vildfåglar

Rovfåglar

2010-07-06 22:05 #0 av: NaimaG

Skarp böjd näbb och vassa klor är kännetecknet för rovfåglar, fågelvärldens mest magnifikaste jägare. De allra flesta är skickliga flygare som kan glida runt i timmar och spana efter ett byte. När bytet är upphittad sjunker de som skjutna ur en pistol ner mot det. Rovfåglar finns i alla storlekar, från kondoren till sparvhökar osv.

Förord

 

eagles.jpg

Det finns omkring 295 rovfågelsarter som jagar i en mägnd olika miljöer allt från höga bergskedjor till regnskogar. Till de största hör Kondorerna med en vingbredd på 3 meter. Falkar så som pilgrimsfalkar är riktiga luftakrobater och kan fånga andra fåglar under flykt med sin skicklighet.

Liksom andra stora rovdjur så som hajar och tigrar så är även rovfåglar väldigt sällsynta, särskilt örnar och tyvärr finns de dem som försöker döda dem ifall de anfaller husdjur eller annan skogsfågel. Dessutom mördas de även som skrytobjekt och deras ägg stjäls av samlare.Många av råvfåglarna kan numera enbart överleva i isolerade och ofta bergiga trakter medan andra så som tornfalkar och glador har anpassat sig till ett liv i människans närhet. Dessa flyger över höghus och motorvägar precis som om det vore klippor och kuststräckor.

Örnarna med sin eleganta flykt som i ett ögonblick kan övergå till rasande störtdykning har länge varit en symbol för makt. Den vithövdade havsörnen är exampelvis USAs nationalfågel. Kungsörnen var det antika roms krigssymbol. Den jagar kaniner, murmeldjur, fåglar och jordekorrar och dess bo byggs på en klippa högt uppe på ett berg och samma par återvänder till det boet år efter år.

falcons.jpgDe största rovfåglarna är ju inga jägare utan asätare. Både gamar och kondorer har ganska mjuka näbbar och köttet de skall äta måste vara mjukt och ruttet innan de kan slita bitar från det. Lammgamen brukar dra bort ben från kadaver som den flyger iväg med och släpper mot bergsklippor där benen krossas och den mjuka och saftiga benmärgen kan avnjutas av fågeln. Alla gamar har stora vingar vilket gör att de kan segla i flera timmar och hålla utkik efter kaddaver. Kondorer har ett känsligt luktsinne och kan snabbt lokalisera dörr kött även under de tätaste trädkronor.

Californiakondoren är numera en av världens mest sällsynta fåglar. Det är inte bara människans verk som gjort den nästan utrotad utan den riskerar även att trassla in sig i högspänningsledningar och brinna upp. !980 fångade man in de kvarvarande exemplaren i ett försök att få de att häcka i fångeskap, några av ungarna släpptes ut men arten är än idag utrotningshotad.


Kondorer

 

kondor.jpgAndean

 

Kondorer hör till släktet Vultur och kommer i olika storlekar men den största arten bland kondorer är den på engelska kallat Andean Condor med en vingspann mellan 274-310cm. Den är också tyngre med en vikt mellan 11-15kg för hanar och 7,5-11kg för honor.

Den vuxna fjäderdräckten är kostymsvart med vita fjädrar i en ring runt halsen framförallt hos hanen. Stora band av vita områden på vingarna vilket inte dyker upp färrän fågelns första riktiga ruggning. Huvudet är rött till svartrött och har väldigt få fjädrar.

Californian
den kaliforniska kondorens vingspann mäter upp till 2,9m, vikten ligger tunt 10,4kg och deras skinn på halsarna varrierar i färg beroende på deras ålder. Fjäderdräckten liknar Andean utom att den kaliforniska kondoren hat triangulära områden av vita fjädrar under vingarna. Den har ingen vit fjäderring runt nacken som Andean utan bär väldigt få svarta fjädrar upp mot huvudet vilket utsätter skinnet för uttorkning och ultraviolet strålning.

