Annons:
Etiketterartikelarkivartiklar
Läst 10421 ggr
NaimaG
2010-04-01 02:06

Snösparven - Norrlands arktiska fågel

Snösparven är en fågel man inte ser ofta och ytterst sällan syns den i södra Sverige. Den är en nordlig fågel och häckar uppe i de norrländska fjällen.

Snösparven (pletruphenax Nivalis) är en robust småfågel och den nordligaste häckfågeln. I Sverige finns den häckande längs hela snökedjan deån Dalarna till Torna lappmark. Häckningsplatserna ligger på blockmarker och stenrika moras högt uppe i fjällen.

Artren är cirka 18 cm lång med en lång kluven stjärt, den har långa vingar och kort grov näbb. Precis som hos alla arktiska fåglar är fjäderdräckten hos snösparven mycket tät och tjock. Hanarna är brokiga i vitt och svart, huvud, hals, buk och de över stjärtflädrarna är vita medan rygg och skuldror är svarta. Honorna är brinvita och saknar en mer kontrastaktig fjäderdräckt.

Deras lockläten består utav ett mjukt "pyyiv" och ett vackert "trrir-rrit-rrit". Sångläten är en kort strof som gör den annara karga omgivningen till en harmonisk plats. Den sjungs utav hanen både på marken och i luften.

Vid mitten av Mars månad börjar snösparvarna sitt nordsträck och kan då ses på åkrarna i mellansverige. En del snösparavar övervintrer i sydsverige men huvudsakligen är deras vintersäta beläget i Danmark och Nordsjöländerna.

Voet byggs enbart av honan och ligger i en fördjupning i marken eller mellan stenar, väl utfodrat med mossa och strån. Honan lägger mellan 4-7 ägg som ruvas i två veckor. ungarna matas av båda föräldrarna med insekter och är efter 2 veckor redo att lämna boet.

Hösten ser man åter snösparven i södra Sverige.

Källa: Svenskt Naturlexikon (red) Carl-Fredrik Lundevall Skriven av NaimaG

Annons:
NaimaG
2010-04-02 01:45
#1

Det skulle vara härligt att få fotografera en snösparv men jag bor inte riktigt så nära fjällen.

Fornöga
2023-09-14 15:26
#2

2023 Hoppar vi framåt något decennium så ser vi att snösparven är en av de fågelarter i vår fjällvärld som kan drabbas av klimatförändringar, enligt senaste rön som presenterats i "Sverige fåglar 2022". Natursidan kommenterar:

"En av de fågelarter som ser ut att kunna få det svårt i framtiden är snösparven.

– Den har helt försvunnit från låglänta områden under 1000 meter över havet. Där fanns den för 50 år sedan, men nu hittas den bara ovanför 1 000 meters höjd."---


Re:tired.

Nyheter, artiklar och guider om djur, natur och naturturism.
Upp till toppen
Annons: