men nu har det även blivit vederlagt bland kaliforniska kondorer. Nu öppnar forskare för möjligheten att det kan förekomma hos fler fågelarter.

Natur, fåglar, djur, foto och utrustning i form av nyheter, artiklar, fakta och guider.
[Göstage]
11/22/21, 2:02 PM
#108

Populär fågeltoa slog ut elen för 54.000 abonnenter i Göteborg.

Den senaste tiden har Göteborg drabbats av två stora strömavbrott.
kamera0710
11/22/21, 2:59 PM
#109

#108 Skit också!!

[Jimmy.L]
12/3/21, 6:56 PM
#110

olisen fick in många samtal om svanar som var en trafikfara på riksväg 27 väster om Forsheda i Värnamo kommun.

Svanarna skrämdes iväg men återvände till samma plats flera gånger. Problemet blev så stort att de fick avlivas

https://sverigesradio.se/artikel/svanar-avlivade-efter-trafikkaos-forsokte-skramma-dem-med-blaljus

Polisen fick in många samtal om svanar som var en trafikfara på riksväg 27 väster om Forsheda i Värnamo kommun.Svanarna skrämdes iväg men återvände till ...
[Göstage]
12/4/21, 6:06 AM
#111

#110 Synd…😞

Annons:
[Göstage]
12/12/21, 11:17 AM
#112

Tyvärr har vår vän och admin VSK valt att lämna iFokus, vilket inte kommer som en överraskning för oss som haft kontakt med honom - han har talat om det en tid. Men inte desto mindre kommer det att kännas tomt för oss som blivit bortskämda med hans fantastiska fågelbilder, sinsemellan kunnat skoja bort våra respektive krämpor och utbyta åsikter om dagspolitiken med honom.

Heder och tack, kamrat!

kamera0710
12/12/21, 12:05 PM
#113

Ja, det är tråkigt. Men jag förstår om han känner att han måste prioritera sin hälsa. Vet ju ganska väl hur hans situation är.

[Jimmy.L]
12/12/21, 12:09 PM
#114

Ja han har haft besvär länge tyvärr.

[Göstage]
12/12/21, 6:13 PM
#115
Det var en ovanlig syn som utspelade sig i Rörsjöparken i Malmö på lördagen. En lappuggla hade satt sig i ett träd och ett sextiotal fågelskådare förundrades runtomkring. – Detta är speciellt, för lappugglan hör inte hemma här nere, säger fågelskådaren Madeleine Danielsson.
  • Redigerat 12/12/21, 6:16 PM av [Göstage]
[Göstage]
12/12/21, 6:15 PM
#116
Under några veckor har den stora lappugglan setts i träden intill Ingarös åkermarker. Den rödlistade ugglan från norr lockar långväga fågelskådare till skärgården – och få kan motstå den intensiva blicken. – Den slog sig ner alldeles intill, det kändes i hela kroppen, säger fågelskådaren Sonia Siropian.
[Jimmy.L]
12/18/21, 6:14 PM
#117

I oktober förra året vann Jonas Classon kategorin ”Animals in their environment” i tävlingen Siena International Photo Awards. Hans bild på en lappuggla i ett träd spreds över världen och intervjuförfrågningarna kom från alla håll och kanter. SVT har träffat fågelfotografen där han är i sitt esse – mitt i skogen.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/jonas-fran-kumla-blev-kand-over-en-natt-tack-vare-karleken-till-skogen-och-en-uggla

I oktober förra året vann Jonas Classon kategorin ”Animals in their environment” i tävlingen Siena International Photo Awards. Hans bild på en lappuggla i ett träd spreds över världen och intervjuförfrågningarna kom från alla håll och kanter. SVT har träffat fågelfotografen där han är i sitt esse – mitt i skogen.
[Göstage]
12/19/21, 5:06 PM
#118

En inspelning med Sång från 53 utrotningshotade fågelarter har gått in på på topp tre på den australiensiska topplistan.

Sången från 53 utrotningshotade fågelarter i Australien är just nu en av de mest sålda skivorna i julhandeln. Albumet Song of Disappearence är det första ...
Annons:
[Göstage]
12/20/21, 7:55 AM
#119

Många av våra vanligaste fågelarter i Sverige går en oviss framtid till mötes menar fågelskådare.

Många av våra vanliga fågelarter håller på att försvinna från skog och jordbruksmark, det som en konsekvens av minskad biologisk mångfald.Kent Ove Hvass ...
[Jimmy.L]
12/20/21, 9:51 AM
#120

Aldrig förr har det räknats så många häckande fåglar på Stora Karlsö som i somras, och flera arter som det går dåligt för i övriga landet häckar här i stabila bestånd.

"En förklaring kan vara att det finns så många sillgrisslor som kommer med näring från havet till ön, och det gynnar hela näringskedjan", säger Juho Könönen som inventerat de 60 arter som lever i skuggan av öns omtalade grisslor.

https://sverigesradio.se/artikel/julsack-stora-karlso-mycket-mer-an-sillgrisslor

Aldrig förr har det räknats så många häckande fåglar på Stora Karlsö som i somras, och flera arter som det går dåligt för i övriga landet häckar här i ...
[Göstage]
12/24/21, 7:18 PM
#121

#115 ff Ont om möss denna vinter, vilket kan förklara varför ugglor kan dyka upp i nya jaktmarker.