 

 


Örnar

 

eagle.jpgSvartbröstad Vråkörn
Vråkörnen ingår i hök och örnfamiljen. Den är 62-80cm lång, väger omkring 2kg och har en ganska lång vingspann på 175 -200 cm. Den vuxna fågeln har en vit undersida ofta med svarta perfekta ränder. Ovansidan är mörkgrå med med svarta/bruna/blå inslag. Den har en askgrå och vitt område på vingarna som nästan ser silvervit ut. Honorna står ut med sina cinnamon röda inslag på vingarna och deras något större kroppsstorlek än hanen. 

Stridsörn
Stridsörnen är en mycket stor örn med en längd på 76-96cm, en vikt på 3,1-6,2kg och en vingspann på 188-260cm. Den vuxna fågeln har brun rygg, huvud och bröst, undersidan är vit med svarta prickar. Vindarna är bruna med inslag av bleka samt svarta fjädrar. Honan är större och är oftast mer prickig än hanen.  

Dvärgörn
Dvärgörnen är en art som ofta återkommer och gästar i Sverige. Dess kroppslängd är cirka 47 cm, vingbredden är cirka 120 cm. hanen får en vikt på runt 700 gram medan honan blir runt 1kg. Den har två typer av fjäderdräckter där den ena är till mestadels ljusgrå med mörkare huvud och den andra är medelbrun.

Kungsörn
Kungsörnen blir från 65-100 cm lång med en vingspann på 150-240 cm  och väger mellan 2,5-7 kg. Den har fem underarter där Aquila chrysaetos chrysaetos är den som häckar i Sverige.

Kejsarörn
Arten är en av Europas största rovfåglar. Den liknar kungsörnen men är dock något mindre med en längd på cirka 80cm och vingspann på cirka 200cm.

Spansk Kejsarörn
Den är något mindre än kejsarörnen med en vikt på 2.5-3.5 kg och med en längd på 75-84 cm . Utseendemässigt liknar den kejsarörnen med enbart en något mörkar fjäderdräckt och är en mycket uthållig art.

Steppörn
Steppörnen är cirka 62-81 cm lång med en vingspann på 165-200 cm. Honrorna väger runt 2.3-4.9 kg och är något större än hanarna som i sin tur väger runt 2-3.5 kg. Den är för det mesta brun men har svarta flygfjädrar och svart stjärt.

Större skrikörn
Den är 65 cm lång och med en vingspann på 160cm. Dess närmaste släkting är arten Mindre skrikörn. Huvud och vingar är täckta med en väldigt mörkbrun färg med inslag av ljusbruna områden.

Mindre skrikörn
Den mindre skrikörnen är 60 cm lång och har en vingspann på 150cm. Den har vita områden på ovansidan av vingarna till resterande kropp som är täckt i bruna fjädrar. Vid roten av stjärtfjädrarna har arten ett tydligt vitt V som inte syns fullt så lika mycket på släktingen Större skrikörn.

Havsörn
Havsörnen är 69-92 cm lång med en vingspann på 182-244 cm. Honorna väger 4-6.9kg och är större än hanen som i sin tur väger 3.1-5.4 kg. Arten är den fjärde största örnen i världen.

Vitövdade havsörnen
info här.

Ormörn
Den vuxna fågeln är 63-68 cm  lång med en vingspann på 185-195 cm och en vikt på 1.7-1.9 kg. Den känns igen när den flyger över fälten genom sin vita undersida. Kinderna bröster och hals är blekt bruna medan ovansidan är gråbrunaktig.

Orienthjälmörn
Arten är en medelstor rovfågel som är 55-75 cm lång. Den är mörkbrun, har runda vingar och en mycket kort stjärt. Undersidan är prickad med whitgulaktiga prickar. Det bara området på huvudet och dess ben är gula. Deras vingar hålls infällde i ett V.

Bland örnarna finns det en hel del arter i olika storlekar, ovan respresenteras enbart ett fåtal med deras storleks- och utseendeskillnader.


Falkar

 

falk.jpgRödfalk
Rödfalken är en liten rovdjursfågel med en längd på 27-33cm och en vingspann på 63-72cm och är till utseendet mycket lik Tornefalken.

