kikare

Fågelskådning i fokus Kikarskola #1

2010-12-13 21:30 #0 av: MartinO

Kikaren är fågelskådarens viktigaste redskap. I några artiklar skall vi gå igenom hur en kikare fungerar och varför vissa är bättre än andra. Första skolan handlar om förstoring och utgångspupill.

I första delen skall vi förklara siffrorna som står på en kikare och vad de innebär.

 

Vi inriktar oss i de första skolorna på den handhållna kikaren.

En kikare brukar benämnas 7x50 eller 8x42. Den första siffran är kikarens förstoring och den andra är aperturen, det vill säga frontlinsens diameter.

Det är lätt att förledas och tro att en hög förstoring är att föredra. Ju högre förstoring man väljer desto snävare synfält får man. Dessutom blir bilden gärna "hoppig" med hög förstoring eftersom man aldrig kan handhålla en kikare så stadigt att det inte blir lite skakningar.

En lämplig förstoring på en handhållen kikare för fågelskådning är ca 8x.

 

Aperturen är intressant. Ju större apertur, ju mer ljus kan kikaren släppa in. Det finns dock ett förhållande mellan förstoringen och aperturen, nämligen utgångspupillen.

Det mänskliga ögats pupill är kring 6mm, men avtar tyvärr med åldern. Vi skall försöka få så mycket ljus som möjligt in i ögats pupill, så en utgångspupill över fem millimeter är idealet.

Kikarens utgångspupill är lätt att räkna ut. Det är aperturen/förstoringen. Men kontrollmät! Det förekommer sk. nedstoppade kikare. När man håller upp kikaren mot ljuset syns tydligt utgångspupillen i okularen.

exitpupill.jpg

 

Vi vill ha en lätt ljusstark kikare. En vanlig storlek bland fågelskådare är 8x 40-43

Om vi räknar lite på utgångspupillen:

8X40=5mm

8x42=5,25mm

8x43=5,38mm

 

Det är inte så stora skillnader, men i dåligt ljus är det en avsevärd skillnad mellan 5mm och 5,38mm utgångspupill

Sajtvärd för Foto

Sajtvärd för Fågelskådning

Anmäl
2010-12-14 11:32 #1 av: TinaNordberg

Tack för bra info. Har haft en kikare med riktigt hög förstoring, det var riktigt jobbigt. Nästan helt omöjligt att följa en fågel. Dessutom kände man sig sjösjuk efter ett tag. Kommer inte igåg siffrorna på den. Som tur var tappade vi den kikaren i berget.Skrattande

Misstänker att 8x50 inte är något att satsa på. Är nämligen erbjuden en sådan i julklapp.

 

Tina Nordberg medarbetare:

 Fågelskådning i fokus

 Svamp i fokus

Anmäl
2010-12-14 16:55 #2 av: MartinO

8X50 ger en utgångspupill om 6,25mm, mer än ögat normalt kan utnyttja. Med så stora frontlinser blir den onödigt tung, utan att det tillför något.

En 8x50 låter normalt som en porroprismakikare. De olika typerna tar vi upp framöver. Porroprismakikaren är otympligare än en takkantsprisma.

Sajtvärd för Foto

Sajtvärd för Fågelskådning

Anmäl
2010-12-14 21:40 #3 av: JohannaMax

Tack! Bra artikel. Kan inget om kikare men är på jakt efter en bra ny till vettigt pris. Tips på märke o modell någon?

Mode & Skönhet.iFokus -sajten om mode, skönhet, smink. glitter & glamour!

Anmäl
2010-12-14 22:04 #4 av: MartinO

#1 och #3 Tack. Kikare ligger mig varmt om hjärtat och jag har ett större antal själv, allt från antika kikare till giganter för astronomiskt bruk.

Tyvärr tog jag över sajten så sent att jag inte hinner lära tomten vilken kikare som är lämplig för fågelintresserade. Skäms

 

Desvärre är god optik dyr. Dels för qtt det är en sällanköpsprodukt, dels för at kvalitetskontroll kostar. Det finns dock ljusglimtar prismässigt och det kommer vi att presentera framöver.

Sajtvärd för Foto

Sajtvärd för Fågelskådning

Anmäl
2010-12-24 00:53 #5 av: Jalking

Den här skolan ser jag fram emot att få följa. Jag har svårt att bli vän med kikare, tycker alla har mer eller mindre dubbelbild. Antagligen jag som bär mig korkat åt och behöver lära mig bättre.

Anmäl
2010-12-24 13:02 #6 av: MartinO

#5 Jag kommer framöver att ta upp personlig inställning av kikaren och kollimering, dvs att justera bort dubbelbilder i kikaren.

Sajtvärd för Foto

Sajtvärd för Fågelskådning

Anmäl