Mössen har minskat drastiskt det här året. I vissa områden i Värmland är det en trettiondel så mycket möss som det var i fiol, enligt Anticimex.Färre utryckningar ...
[Jimmy.L]
12/30/21, 6:35 PM
#122

Pärlugglan som tidigare brukade ha ett toppår vart fjärde år hörs numera alltmer sällan.

"De har det inte så lätt. De här topparna kommer allt mer sällan", säger Christer Olsson, ornitolog i Umeå.

https://sverigesradio.se/artikel/parlugglan-hors-alltmer-sallan

Pärlugglan som tidigare brukade ha ett toppår vart fjärde år hörs numera alltmer sällan."De har det inte så lätt. De här topparna kommer allt mer sällan", ...
[Göstage]
1/3/22, 6:49 AM
#123

Forskare har i en studie kommit fram till att havsfåglar med mörk översida på vingarna är bättre flygare än de med ljusa fjädrar. Den vetenskapliga förklaringen är enligt Vetenskapsradion att vingarnas friktion minskar när översidan med hjälp av solen blir varmare än undersidan.

Att fåglar är mörka på översidan brukar förklaras med att det gör dem mindre synliga för rovdjur. Nu tror belgiska forskare att mörka vingar även ...
[Göstage]
1/3/22, 7:19 AM
#124

Initiativet "Search for lost birds" ber fågelskådare världen över om hjälp att återfinna "världens tio mest sällsynta fågelarter".

[Göstage]
1/8/22, 7:55 AM
#125

En norsk soldat har dömts till 10.000 NKR för brott mot jaktlagen då han med en bajonett dödat en tjädertupp. Mannen säger att han handlat i nödvärn, men ett vittne säger att soldaten tillsammans med några kamrater retat upp tjädern genom att kasta snö på den.

Soldaten fra Telemark bataljon sier han fikk panikk da en sint tiur kom flaksende mot ham. Nå er mannen dømt for ulovlig knivdrap.
  • Redigerat 1/8/22, 7:56 AM av [Göstage]
Annons:
kamera0710
1/8/22, 5:02 PM
#126

"På 1980-talet såg det mörkt ut för den svarta styltlöparen. Då fanns bara ungefär 20 individer kvar i hela världen. Sedan dess har det gjorts många olika naturvårdsinsatser och 2021 blev ett bra år för en av världens mest sällsynta vadarfåglar."

https://www.natursidan.se/nyheter/lovande-ar-for-svart-styltlopare/

Natur, fåglar, djur, foto och utrustning i form av nyheter, artiklar, fakta och guider.
[Göstage]
1/8/22, 9:35 PM
#127

#115…och en Berguv i Höllviken.

Flera gånger de senaste månaderna har en berguv synts till i och runt Höllviken – en ovanlig syn i Skåne. – Det är en ungfågel som flyger runt och söker eget revir, säger Arne Hegemann, ordförande i Skånes ornitologiska förening.
[Göstage]
1/12/22, 10:37 AM
#128

En aggressiv tjädertupp förpestar tillvaron längs ett skidspår i Skellefteå. Skyddsjakt är inte aktuellt och vanlig jakt är reglerad, så nu diskuteras en tvångsförflyttning av bråkmakaren. Fast "helst vill vi att djur och människa ska kunna samverka", önskar fritidschefen.

I flera år har en argsint tjädertupp härjat längs skidspåret på Vitberget i Skellefteå. Nu vill kommunen ta itu med tjäderterrorn en gång för alla och har ansökt
[Göstage]
1/13/22, 7:07 PM
#129

Nästa gång du ser en svan - kolla en gång till, för säkerhets skull...😉

Kunstner Gesine Marwedel bruker en litt annerledes metode for å lage sine kunstverk.
[Göstage]
1/14/22, 1:15 PM
#130

"Så det så." 😠 Twitterbild

[Jimmy.L]
1/14/22, 1:47 PM
#131

#130: 😁

[Göstage]
1/19/22, 11:14 AM
#132

Ett femtiotal kajor har hittats döda på en liten yta i centrala Vislanda.

Ett stort antal kajor har hittats döda intill järnvägsviadukten i småländska Vislanda. Totalt handlar det om ett 50-tal fåglar som ligger utspridda på marken
Annons:
[Göstage]
1/20/22, 9:47 AM
#133

För alla som händelsevis inte vet om det: idag är det den internationella pingvindagen.

Sardinerna spelar rollen som chanslösa munsbitar när åsnepingvinen dyker genom stimmen utanför Argentinas sydkust. En video som en pingvin själv har tagit visar hur effektivt fåglarna lunchar.
[Jimmy.L]
1/20/22, 10:42 AM
#134

#133:

[Göstage]
1/20/22, 10:51 AM
#135

#134 😁

[Göstage]
1/20/22, 10:52 AM
#136

Dyr fågelfotografering.

En man i 45-års åldern döms efter att ha fotat på ett skyddsområde i Håbo kommun.I förhör har mannen sagt att han befann sig vid skyddsobjektet för att ...
[Göstage]
1/26/22, 6:33 PM
#137

Ett privat företag vill försöka lära stadens kråkor att städa gatorna från fimpar och annat skräp mot att de får belöning i form av mer smakfull föda. Inget sägs dock om kråkorna även kommer att skriva ut böter för nedskräpning.

Södertälje kan få oväntad hjälp med renhållningen. Man ska dressera kråkor att plocka upp fimpar. – Fåglarna stoppar fim
[Jimmy.L]
1/26/22, 8:00 PM
#138

Ensam och övergiven står hon på en åker på Ölmeslätten utanför Kristinehamn. Tranan, som fått namnet Gertrud av ortsborna, blev kvar när kompisarna flög ner till medelhavsområdet för övervintring. Men hon har goda chanser att klara vintern, mycket tack vare en godhjärtad Ölmebo.

– Jag tänkte att hon kommer inte klara sig utan hjälp under vintern, säger Eva Enskog som ser till att Gertrud slipper svälta.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/varmland/efterslantraren-gertrud-far-hjalp-att-klara-vintern

Ensam och övergiven står hon på en åker på Ölmeslätten utanför Kristinehamn. Tranan, som fått namnet Gertrud av ortsborna, blev kvar när kompisarna flög ner till medelhavsområdet för övervintring. Men hon har goda chanser att klara vintern, mycket tack vare en godhjärtad Ölmebo. – Jag tänkte att hon kommer inte klara sig utan hjälp under vintern, säger Eva Enskog som ser till att Gertrud slipper svälta.
[Göstage]
1/26/22, 10:34 PM
#139

Redan om tre veckor, omkring den 20 februari, brukar det kunna dyka upp någon trana vid Hornborgasjön, så snart kanske Gertrud får någon att dansa med... 😊

Fågelskådning i fokus riktar sig till dig som älskar naturen och fågelskådning. Det spelar ingen roll om du är proffs, amatör eller bara allmänt intresserad utav fåglar, alla är välkomna. På sajten hjälps vi åt med att svara på frågor och funderingar, följa fåglarnas liv under och efter häckningsperioder hela året om. Vi delar med oss utav kunskap, arrangerar tävlingar samt försöker ha en samlad plats för samtliga ornitologiska föreningars arrangemang och nyheter. Välkommen in till oss!
Annons:
[Göstage]
1/30/22, 5:07 PM
#140

10-15 personer har blivit omflutna av vatten på Måkläppen vid Falsterbonäset i Skåne, däribland flera barn. Räddningsaktion pågår. Måkläppen är ett omtyckt utflyktsmål för fågel- och sälskådare.

Ett tiotal personer har hamnat i sjönöd på Måkläppen i Skåne när höga vågor har sköljt in över land. – Vattnet har stigit och de har fastnat när området har översvämmats, säger Albin Gudmundsson, vakthavande brandingenjör vid räddningstjänsten.
  • Redigerat 1/30/22, 5:10 PM av [Göstage]
[Göstage]
1/30/22, 5:32 PM
#141

#140 Undsatta. Man kan ju undra över det begåvade i att ta med barn ut på näset i det hårda vädret.

14 personer befann sig på söndagseftermiddagen i sjönöd på Måkläppen i Vellinge. Hårda vindar och höga vågor sköljde in över land när polis, räddningstjänst och ambulans skickades till platsen. – Det finns barn i sällskapet och vi har dragit på ordentligt med resurser, säger Anders Lännholm, biträdande räddningsledare vid JRCC, sjö- och flygledningscentralen i Göteborg.
  • Redigerat 1/30/22, 5:35 PM av [Göstage]
[Jimmy.L]
2/1/22, 6:15 PM
#142

Även om Kalmar län har visat sig vara ett väldigt fågelintresserat län, så kanske inte intresset för fågeltorn är stekhett.

Men Erik Halldén på Öland däremot har en brinnande passion för just fågeltorn, som är så pass stort att han gjort en bok om det tillsammans med fotografen Roine Magnusson.

https://sverigesradio.se/artikel/eriks-passion-for-fageltorn-blev-en-bok

Även om Kalmar län har visat sig vara ett väldigt fågelintresserat län, så kanske inte intresset för fågeltorn är stekhett.Men Erik Halldén på Öland däremot ...
[Göstage]
2/5/22, 7:10 PM
#143

En berguv på gästspel i Limhamn får rubriker.

Berguven har suttit på sjunde vågningen hela dagen.
[Göstage]
2/9/22, 4:20 PM
#144

Fjäderklädd drönare fixade flygfoto.

Familien Verheul var på tur og la kameraet fra seg i noen minutter. Plutselig tok den lille luringen med seg kameraet deres på flytur.
[Jimmy.L]
2/11/22, 5:21 PM
#145

#137: Södertälje kommun startade upp ett omtalat pilotprojekt med en entreprenör för att lära kråkor plocka fimpar. Nu kommer kritik från Johan Lind, docent i Etologi vid Stockholms universitet.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sodertalje/forskare-kritisk-till-projektet-med-fimpstadande-krakor

Södertälje kommun startade upp ett omtalat pilotprojekt med en entreprenör för att lära kråkor plocka fimpar. Nu kommer kritik från Johan Lind, docent i Etologi vid Stockholms universitet.
[Göstage]
2/12/22, 6:29 AM
#146

#145 All heder för den kritiken. 👍

Annons:
[Jimmy.L]
2/21/22, 5:00 PM
#147

Tomas Morsing och sonen Olof har tränat upp skatorna hemma i Sävedalen för att hålla rent i och runt omkring trädgården. ”Vi vill göra det som ett experiment, hur mycket kan skatorna lära sig”, säger Tomas Morsing.
https://www.expressen.se/tv/nyheter/gt/har-ar-skatmaskinen-som-lar-faglarna-plocka-skrap/?referrer=todays-news

Thomas Morsing och sonen Olof har tränat upp skatorna hemma i Sävedalen för att hålla rent i och runt omkring trädgården. – Vi vill göra det som ett experiment, hur mycket kan skatorna lära sig, säger Tomas Morsing.
[Jimmy.L]
2/23/22, 6:38 PM
#148

Mysteriet om Ankan Frank, som setts vanka runt på Smögen och stoppat bilar, fortsätter.
https://sverigesradio.se/artikel/katarina-raddade-mystiska-ankan-i-sotenas-hade-inget-trafikvett

Mysteriet om Ankan Frank, som setts vanka runt på Smögen och stoppat bilar, fortsätter.Katarina Schläger bestämde sig för att inleda uppdrag: Rädda Ankan!Och ...
[Göstage]
2/23/22, 9:37 PM
#149

#148 Är man från New York så är väl trafiken på Smögen blaha-blaha…🙂

[Jimmy.L]
2/24/22, 6:24 AM
#150

De senaste åren har Tomelilla kommun tagit emot klagomål från invånare som stör sig på vad som beskrivs som ett öronbedövande krax från råkor. Kommunen har med olika metoder förgäves försökt skrämma bort råkorna. Nu hoppas Tomelillabon Ingrid Broberg att jakt ska lösa problemet.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/hogljudd-rakinvasion-i-tomelilla-stor-invanare

De senaste åren har Tomelilla kommun tagit emot klagomål från invånare som stör sig på vad som beskrivs som ett öronbedövande krax från råkor. Kommunen har med olika metoder förgäves försökt skrämma bort råkorna. Nu hoppas Tomelillabon Ingrid Broberg att jakt ska lösa problemet.
[Göstage]
3/7/22, 2:56 PM
#151

#137 ff Kråkan Kräri gillar att lösa problem.

Wild crow visits woman daily to play gamesCheck out Kräri's story: https://www.youtube.com/c/KrariTheCrow or https://www.instagram.com/krari_crow/#crows #bek...
  • Redigerat 3/7/22, 2:58 PM av [Göstage]
[Jimmy.L]
3/7/22, 5:00 PM
#152

Det är brist på boplatser för Skånes tornfalkar. Nu monteras holkar på högspänningsstolpar utanför Malmö i hopp om att göra den sällsynta arten mer livskraftig.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/eon-satter-upp-tornfalksholkar

Det är brist på boplatser för Skånes tornfalkar. Nu monteras holkar på högspänningsstolpar utanför Malmö i hopp om att göra den sällsynta arten mer livskraftig.
Cojimar
3/23/22, 11:16 AM
#153

Spelgalen tjäder överföll systrar.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Systrarna Rebecca och Nadja Gunnarstedt har stött på många vilda djur i Kåbdalis, Jokkmokks kommun. Men den senaste skogsturen blev något alldeles extra. Bägge systrarna blev attackerade av en revirmarkerande och speltokig tjädertupp och Nadjas brottningsmatch förevigades.
Annons:
Cojimar
3/23/22, 7:10 PM
#154

"SM i fågelholk" är sedan 2008 en trevlig årligt återkommande tävling som i tre kategorier utmanar kreativiteten hos elever från årskurs 1 till gymnasiet. Samtidigt sätter tävlingen fingret på ett allvarligt problem i form av bristen på boplatser för hålhäckande fåglar.

Nu är årets finalister utsedda.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Nu ska finalen i årets fågelholks-SM avgöras. Och finalholkarna kunde på onsdagen ses på Skansen.
  • Redigerat 3/23/22, 7:11 PM av Cojimar
Cojimar
4/3/22, 7:57 AM
#155

Bottenhavets skräntärnor har sina vintervisten utspridda över vida geografiska områden, och den som visar ungfåglarna vägen till deras övervintringsplatser är far i familjen, visar en färsk undersökning.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Skräntärnans pappa är lite av en curlingförälder, visar färsk forskning. Medan honorna ägnar sig åt annat tar hanarna ansvar för att ungarna ska hitta fram under höststräcket från Sydösterbotten till Nordafrika.
Cojimar
4/5/22, 7:29 PM
#156

Sedan i november har den sällsynta rubinnäktergalen hållit till i Vargön, något som uppmärksammats i raritetstråden. Nu har fågelns närvaro fått den oväntade effekten att ett kafé som hotats av stängning har fått ordning på ekonomin tack vare alla fikasugna skådare.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Under coronapandemin gick det trögt för Asha Polampallis kafé i Vargön.Men sen kom en liten näktergal till byn.Den sibiriska fågelns närvaro har räddat ...
Cojimar
4/6/22, 9:13 PM
#157

En illa skadad kaja som man tvingades avliva i Malmö visade sig vara ringmärkt. Man kunde konstatera att den var 20 år och 9 månader, vilket är den äldsta kaja man hittat i Sverige.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

En svårt skadad kaja som upptäcktes i närheten av operan i Malmö visade sig vara den äldsta kaja som hittats i Sverige, skriver Sydsvenskan.
Cojimar
4/8/22, 6:58 AM
#158

