Vilda Fåglar

Snösparven - Norrlands arktiska fågel

2010-04-01 02:06 #0 av: NaimaG

Snösparven är en fågel man inte ser ofta och ytterst sällan syns den i södra Sverige. Den är en nordlig fågel och häckar uppe i de norrländska fjällen.

Snösparven (pletruphenax Nivalis) är en robust småfågel och den nordligaste häckfågeln. I Sverige finns den häckande längs hela snökedjan deån Dalarna till Torna lappmark. Häckningsplatserna ligger på blockmarker och stenrika moras högt uppe i fjällen.

Artren är cirka 18 cm lång med en lång kluven stjärt, den har långa vingar och kort grov näbb. Precis som hos alla arktiska fåglar är fjäderdräckten hos snösparven mycket tät och tjock. Hanarna är brokiga i vitt och svart, huvud, hals, buk och de över stjärtflädrarna är vita medan rygg och skuldror är svarta. Honorna är brinvita och saknar en mer kontrastaktig fjäderdräckt.

Deras lockläten består utav ett mjukt "pyyiv" och ett vackert "trrir-rrit-rrit". Sångläten är en kort strof som gör den annara karga omgivningen till en harmonisk plats. Den sjungs utav hanen både på marken och i luften.

Vid mitten av Mars månad börjar snösparvarna sitt nordsträck och kan då ses på åkrarna i mellansverige. En del snösparavar övervintrer i sydsverige men huvudsakligen är deras vintersäta beläget i Danmark och Nordsjöländerna.

Voet byggs enbart av honan och ligger i en fördjupning i marken eller mellan stenar, väl utfodrat med mossa och strån. Honan lägger mellan 4-7 ägg som ruvas i två veckor. ungarna matas av båda föräldrarna med insekter och är efter 2 veckor redo att lämna boet.

Hösten ser man åter snösparven i södra Sverige.

Källa: Svenskt Naturlexikon (red) Carl-Fredrik Lundevall
Skriven av NaimaG

Anmäl
2010-04-02 01:45 #1 av: NaimaG

Det skulle vara härligt att få fotografera en snösparv men jag bor inte riktigt så nära fjällen.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.