Vilda Fåglar

Nymfparakiten

2010-04-09 20:41 #0 av: NaimaG

Nymfparakiten också kallad Nymfkakaduan är i Sverige en mycket vanlig bur fågel. Men i Australien är det en vild fågel.

800px-Nymphicus_hollandicus_-perching_on_wires_-Australia-6a.jpgI Australien är Nymfparakiten den minsta och genuina kakaduan. De hålls även som tamfågel över hela världen och är oerhört lätta att föda upp. Som burfågel ligger den som tvåa i popularitet strax efter undulater.

Man kan finna arten i vattenfattiga områden i Australien i närheten utav områdets vattenkälla. Till att vara en mycket flyttsam fågel bosätter den sig alltid med närhet till vattendrag. De ses ofta i par eller i mindre flockar.

De häckar mest vid sydöstra och sydvästra områdena av landet samt den västra australianska öknen och Kap Yorkhalvön.

En nymfparakit kan leva mellan 15-20 år i fångeskap mest vanligast är dock 10-15 år. Det finns dock rapporter om nymfparakiter som levt upp mot 30 år, den äldsta registrerade blev 36 år gammal.  

Nymfparakiten är en mycket intelligent och social fågel. Den känns igen genom dess orangefärgade kinder, sitt gula huvud och sina långa slanka stjärtfjädrar. I det vilda dominerar de i den gråa fjäderdräckten som skyddar dem mot rovdjur men kan i fångeskap även bära en gul, brockad eller vit fjäderdräckt. I det vilda använder även Nymfparakiten sitt läte för att varna vid fara, signalera för mat eller visa sina artfränder vart den är, dessa läten använder arten även i fångeskap av samma anledning.

Som en vild fågel äter Nymfen frukt, bär, frön, gryn, insekter och från skördar. Många fåglar dör dock i australien då de anses som skadedjur gentemot åkermarker. I fångeskap varierar fågelns födointag efter vad människan väljer att ge den. 

Anmäl
2010-04-10 19:29 #1 av: NaimaG

Inte ofta man hör att nymfar i det vilda äter insekter men det gör ju alla vilda fåglar dock ger vi ju inte våra tama nymfar insekter.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.