Luftburna elledningar på berguvens häckningsplatser i Skåne, bland annat i Hardeberga utanför Lund, plastas in för att minska risken att uvarna dör vid kontakt med elledningarna.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Hardeberga utanför Lund är en av 20 häckningsplatser runt om i Skåne för den rödlistade berguven och förra häckningsperioden kom två nya små berguvar till jordelivet här. Dock är elledningarna runt omkring potentiella livsfaror – men nu åtgärdas dödsfällan.
  • Redigerat 4/8/22, 6:58 AM av Cojimar
Cojimar
4/11/22, 10:46 AM
#159

Att stänga fåglarna (och bina) ute från kaffeodlingarna minskar odlarnas intäkter och ger dyrare kaffe för konsumenterna, enligt Vetenskapsradion.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Kaffeplantor som pollineras av bin samtidigt som de skadedjursbekämpas av fåglar får större kaffebönor, enligt en ny studie.När fåglar och bin isolerades ...
  • Redigerat 4/11/22, 10:47 AM av Cojimar
Cojimar
4/16/22, 4:15 AM
#160

Ingrid värnade om hägrarna vid Råstasjön, och när hon avled vid 99 års ålder testamenterade hon nästan 300.000 till sillfiléer att vinterutfodra dem med, något som skulle räcka till en säsong, enligt Solna kommun. Nu undersöker kommunen om man kan ta emot pengarna.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Annons:
Cojimar
4/16/22, 9:46 AM
#161

Biologer har listat ut hur boparasiter, typ gökfåglar, bär sig åt för att anpassa äggens form och utseende till sina värdarter, och hur de senare blivit allt skickligare på att avslöja falsariet.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Nu har biologer kommit på hur göken och andra fåglar gör när de ”förfalskar” sina ägg för att passa in i andra fågelarters bo. Samtidigt blir värdfåglarna allt bättre på att avslöja inkräktarna.  Spela videon för att se hur ägg-bedrägeriet går till.
  • Redigerat 4/16/22, 9:47 AM av Cojimar
Cojimar
4/16/22, 9:55 AM
#162

Tromsö har i likhet med flera andra norska kustorter problem med hur tretåiga måsar upprättar kolonier på fönsterbleck och utprång i tätbebyggelsen, och man har därför byggt "fågelhotell", som visat sig vara uppskattade bland måsarna. Även om "krykkjan" (som den heter på norska) kan vara tallrik i tätorterna minskar arten som sådan, så projektet bli till ömsesidig nytta. Nu studerar fler orter med liknande problem Tromsölösningen.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Tromsø kommunes prøveprosjekt med egne «hotell» for utrydningstrua måser er en stor suksess. Nå viser også andre byer interesse for eksperimentet.
kamera0710
4/17/22, 7:53 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#163

Nya fynd kan tyda på att elfenbensnäbben inte alls är utdöd. Hoppas de har rätt!

På bilden en hona, Naturhistoriska riksmuseet.

https://www.theguardian.com/environment/2022/apr/13/ivory-bill-woodpecker-not-extinct-researchers-say

An expedition to the forests of Louisiana say extinction of bird, last definitively seen in 1944, has been exaggerated
  • Redigerat 4/17/22, 8:03 PM av kamera0710
Cojimar
4/17/22, 7:58 PM
#164

#163 Ja, det skulle vara en höjdarnyhet! 👍


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Cojimar
4/19/22, 12:26 PM
#165

Inte bara fiskmåsar som kan vara ilskna i sitt revirhävdande...


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

En hissig svane skaper trøbbel for hytteboere i Agder. 15-åringen som sendte videoen til VG forteller om flere angrep.
Cojimar
4/20/22, 9:27 AM
#166

Nötkråka stoppar IKEA-bygge i Södertälje?


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Just nu pågår en inventering av den rödlistade nötkråkan i Almnäs. 2019 upptäcktes fågeln i en spaning, vilket resulterade i en extra inventering. Om det visar sig att fågeln häckar på platsen kan det sätta käppar i hjulet för Ikea som planerar att bygga ett lager på platsen. SVT fick följa med på spaning av den rödlistade fågeln – följ med i videon ovan.
Cojimar
4/30/22, 9:12 AM
#167

Valborg i Stadsparken i Uppsala-pest eller fest för änderna?


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

I två år har pandemin gjort Stadsparken till en fredad zon på valborg men på lördag är det åter dags för änder och svanar att samsas med 25 000 studenter – hur funkar det?
Annons:
Cojimar
4/30/22, 5:56 PM
#168

Helgen 7-8 maj arrangeras Fågelskådningens dag på många platser runt om i landet. Här är en lista över vad som är på gång.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Cojimar
5/1/22, 2:28 PM
#169

Sedan jaktlagen börjat få betalt av staten har jakten på mink och mårdhund i Åbolands skärgård intensifierats, till häckande sjöfåglars fromma.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Cojimar
5/2/22, 7:26 AM
#170