Sparvfalk
Honen varierar i längd mellan 23-28 cm medn en vingspann på 53-61 cm och väger omkring 120 g. Hanens längd varrierar mellan 20-25 cm med en vingspann mellan 51-56 cm och väger runt 111 g. Honans fjäderdräckt är mestadels brun med svarta och vita inslag medan hanen har blågråaktiga fingar, vitt bröst och brunrödaktig ovansida och stjärtfjädrar samt att han bär svarta prickar på vingar, ovansida och bröst.

Tornfalk
Tornefalken är väldigt lik Rödfalken men är något större. längdenligger runt 32-39 cm med en vinspann mellan 65-82 cm. Honorna är betydligt större än hanen, medan den vuxna hanen väger runt 136-252 g, så är vikten för en vuxen hona runt 154-314 g.

Aftonfalk
Aftonfalken är 28-34 cm lång med en vinspann på 65-75 cm. Hanen är blågrå utom undersidan av stjärten och benen som är röda. Honan har grå ryggå vingar och grå rygg med ett oranget huvud och undersida samt vitt ansikte med svarta ränder och mustasch.

Amurfalk
Amurfalkens storlek är beroende på könsmorfismen hos arten där hanen väger 155 gram medan honan väger 180 gram. Även vingspann och längd är beroende men i genomsnitt brukar det ligga omkring 26-30 cm i längd och med en vingspann mellan 63-71 cm.

Liksom bland örnarna finns det även en mängd olika arter bland falkarna också där i olika storlekar, ovan respresenteras enbart ett fåtal med deras storleks- och utseendeskillnader.

Denna artikel har i syfte att visa en bit av rovdjursfåglarnas värld, sällsynta som de är anser jag det viktigt att lyfta fram de olika arterna och famförallt då rovfågel gruppen i allmänhet framförallt för att väcka uppmärksamheten gentemot utrotningshotade arter.

Referenser


Läsvärt:
Martin Walters och Jinny Johnson, stora boken om vilda djur, S. 170-71


Sidor:
http://www.sofnet.org/
http://www.sofnet.org/index.asp?lev=718&typ=1
http://www.aou.org/
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_birds_of_Canada_and_the_United_States
http://identify.whatbird.com/mwg/_/0/attrs.aspx
http://sv.wikipedia.org/wiki/Rovf%C3%A5glar

Kondorer
http://en.wikipedia.org/wiki/Condor
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kondor

Örnar
http://en.wikipedia.org/wiki/Black-chested_Buzzard-eagle
http://en.wikipedia.org/wiki/Martial_Eagle
http://sv.wikipedia.org/wiki/Dv%C3%A4rg%C3%B6rn
http://en.wikipedia.org/wiki/Booted_Eagle
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kungs%C3%B6rn
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kejsar%C3%B6rn
http://en.wikipedia.org/wiki/Eastern_Imperial_Eagle
http://en.wikipedia.org/wiki/Spanish_Imperial_Eagle
http://sv.wikipedia.org/wiki/St%C3%A4pp%C3%B6rn
http://en.wikipedia.org/wiki/Greater_Spotted_Eagle
http://en.wikipedia.org/wiki/Lesser_Spotted_Eagle
http://en.wikipedia.org/wiki/White-tailed_Eagle
http://en.wikipedia.org/wiki/Short-toed_Eagle
http://en.wikipedia.org/wiki/Crested_Serpent-eagle

Falkar
http://en.wikipedia.org/wiki/Lesser_Kestrel
http://en.wikipedia.org/wiki/American_Kestrel
http://en.wikipedia.org/wiki/Common_Kestrel
http://en.wikipedia.org/wiki/Red-footed_Falcon
http://en.wikipedia.org/wiki/Amur_Falcon

Anmäl
2010-07-08 01:10 #1 av: NaimaG

Videon ger mig gåshud och gör mig nästan gråtfärdig. Rovfåglar är helt magnefika.

