vildfåglar

Skatan - En intelligent fågel

2010-05-21 00:48 #0 av: NaimaG

Många vet att skator älskar saker som glimmar och är också en fågel som emellanåt får bära namnet "tjuv". I denna artikel tittar vi lite närmare på en utav Europas vanligaste fågelart.

skata.jpgI Europa är skatan en vanlig fågel och är svår att ta miste på med sin svartvita fjäderdräkt och långa stjärt. Grundfärgen hos en skata är svart och vitt andra arter i släktet skator skiljer sig med längden och utformningen utav sin stjärt. Skatans stjärt är ofta lika lång som dess kropp, dess kroppssidor, handpennor och skuldror är vita medan resterande fjäderdräkt är svart med metalfärger. Skatans stjärtfjädrar och ytterfanor skiftar i metaliskt grönt, blått och purpur beroende på ljusets reflektion. De skimrar som mest efter ruggningen.

Skillnaden mellan honor och hanar är att hanarna är i genomsnitt något tyngre än honorna. Ungfåglarna har samma färger som de vuxna och skiljer sig enbart på vissa detaljer. Juvenila fåglar brukar oftast vara lite brunare, deras stjärt är kortare och skimmrar inte alls och deras skuldror är inte helt vita utan lite gråaktiga.


UTBREDNING AV SLÄKTET SKATOR
800px-PicaPica.jpg


Pica pica: ljusgrön
pica, grön
asirensis, olivgrön
bactriana, röd
bottanensis, mörkgrön
fennorum, blå
galliae, turkos
germanica, gult
hemileucoptera, violett´
hudsonia, brun
jankowskii, ljusorange
japonica, mörkblå
kamtschatica, ljusrosa
leucoptera, orange
mauritanica, ljusblå
melanotos, rosa
nuttalli, mörkröd
sericea, Vit

skata1.jpgSkator är allätare och ses ofta leta föda på marken. På sommaren består födan utav insekter, larver, daggmask, spindlar, sniglar och snäckor sedan ätar de också ryggradsdjur upp till en fältsorks storlek. De är också boplundrare och plundrar andra fåglars bon och ägg under häckningsperioden och äter hela året ofta as. De kan även dra nytta utav människans avfall och vintertid kan de även förtära hundspillning. På hösten består födan utav frukter, fröer och svampar medan de på våren delar av födan. Det de inte kan smälta kasstar de i sin tur upp i form utav spybollar.

En skatas dagsliv startar ungeför en halvtimme före soluppgången vilket varierar beroende på årstid. Under den sista timmen innan solnedgången närmar sig skatan mer och mer sin sovplats. De lever i olika förhållanden där de under häckningsperioden lever enskillt i par men lever i flock upp mot ett dussin till flera hundra under vinterhalvåret. Under vårvintern kan man se stora skaror med skator samlas på en och samma plats där de utför spelhandlingar så som höga hopp och ett massa kraxande. Detta samspel som har kommit att kallas skatriksdag tros vara ett gemensamt parningsspel.

Skatan lever i konstant monogami dvs med en livspartner men om deras parter skulle då är de också snabba med att ersätta den med en ettårig skata. Om häckningsförsök skulle misslyckas upprepade gånger så skiljs paret från varandra. Under hösten tillbringar ett skatpar oerhört mycket tid tillsammans med söker föda på egen hand.

En skatas hjärna räknas som störst bland oscinerna. Den har en förmåga att hitta föda som den själv gömt undan och behärskar den uppgiften flytande redan efter 10 veckors ålder. De visar även ett komplext socialt beteende och känner individuelt igen sina artfränder. Framför en spegel reagerar skator på samma sätt som schimpanser och orangutanger dvs går av och an framför spegeln och slänger en blick bakom den vilket är något som hos aporna tolkas som självmedvetande.

Källor: Wikipedia
               SOF

Författare: NaimaG

Anmäl
2010-05-21 20:16 #1 av: NaimaG

Jag tycker skatan är så svår att obesvera, spcielt att ta bild på. Någon som tycker annorlunda och kanske lyckats fotografera skatan och fått en bra bild? En skata sitter sällan still, alltid är det något den rör på vare sig det är stjärtfjädrarna eller något annat.

Anmäl
2010-05-22 00:52 #2 av: moondancer

När det gäller fotografering är skator ganska dryga...dom sitter stilla och fint, perfekt synliga...tills kameran är i rätt läge, då flyger den iväg...eller vänder på sig.

Anmäl
2010-05-22 00:57 #3 av: NaimaG

#2 Jag vet, de är så dryga. SkrikandesTungan ute

Anmäl
2010-05-23 00:46 #4 av: Geronim0

Bra artikel, synd att du hela tiden skriver "Utav" (Språkpolis...) Flört

Anmäl
2010-05-23 01:59 #5 av: NaimaG

#4 Jag får klaga på min ingrodda sörländska och finskan. Flört

Anmäl
2010-06-10 08:50 #6 av: Miza

Nämen vad kul att min favorit fågel dök upp. Skator är faktisgt inteligenta fåglar.  Visste ni att skator har också begravning förutom dom begravar inte som vi människor. När en skata dör så kommer många skator runt den och börjar kraxa något speciel sätt. Ibland kommer dom också med gräs och blommor. Till slut har dom tyst minut och flyger iväg.

Anmäl
2010-06-10 11:34 #7 av: uffelarsen

Jag har alltid tyckt att skator var fina,  tills min granne visade vad dom hade gjort med igelkottungarna i deras trädgård, och nu har jag haft "fågelslakt" i min trädgård, jag har trott att det var någon katt som hade varit framme men sedan såg jag vad det var och jag har aldrig sett något annat djur plocka av fjädrarna så noga som skatan gjorde på "mina" nyutflugna fågelungar. Visst är det naturens gång, och det får man ta antingen man vill eller inte , men jag sticker inte under stolen med att mitt gammla luftgevär var på väg fram, man blir lite "deppad" av att se ett par skator som plockar fågelunge efter fågelunge.

Anmäl
2010-06-10 11:52 #8 av: Miza

#7 Det är så att naturen är naturen grymt att se att rovdjur äter andra djur men det är naturen lag. Dom är som vi att vi också äter kött. 

Anmäl
2010-06-10 13:24 #9 av: NaimaG

#7 Skator har ju en tendens att rassera andra fåglars bon och med det också ge sig på ungarna.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.