En skogsägare i Laholm förfasas på Expressen debatt över den svenska skogspolitiken, som bland annat innebär att hon skall kunna könsbestämma befintliga fågelarter inom sitt skogsbestånd. Hon tycker också att det är märkligt att skogen måste fredas om till exempel tjäder bosätter sig där, samtidigt som det är tillåtet med tjäderjakt under delar av året.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Som företrädare för Sveriges skogsägare går det inte en dag utan att jag förfasas och förundras över den svenska skogspolitiken. Och det är inte bara jag som är oförstående, även mina skogsägar-kollegor i EU undrar varför vi svenskar försöker laga något som inte är trasigt, skriver Mathilda Clausén Wingårdh.
Cojimar
5/7/22, 10:27 AM
#171

Människor, men även fåglar, lider i extremhettan som råder i Indien.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Värmeböljan i Indien plågar både människor och djur. På fågelsjukhuset i Ahmedabad har man tagit emot mer än 2 000 patie
Cojimar
5/15/22, 2:21 PM
#172

SAM_2925.JPG

Får nöja mig med sådana här observationer numera: svarthakad buskskvätta på vinetikett. 😉


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

  • Redigerat 5/15/22, 2:21 PM av Cojimar
Cojimar
5/24/22, 10:40 AM
#173

Fågel- men också pyroman?


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

De har länge kallats “eldfåglar” av Australiens ursprungsbefolkning. Fåglarna utnyttjar skogsbränder för att jaga föda. Men det verkar även som att alla bränder inte är en olyckshändelse.  – När man är och filmar en brand, och så plötsligt är branden på andra sidan vägen, då tar man för givet att det är en eldfågel som gjort det, säger naturfilmaren Mark Lamble i Vetenskapens värld – Katastrofernas överlevare.
Cojimar
5/26/22, 1:41 PM
#174

Fågelskådaren Marit blev renens räddning.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Fågelskådaren blickade ut över Torneälven vid Čohkkeras/Jukkasjärvi. Då såg hon renen som kämpade mot issörjan mitt i älven. – Min första tanke var att det kommer inte gå att rädda den, säger Marit Sikku Trägårdh som ringde 112.
Annons:
Cojimar
6/5/22, 10:04 AM
#175

Ser ut att kunna bli ett gott lämmelår i fjällen, vilket förstås bör vara positivt för rovfåglarna.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Det kan bli ett år med många lämlar och andra gnagare i fjällen. Naturbevakare i Helags, Lunndörrsfjällen och Oviksfjällen har sett spår och gjort observationer ...
kamera0710
6/5/22, 7:11 PM
#176

En sillgrissla, ringmärkt som unge 1973 på Stora Karlsö, Gotland, har nu hittats död. Den blev 48 år och sju månader, vilket gör den till den äldsta kända ringmärkta fågeln i Sverige.

https://www.forskning.se/2022/04/25/aldsta-fageln-i-sverige-blev-48-ar/?utm_source=Paloma&utm_medium=Newsletter&utm_campaign=Tr%C3%A4ning%20och%20kroppssyn%20p%C3%A5verkar%20hur%20ton%C3%A5ringar%20m%C3%A5r&fbclid=IwAR31JvV7lDW9yevVX4PUOaCugBJzs6dq9GMo3k7t_xOlz9jDxgs3bfEOVIc

En sillgrissla som ringmärktes som unge 1973 på Stora Karlsö, Gotland, har nu hittats död i Skåne, mellan Trelleborg och Höllviken. Åldern blev 48 år och sju månader, vilket gör den till den äldsta kända ringmärkta fågeln i Sverige.
Cojimar
6/7/22, 11:40 AM
#177

#176 Lite mer i ämnet här.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Fågelskådning i fokus riktar sig till dig som älskar naturen och fågelskådning. Det spelar ingen roll om du är proffs, amatör eller bara allmänt intresserad utav fåglar, alla är välkomna. På sajten hjälps vi åt med att svara på frågor och funderingar, följa fåglarnas liv under och efter häckningsperioder hela året om. Vi delar med oss utav kunskap, arrangerar tävlingar samt försöker ha en samlad plats för samtliga ornitologiska föreningars arrangemang och nyheter. Välkommen in till oss!
Cojimar
6/16/22, 8:27 AM
#178

En medhjälpare till en ringmärkare omkom i en olycka i Finland i helgen. Medhjälparen fastnade med sin klättersele i ett träd och klämdes till döds innan hjälp hann fram.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

En ringmärkares assistent klämdes till döds när krafterna tröt.
Cojimar
6/25/22, 6:59 PM
#179

Så kallade evighetsträd- lövträd som lämnats orörda vid skogsavverkningar- har visat sig vara till fromma för fågelarter som nötväcka, entita och spillkråka, visar en undersökning som SLU har gjort.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Att lämna kvar ett och annat lövträd när granskogen avverkas kan ge stor och långvarig nytta för mångfalden i skogen. Allra mest gynnas fåglar som till exempel
  • Redigerat 6/25/22, 6:59 PM av Cojimar
Fornöga
8/20/22, 3:00 PM
#180

Sjöfågelsjakten i Finland- ett känsligt ämne i grannlandet.


Re:tired.

Miljöministern vill förbjuda jakt på hotade sjöfågelarter eftersom den går emot naturvårdsarbetet. När startskottet för andjakten ljuder på lördag är det fritt fram att skjuta sjöfåglar vars beståndskurvor pekar brant nedåt.
Fornöga
8/29/22, 8:26 AM
#181

Kollade in på en vildkamera i Namibia nyss, och det var rätt intressant att se ett antal rastande sädesärlor uppsöka vattenhålet tillsammans med för oss mer exotiska fågelarter och däggdjur. Länk här.


