vildfåglar

Påfåglar

2010-04-10 04:26 #0 av: NaimaG

Påfåglar, eller som den på engelska så fint heter Indian Peafowl, känns igen på sina vackra stjärtfjädrar som fälls upp utav hanen som en solfjäder.

Fågelskådning (36).jpgPåfågeln tillhör familjen fälthöns och är den mest spridda inom släktet påfåglar. Den är en mycket populär fågel runt om i världen då den utmärker sig med sina vackra färger och dess spekatakulära långa stjärtfjädrar.

Fågelskådning (37).jpg
Hanen blir 1,1 till 1,25 m lång och har utöver det praktiga stjärtfjädrar som blir mellan 1,2 till 1,2 m långa. Honan blir enbart 95 cm lång och saknar långa stjärtfjädrar.  Hon har för sin storlek ett mycket litet huvud och har heller ingen kam utan har istället några få fjädrar som sticker upp från huvudet. Hanen får sin praktiga dräkt vid det tredje levnadsåret med huvud, hals och frambröst i purpurblå med guldgrön glans. Ryggen blir guldgrön och metallglänsande, bröstet samt magen är svartaktiga och skimrar i grönt. Stjärtfjädrarna blir är försedda med lysande, trefärgade fläckar som liknar ögon. Den kan resas upp med hans starka muskler och bredas ut som en solfjäder.

Påfågeln äter bådedjur- som växter, men föredrar till skillnad från andra hönsfåglar insekter, maskar, kött och kan även döda ormar till föda.

När hanen har ruggat påbörjas parningperioden som i vissa trakter statar i April medan i en del senare på sommaren. Honans 8 till 15 ägg läggs i buskage och ruvas 28 till 30 dagar.

Källa: Wikipedia
Författare: NaimaG

Anmäl
2010-04-10 18:24 #1 av: NaimaG

Jag har bara sett en påfågel och blivit jagad av en, en gång i mitt liv.

Anmäl
2010-04-11 23:36 #2 av: HellviHumle

Det finns två problem med påfåglar. Det ena är att de låter mycket och det andra är att de flyger bra. Lätet påminner om kattskrik eller barnskrik och hörs flera km. Skulle tro att vingklippning råder bot på flygandet.

Försökte en gång i tiden få tag på ägg att kläcka men det lyckades aldrig.

HH

Anmäl
2010-04-11 23:42 #3 av: NaimaG

#2 Jo men vingklippning strider mot djurskyddslagen.

Anmäl
2010-04-11 23:48 #4 av: HellviHumle

#3 Nejdå, inte vanlig vingklippning. Då klipper man bara en del av vingpennorna på ena vingen. Det du tänker på är när man "amputerar" en del av vingen eller stärcker den så att den inte fungerar till flygning. Sträckning förekommer (har åtminstone gjort) i Danmark på t ex Mandarinänder och Mignonänder.

HH

Anmäl
2010-04-11 23:56 #5 av: NaimaG

#4 Jo jag vet att det är vanligt men det strider mot lag 1988:534 balk 4; 4 § Djur skall hållas och skötas i en god djurmiljö och på ett
sådant sätt att det främjar deras hälsa och ger dem möjlighet
att bete sig naturligt.

Anmäl
2010-04-12 13:09 #6 av: moondancer

#5 Det är ju lite upp till tolkning där. Det främjar nog djurets hälsa mer att ha den vingklippt, så den inte kan rymma och skadas. (eller frysa ihjäl under vintern)

Anmäl
2010-04-12 14:04 #7 av: NaimaG

#6 Absolut håller med dig.Vingklippning skyddar även tama fåglar från att krocka på en ruta eller dyligt vilket kan förstöra näbben/döda fågeln. Men det är just det där "bete" sig naturligt" som motstrider. Själv tycker jag lagen strider mot sig själv då det är svårt att skydda djurets hälsa och sedan låta det bete sig naturligt, då tänker jag främst på just fåglarna.

Anmäl
2010-05-06 17:24 #8 av: [peter54]

Vissa fåglar som hålls i fångenskap, exempelvis fälthöns som fasaner av olika slag, är ofta så nervösa av sig att de skulle flyga ihjäl sig mot burgallret om de inte vingklipptes.

Annars skulle man hitta döda fåglar i hönsgården varenda gång en katt passerar utanför eller en ormvråk flyger över.

En del ankor och gäss måste man också vingklippa, kalkoner likaså. Annars kan man inte ha dem. Ungfåglar som inte är så tunga i kroppen flyger lätt bort.

Varför strider vingpennkapning mot djurskyddslagen, det är ju rentav korkat? Ungefär som om det skulle strida mot djurskyddslagen att klippa ullen av får.

Medarbetare på Reptiler iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.