Ornitologi

Vad ger fåglarna deras färg?

2010-04-10 03:49 #0 av: NaimaG

Fåglar har alltid en färggrann fjäderdräckt som fångar våra ögon ganska snabbt. Men vad är det som gör att deras fjädrar har olika färger?

Fågelskådning (31).jpgFåglarnas fjädrar skall skydda dem från kyla samt ge dem goda flygegenskaper. Deras färg på fjädrarna har också stor betydelse som kamouflage och signaler till artfränder samt andra djur. Motsat till de flesta däggdjur är fåglar visuellt orienterade och har därför vackra iögonfallande färger.

De flesta fjädrar får sin färg genom pigment som bildas i huden. De allra vanligaste pigmenten hos fåglar är melanin och karotenoider. Melanin står för alla de svarta färgerna samt en del bruna och gråa toner. Karotenoiderna ger ger de röda, oranga och gula färgerna och är det pigment som intresserar forskarna mest just för att det även finns i andra djur och växter där ämnena spelar roll i fotosyntesen. Hos däggdjur är de en del av immunförsvaret samtidigt som det även är en del av upphovet till deras färg i pälsen.
Fågelskådning (32).jpg
Fåglar kan dock inte tillverka egna karotenoider se de måste få de tillförda genom alger, svampar, växtdelar och smådjur. Flamingos får exempelvis sin rosa färg från noidhaltiga organismer i kosten.

Då karotenoider ingåt i fågelns immunförsvar menar en del forskare att de fåglar med riktigt färgsprakande fjäderdräkt har överskott på piggmentet och visar därmed att de är friska och bra på att hitta föda. På så sätt kan färgernas glöd ha stor betydelse när honorna skall hitta en partner.

Fågelskådning (33).jpgEn del färger utgörs dock inte av piggment utan utnyttjar ljusets spridning i nanometerstora strukturer på fjädrarnas yta och kallas strukturella färger. Vita fjädrar saknar färg och får sin "färg" när ljuset skiner på fjädrarnas yta och hålrummen mellan dem.

Sedan finns det även kosmetiska färger bland fåglar där fågeln själv får frambringa färgen genom att till exempel använda ett lerblad eller utföra annan kroppsvård.

 

Källa: Illustrerad Vetenskap Nr 6 2010
Författare: NaimaG

Anmäl
2010-04-10 18:24 #1 av: NaimaG

En fråga jag själv länge tänkt på.

Anmäl
2010-04-10 21:37 #2 av: Lena1971

Kan du ge något exempel på fåglar som använder kosmetika för att få färg? Det tyckte jag lät väldigt avancerat!

Anmäl
2010-04-10 22:02 #3 av: NaimaG

ex, Lammgamen, den badar i ockrafärgad lera.

Anmäl
2010-04-10 22:15 #4 av: Lena1971

Vacker fågel! Den ser onekligen ockrafärgad ut. Jag skulle aldrig gissat att det inte var fjädrarnas naturliga färg. Det var första gången jag hör talas om djur som sminkar sig!  
Länk till bild för den som är nyfiken Glad

Du skriver att fåglar är visuellt orienterade, det måste vi människor också vara? (Ursäkta om jag lämnar ämnet!)

Anmäl
2010-04-10 22:17 #5 av: NaimaG

#4 Japp det är vi.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.