Re:tired.

Live feed, from a waterhole in the heart of Namibia Complementing the magnificence of the Namib Desert’s never-ending red sand dunes, Namibia Cam’s waterhole...
Annons:
Fornöga
9/13/22, 11:02 AM
#182

NRK rapporterar om intressanta detaljer i den brittiska drottningens kvarlåtenskap:

"Bland de mer märkliga sakerna som Charles kommer att ärva är ägandet av alla Storbritanniens 32 000 svanar.

Ända sedan 1100-talet, då de vita fåglarna ansågs vara en delikatess, har kungen ägt landets alla svanar.

Med en brittisk känsla för tradition har landet fortfarande kungligt märkta svanar.
Förutom svanarna ärver Charles även äganderätten till alla delfiner, valar och störar som finns i brittiska vatten."


Re:tired.

Hun var en av verdens rikeste kvinner. Men det er usikkert om hennes undersåtter får vite hvem som arver dronning Elizabeths milliardformue.
[Södra_Stockholm]
9/25/22, 7:19 AM
#183

Vid Skogskyrkogården i Stockholm har några följt några korpungar uppväxt i sommar och lyckas handmata dom vilket är rätt häftigt.

Fornöga
10/6/22, 10:02 AM
#184

Länsstyrelsen i Sörmland flyger ut tonvis med grus till skärgårdsöar i hopp om att kunna bevara skräntärnan som häckfågel i området.


Re:tired.

Den nära utrotningshotade Skräntärnas häckningsplatser i skärgården har försvunnit i allt större utsträckning.Därför flyger nu Länsstyrelsen i Sörmland ...
kamera0710
10/13/22, 4:13 PM
#185

Fågeltornet i Hjälstaviken ska byggas om och få plats för fler, eftersom det blir allt mer besökare i området.

https://www.naturkartan.se/sv/uppsala-lan/fageltorn-4

Fågeltornet har två våningar. Till den nedre våningen går en ramp och inne i fågeltornet finns sittbänkar och ett bord.
kamera0710
10/27/22, 5:38 PM
#186

Väntar möjligen en liten invasion av lappmesar denna vinter, till områden där de normalt inte håller till? En hel del har setts vid Västerbottens kustland och en ända nere i Uppland enligt Artportalen! Det kan i alla fall vara värt att hålla extra utkik den kommande tiden! Själv har jag inte sett arten på flera år.

https://nof.birdlife.se/lappmesar-pa-vag-soderut-ska-det-bli-nagra-fynd-i-narke/

Det är hög tid att uppmärksamma den stora invasionen av lappmes som pågår sedan några veckor tillbaka här i Sverige! Än så länge är det Norrlandskusten som nåtts av lappmesarna […]
Fornöga
11/21/22, 9:31 AM
#187

Kärt återseende: den svartnackade fasanduvan som senast dokumenterades på Papua Nya Guinea 1882 har fångats på bild av en viltkamera.


Re:tired.

På en ö, i Papua Nya Guinea, rapporterar forskare att man återfunnit en fågelart som senast dokumenterades av vetenskapen 1882.Den svartnackade fasanduvan, ...
Fornöga
11/22/22, 10:36 AM
#188

#187 Mer om projektet "Search for Lost Birds" som svarade för återfyndet av jätteduvan.


Re:tired.

The world-wide effort will support expeditions to find 10 birds that haven’t had a confirmed sighting in a decade or more.
Annons:
Fornöga
11/27/22, 7:49 PM
#189

Enligt en ny studie som spanska forskare publicerat konsumerar fågelarten stortrapp frekvent växtarter för att komma åt deras ”antiparasitiska effekter”, skriver GP.


Re:tired.

Forskning om hur stortrappar självmedicinerar för att slippa parasiter.
Fornöga
12/24/22, 11:19 AM
#190

Plasten förpestar även miljön i Arktis. Av de döda stormfåglar från Svalbard som har obducerats är det över 90 procent som har plast i magen tillräckligt för att det sannolikt har påverkat deras näringsupptag.


Re:tired.

Plastskräp från Europa åker med havsströmmarna norrut, och nu har stora mängder plast nått Arktis.Det märks på stormfåglarna på Svalbard som har magarna ...
Fornöga
12/31/22, 5:56 PM
#191

Forskare som följer de vilda gässen på övervintringslokalerna har med hjälp av GPS konstateras att fåglarna lider av nyårsfyrverkerierna.


Re:tired.

De vilda gässen som tillbringar vintern i Sydsverige, Danmark, Tyskland och Nederländerna plågas varje årsskifte av oljuden från nyårsfyrverkerierna. Det hävdar
Fornöga
1/10/23, 8:38 AM
#192

Ny forskning visar att antalet lärkarter är större än vad man trott: tidigare underarter får status som egna arter.


Re:tired.

Det finns fler arter av lärkor än man har vetat om tidigare. Det har en ny internationell kartläggning av lärkornas gener kommit fram till.Kartläggningen ...
Fornöga
1/30/23, 6:22 PM
#193

Nya forskningsrön har kommit fram till att det är två genregioner i arvsmassan som bestämmer var flyttfåglarna väljer att övervintra. TT skriver att "forskarna förvånats av att det bara är två regioner i arvsmassan som styr det flyttbeteendet.

