kikare

Fågelskådning i fokus kikarskola #2

2010-12-26 19:16 #0 av: MartinO

Del 2 av kikarskolan kom lite tidigare än planerat, för att ni medlemmar skall få lite julläsning. I denna del går vi igenom de olika konstruktionerna av handkikare samt linsernas ytbehandling.

Det är framförallt två olika konstruktioner av handkikare på marknaden. Porroprismakikaren och Takkantsprismakikaren. Bägge har sina fördelar och nackdelar.

 

Dessa illustrationer visar ljusets väg genom kikaren.

Porroprisma.jpg

Porroprismakikaren

 

 

Takkantsprisma.jpg

Takkantsprismakikaren

 

Takkantsprismakikaren har givna fördelar i friluftslivet. Det viktigaste är att den är kompaktare och har intern fokusering. Med intern fokusering kan man fylla kikaren med kvävgas och på så sätt få den vädertätad. Man slipper invändig kondens och kan använda den i ruskväder.

 

Porroprismakikaren ger generellt ett vidare synfält, den är klumpigare och svårare att vädertäta. Porroprismans stora fördel är att den är överlägsen i motljus. Vid reflektioner ger takkantskonstruktionen gärna "spikar", något som är lätt att få vid motljus på sjön. Därför är porroprisman överlägsen på sjön och för astronomiskt bruk. Dessutom finns porroprismakikaren i större storlekar. Jag har sett skapelser med 150mm apertur.

 

takkant+porro.JPG

Här är två av mina kikare som ligger ganska nära varandra storleksmässigt.

Pentax 8x43 DCF SP takkantsprisma och Meade 10x50 porroprisma, även känd som Lidl-kikaren. Här framgår hur pass kompaktare takkantsprisman är.

Meaden med sin prislapp på ca 200kr är den mest prisvärda kikaren på marknaden i dag. Pentaxen är oehört prisvärd den också, med tanke på att den spelar i toppsegmentet. Med sin prislapp på drygt 10000kr är den oehört prisvärd när man jämför med tex Swarowskis modeller.

 

Coating

Ytbehandlingen på kikarens glas kallas coating. Coatingen är en antireflexehandling som skall ge bättre färger och krispigare bild. Med ögat kan vi sortera bort dåliga kikare redan på butikshyllan. Den allra enklaste coatingen är orangefärgad. De kikarna går vi förbi. Nästa steg är blåaktig. De kan fungera men missfärga bilden i svåra ljussituationer. Grön coating skall det helst vara.

Nu kommer det svåraste. Hur många glas är behandlade?

Coated optics innebär att ett eller flera av glasen har en enkel ytbehandling.

Fully coated innebär att alla glas i kontakt med luften har en enkel ytbehandling

Multicoated inneär att ett ellerr flera glas har ytbehandling i flera skikt

Fully multicoated innebär att alla glas i kontakt med luften har ytbehandling i flera skikt.

 

Som synes är detta mycket diffust uttryckt. Vi vet inte vilket material det är i ytbehandlingen, inte heller om prismorna är behandlade. Meade-kikaren ovan är inte prismorna behandlade, vilket gör att snö kan få en pissgul färg. Lys gärna in i en tilltänkt kikare med ficklampa och leta efter reflektioner.

Sajtvärd för Foto

Sajtvärd för Fågelskådning

Anmäl
2010-12-31 07:58 #1 av: Martin

Tackar för intressant info! Det här med kikare har lyfts till en ny nivå för min del nu efter dina två första delar i skolan.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2010-12-31 16:33 #2 av: TinaNordberg

Tack, oj så mycket nytt att lära. Har ingen egen kikare, brukar titta i gubbens.

Om jag vinner en massa slantar då.......

Tina Nordberg medarbetare:

 Fågelskådning i fokus

 Svamp i fokus

Anmäl
2011-02-05 11:02 #3 av: Eldochis

Tina önska kikare i present då! För det är du väl värd? Flört

Jag köpte en helt ny Bushnell 8 X 42 för under halva priset på Tradera. Fy bubblan vad mycket intressant man ser om man har kikaren med runt halsen.

Har du tänkt på att man kan titta på små saker nära också, tex när grodorna leker i dammen och huggormarna kommer fram i vårvärmen.

En annan fördel är ljusstyrkan. I kikaren kan jag fortfarande se bävrarna i dammen när de inte längre går att uppfatta med blotta ögat.

Eva

Anmäl
2011-02-05 12:23 #4 av: TinaNordberg

Ligger lågt med presenter då jag nyligen fått ett mikroskop för att studera svamp med. Nu önskar jag bara pengar till resa.

Vanlig "hushållskikare" har jag ju. Brukar kolla lite då och då på Tradera och blocket. Man har ju inte haft koll på vad det är för kvalitte på det som är till salu.

Nu har jag lite mera kött på benen tack vare kikarskolan.

Ska till Toscana, Italien så småningom, för att bla finkamma Maremma. Då vill jag ha en bra men lätt kikare.

Tina Nordberg medarbetare:

 Fågelskådning i fokus

 Svamp i fokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.