Anmäl
2010-07-08 01:19 #2 av: NaimaG

Här har ni en till. Artiklar om respektiva rovfågelart kommer dyka upp också. Känner ni för att skriva en artikel om någon rovfågel eller kanske redan sitter och spånar på en så är det bara att säga till, jag lägger gärna upp den då med hänsyn till vem som skrivit den.

Jag anser det mycket viktigt att lyfta fram utrotningshotade fåglar och vissa arter av rovfåglar hör till den kategorin.Flört

Anmäl
2010-07-08 01:20 #3 av: NaimaG

Falkon

Anmäl
2010-07-08 01:24 #4 av: NaimaG

Haha, smarta rovfåglar.

Anmäl
2010-07-08 01:27 #5 av: NaimaG

Kondor

Anmäl
2010-07-08 01:30 #6 av: NaimaG

Ovanstående är en hona. Detta är en hane.

Anmäl
2010-07-08 01:35 #7 av: NaimaG

Keedo igen, samma som #6

Anmäl
2010-07-08 01:38 #8 av: NaimaG

Här har ni en annan och en mycket kärleksfull gammal fågel.

Anmäl
2010-07-08 01:41 #9 av: NaimaG

Hök

Anmäl
2010-07-08 23:06 #10 av: Anders 50

Alla rovfåglar är inte utrotningshotade.

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

Anmäl
2010-07-09 01:16 #11 av: ronnyf

Nog är väl sparv- och duvhöken större än rödhakenSkrattande 

Anmäl
2010-07-09 02:13 #12 av: NaimaG

#10 Jag vet. Jag har väll inte påstått det heller någonstanns vad jag vet.Obestämd

#11 Inte enligt källorna.

Anmäl
2010-07-09 11:07 #13 av: Anders 50

#12  Kopierar från ditt inlägg #2

"Jag anser det mycket viktigt att lyfta fram utrotningshotade fåglar och rovfåglar hör till den kategorin."

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

Anmäl
2010-07-09 12:26 #14 av: NaimaG

#13 Oj, det var inte alls menat att peka alla arter utrotningshotade. Bra att du säger till, lätt att bli ordblind ibland.Flört

Anmäl
2010-07-09 18:00 #15 av: ronnyf

Vilka källor då?

Men det är väl självklart att duv- och sparvhöken är betydligt större än rödhaken!

Längd enligt Fågelguiden:

Rödhake 12,5 - 14 cm

Sparvhök 29 -41 cm

Duvhök 49 - 64 cm

Anmäl
2010-07-09 18:02 #16 av: NaimaG

#15 Boken sa det. Jag kollade ju inte upp det vilket var lite fel av mig. Tack för infon, ska ändra indexen.

Anmäl
2010-07-21 16:27 #17 av: isa

Tack för en trevlig artikel och härliga videos för mig som älskar rovfåglar.Glad

Anmäl
2017-06-17 09:42 #18 av: [Carpinus]1

Ängshöken har ett bra år på Gotland, och länsstyrelsen uppmärksammar bönder på hur man visar hänsyn till denna fridlysta art om man har den på sina marker.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/har-du-en-angshok-i-akern

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-06-23 09:52 #19 av: Martin

#18 Spännande! Hoppas på lyckade häckningar då!

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2017-12-10 17:25 #20 av: [Carpinus]1

Inget är beständigt, så ej heller i rovfåglarnas värld - en del kommer tillbaka, andra krisar:

"I boken Sveriges fåglar från 1978 berättas att det fanns mellan 30 och 50 par röd glada, 80 par havsörn och mindre än tio par pilgrimsfalk. I BirdLife Sveriges årsbok Fågelåret 2016 syns dessa tre arters kraftiga uppgång tydligt: 3500 par röd glada, 800 par havsörn och mellan 450 och 500 par pilgrimsfalk."---

"Däremot finns det rovfåglar som klarat sig sämre de här åren. Både duvhöken och bivråken minskar och det beror troligen främst på att det moderna skogs- och jordbruket har tagit bort flera av deras livsmiljöer. Även kungsörnen är ett orosmoment. Det finns ungefär 500 par, men under 2000-talet har kungsörnarna fått allt färre ungar på vingarna än tidigare."---

http://www.natursidan.se/nyheter/sveriges-rovfaglars-aterkomst-ar-bra-exempel-pa-lyckad-naturvard/

(Och en del är nästan nya: brun glada verkar försöka etablera sig i landet såväl från norr som söder. Källa som ovan.)

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2018-02-17 15:26 #21 av: [Carpinus]1

"Forskning visar att kungsörn dör av blyförgiftning och att bly är en hälsofara även för människor. Hundratals ton blyhagel hamnar i naturen eftersom jakt med blyammunition är tillåten. Forskarna ser ett tydligt samband mellan örnars blyhalter och älgjakten."---

"-Jägare är konservativa. De kommersiella intressena arbetar tillsammans med jägarförbundets lobbyister i Bryssel och motarbetar ett förbud mot blyammunition, säger Jon Arnemo, forskare och expert på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.

– Alla vet att blyet är hälsofarligt för människor och djur. Vi ser ett tydligt samband mellan ökande blyhalt i örnar när säsongen med älgjakt börjar, säger han."---

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/forskningen-entydig-blyammunition-dodar-ornar

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2018-03-03 20:23 #22 av: [Carpinus]1

Den årliga örnräkningen i regi Naturskyddsföreningen gick av stapeln i dag kring Mälaren och Hjälmaren, och inte mindre än 230 havsörnar och 6 kungsörnar kunde bokföras på de mer än 100 observationsplatserna som bemannades under två timmar vid middagstid.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/arlig-ornkoll-vid-malaren-och-hjalmaren

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2018-04-10 14:26 #23 av: Göstage

Havsörnstammen fortsätter att öka, men fortfarande finns det hot , bland annat i form av blybemängda kadaver, tåg och vindkraftverksvingar.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/se-hur-havsornarna-blir-fler-och-fler  

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-04-10 16:37 #24 av: Taggeman

Här ute i skärgården så syns dom varje dag.
Ejdern har fått det svårt med häckningen för när örnarna flyger över dom
så flyr ejdern bort från boet och kråka o korp får tillfälle att länsa bona på ägg.

                         Medis på Fågelskådning iFokus

          🦅 ><> ><> ><> ><> (^I^)><> ><> ><> <>< 🦅

Anmäl
2018-04-10 18:01 #25 av: Göstage

Mäktigt!

Synd om örnens återkomst ställer till det för ejdrarna, som ju minskar även av andra orsaker. I en del kustsamhällen i Norge bygger man ejderskydd för att hjälpa dem på traven, och det har börjat prövas även på annat håll, som här  i Hangö.

https://svenska.yle.fi/artikel/2017/03/12/hangoborna-bygger-hem-hackande-ejdrar

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-04-10 18:13 #26 av: Taggeman

Jo havsörnsstammen har blivit stor här ute i skärgården på en ganska liten yta så är det en 4 st revir så dom har förökat sig bra.
Ejdern har fått det svårt med sina ungar i ytterskärgården.
https://svenska.yle.fi/artikel/2016/06/16/havsornarna-ar-nu-sa-manga-att-de-hotar-ejdern

                         Medis på Fågelskådning iFokus

          🦅 ><> ><> ><> ><> (^I^)><> ><> ><> <>< 🦅

Anmäl
2018-04-21 13:06 #27 av: Göstage

Fem döda havsörnar har hittats vid Mölleröd och på öar i Oppmannasjön i Skåne under de senaste dagarna. Man misstänker att de drabbats av fågelinfluensa, typ H5N6.
En katastrof för den lokala stammen, säger en  viltvårdare.

Källa.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-07 14:31 #28 av: Göstage

Brun glada verkar vara på väg att bli en svensk häckfågel "på allvar", enbart i Norrbotten har man haft minst tio häckande par i år.

En rovfågelsexpert tror att stäpphöken kan vara nästa rovfågelsart som kommer att etablera sig i landet.

Källa.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-05 10:01 #29 av: Göstage

Örndagarna vid Hornborgasjön har blivit en vintrig tradition likt trandansen på våren, om än i mindre skala.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/orndagar-vid-horborgasjon

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-09 19:38 #30 av: Göstage

Ett projekt i Kalmar län där man reserverade åkermarksytor för ängshökarnas häckning har varit lyckosam, hela 19 ungar kunde lämna de sex bon man skyddat. Nu har bönderna som upplåtit mark till ängshökarna uppmärksammats av Länsstyrelsen med diplom (hoppas att de även fått in hyrespengar för marken!).

Källa.

(Ängshöken är en av de vackraste fåglar jag sett för övrigt.)

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-02-03 17:03 #31 av: Göstage

En kejsarörn verkar ha valt Skåne som sitt vinterviste - den håller sedan en tid till i trakten mellan Svedala och Skurup.

http://www.gp.se/nyheter/sverige/kejsarörnen-på-sällsynt-besök-i-skåne-1.12923868

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-02-11 08:20 #32 av: Martin

Trevligt. Där har under vintern även varit minst en men sannolikt två mindre skrikörnar och det är inte första gången någon av dem är i området även om det nog är 3-4 år sedan Kejsarörn var där senast. Jag har varit där ute några gånger men "bara" sett havsörn i år.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2019-03-03 17:24 #33 av: Göstage

Både negativa och positiva nyheter om våra örnar. I ena fallet gäller det dock främst kungsörn, i det andra huvudsakligen havsörn.

"På kort tid har fem kungsörnar dödats efter att ha blivit påkörda av tåg i mellersta Norrland och det här är den enskilt största dödsorsaken bland örnar.
Hos polisen i Örnsköldsvik finns en av de fem kungsörnar som dödats av tåg i mellersta Norrland den senaste tiden. Örnen påträffades på stambanan vid Gålsjö bruk norr om Sollefteå och örndöden längs järnvägen har blivit ett problem."---

"Nu har Trafikverket lovat betydligt snabbare bortforsling av påkörda djur, det innebär att örnarna blir av med lättåtkomlig föda men förhoppningsvis klarar livhanken istället."

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/orndod-langs-jarnvagen

"Förhoppningen om att se 200 fåglar under lördagens örnräkning uppnåddes enkelt. Totalt observerades 245 örnar från olika samlingsplatser i Mellansverige."---

"–  Vi kan konstatera att havsörnarna mår ganska bra just nu. Populationen håller i sig. Vi hoppas att det fortsätter i den här riktingen, säger Sten Ullerstam."---

 https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/ovanligt-manga-ornar-visade-upp-sig

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-03 20:26 #34 av: Göstage

#33 104 örnar dödades av tåg i Sverige förra året (plus förmodligen ett mörkertal utöver det).

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/over-hundra-ornar-dodades-av-tag-i-fjol

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-03 22:45 #35 av: Taggeman

Jo det blir många djur som körs över av tåg.
Det har varit ingen prio att ta bort kadaver efter spåren.
Får ett tåg en fullträff på en älg eller liknande så blir det bara små bitar av det efter en lång sträcka, för det släpas med under tåget, tror dom inte har brytt att ta bort sådan utan låtit ormvråk,kråka o korpar ta hand om det men nu när örn stammen blivit större så har örnarna oxå upptäckt bra födkrokar.
Havsörns stammen har blivit väldigt stor och har svårt att få egna revir i havsbandet, så ett viss spill gör nog inget nu. Det är värre med kungsörnen som verkar gå tillbaka.

                         Medis på Fågelskådning iFokus

          🦅 ><> ><> ><> ><> (^I^)><> ><> ><> <>< 🦅

Anmäl
2019-03-04 07:18 #36 av: Göstage

Hoppas att de använder kadavren som åtlar på tryggt avstånd från järnvägarna, så att det de kommer till användning och lockar bort örnar och andra asätare från riskområdena.

Även vindkraftparkerna utgör en fara för örnarna.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/vinkraften-vanligaste-orsaken-till-orndod-pa-gotland

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-25 10:59 #37 av: VSK

Ombytta roller. 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.