– Visst är det häftigt att en liten fågel på tio gram som aldrig har flyttat förut ändå vet exakt hur den ska flyga, att den har instruktioner inbyggt."---


Re:tired.

Varje höst flyttar flera hundra miljoner flyttfåglar från Sverige för att sedan komma tillbaka till sommaren. Nu kan ny forskning visa på vad det är som gör
Fornöga
2/6/23, 8:17 AM
#194

Malmös småfåglar fördrar att "bo svenskt", det vill säga bygga bo i några av de vanliga träden björk, gran eller tall. Planteringar med importerade trädslag och buskar är inte lika intressant, enligt en färsk undersökning.


Re:tired.

Småfåglarna i Malmö föredrar att häcka i svenska träd framför icke-inhemska varianter – och det beror troligen på mängden insekter. Det visar en ny långtidsstudie
Fornöga
2/7/23, 10:41 AM
#195

Sjöfåglarna har varit snabba att anpassa sig till de isfria vintrarna på den skånska västkusten.


Re:tired.

Klimatförändringarna gör att allt fler fåglar väljer att övervintra i sydvästra Skåne i stället för längre söderut. – Sedan 90-talet har vissa arter ökat kraftigt, säger Fredrik Haas, forskare på Biologiska institutionen på Lunds universitet.
Annons:
kamera0710
2/18/23, 10:59 AM
#196

Klimatförändringarna kan ställa till med svårigheter för sillgrisslor – extremvärme leder till ökad risk att ungarna inte klarar sig.

https://www.natursidan.se/nyheter/varmeboljor-drabbar-redan-nu-sveriges-sillgrisslor/

Klimatförändringarna kan ställa till med svårigheter för sillgrisslor – extremvärme leder till ökad risk att ungarna inte klarar sig.
Fornöga
3/6/23, 9:37 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#197

Bild Kamera0710

Blåmesen är läraktig, om inte fullt lika smart som talgoxen, visar en studie från Lunds universitet.


Re:tired.

Hur läraktig är blåmesen? Ja väldigt läraktig, jämfört med många andra fåglar. Det visar en ny studie från Lunds universitet.33 blåmesar fick göra det ...
Fornöga
3/16/23, 7:01 AM
#198

Alla som tillbringar tid i skog och mark bör låta vaccinera sig mot det fästingburna virus som ger TBE, lyder rekommendationen från allt fler regioner.


Re:tired.

Det fästingburna virus som ger TBE är nu så utbrett i södra och mellersta Sverige att allt fler regioner börjat rekommendera alla som rör sig i naturen ...
kamera0710
3/16/23, 11:54 AM
#199

Vaccinerade mig mot TBE när jag flyttade till Södertälje, dags i år för påfyllnadsdos. Mina inspektörskollegor som jobbar med avlopp får TBE-vaccinering genom jobbet.

Har dock en kollega som fått TBE, trots att han var vaccinerad. Men det är tydligen ytterst ovanligt.

Fornöga
3/16/23, 12:08 PM
#200

#199 Ja, det finns alla skäl att skydda sig mot fästingar, även genom klädsel.

Jag hamnade en vecka på neurologen för många år sedan nu, när ryggmärgsprov visade att viruset efter betten hade nått hjärnan. Hade yrsel och dubbelseende bland annat, men det gav med sig på ett par veckor (sedan dröjde det inte innan jag fått infektion igen av nya bett, dock utan samma konsekvenser).


Re:tired.

Fornöga
3/21/23, 9:02 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#201

#154 I morgon presenteras finalisterna i den roliga tävlingen SM i fågelholk. Vi återkommer förstås när vinnarna är korade. Fram till dess går det bra att njuta några förslag framtagna av AI-sajten Stable Diffusion.


Re:tired.

Allt du behöver veta om SM i fågelholk: Se vilka som vann förra året. Och tipsa en skola nära dig att delta i tävlingen nästa gång.
Pyttelite
3/21/23, 9:05 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#202

Dagens hyllning till vårdagjämningen.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Annons:
Fornöga
3/22/23, 3:56 PM
#203

#201 Finalisterna klara- vill du kolla in dem och kanske vara med och rösta på dina favoriter kan du göra det här.


Re:tired.

SM i fågelholk 2023 – Rösta på dina favoriter! Nu kan du vara med och bestämma vilka skolklasser som ska vinna i år. Det finns tre kategorier och du kan rösta på en fågelholk per kategori. Omröstningen stänger den 2 april klockan 23.59 och vinnarna presenteras den 4 april.
  • Redigerat 3/24/23, 11:07 PM av Fornöga
Fornöga
3/24/23, 11:09 PM
#204

Ny utkik tagen i bruk- kolla här!


Re:tired.

Fågelskådning i fokus riktar sig till dig som älskar naturen och fågelskådning. Det spelar ingen roll om du är proffs, amatör eller bara allmänt intresserad utav fåglar, alla är välkomna. På sajten hjälps vi åt med att svara på frågor och funderingar, följa fåglarnas liv under och efter häckningsperioder hela året om. Vi delar med oss utav kunskap, arrangerar tävlingar samt försöker ha en samlad plats för samtliga ornitologiska föreningars arrangemang och nyheter. Välkommen in till oss!
Inlägget är låst för nya kommentarer
Upp till toppen
Annons: