Annons:
Etiketterartikelarkivartiklar
Läst 35032 ggr
NaimaG
4/1/10, 2:39 PM

Gråsparven - En liten fågel alla känner till

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Ingen har inte sett en gråsparv. Denna lilla fågel kan man se överallt men den håller gärna till i närheten utav hus där den kan bygga bo i husets springor.

gråsparv.jpgGråsparven är en utav dem mest spridda fågelarterna. Man finner den i hela Europa och Asien samt stora delar utav Afrika, Amerika och Australien. Den är en kulturföljare och har anslutit sig till människan i över 10 000 år. Arten är närbesläktad med Pilfinken och det sker ofta förväxlingar mellan dessa.

**UTSEENDET
**
Till utseendet är den kraftig och en något undersätsig tätting. Den är större än Pilfinken och utmärks särskilt av sitt stora huvud och den korniga, kraftiga näbben. Den är 14-16 centimeter lång från näbb till stjärt, vingarna är 71-82 millimeter långa med ett vingspann på 21-26 cm. Den väger ungefär 30 gram och båda könen är ungefär lika stora. Deras mönster på fjäderdräkten skiljer sig däremot åt och i jämfört med Pilfinken kan könen lätt urskiljas. Hanen är betydligt mer kontrastrikt tecknad än honan. Den vuxna hanen har grå hjässa, chokladbrun nacke och huvudsidor, svart eller mörkgrå strupe samt svart haklapp som sträcker sig ned på övre delen av bröstet. På hösten efter ruggningen är haklappen täckt av ljusa fjäderbräm och den svarta haklappen syns först på vårkanten. Kinderna och undersidan är grå till vitaktiga medan ryggsidan är brun med mörka streck. Vintertid är den blekare och  betydligt mindre svart på bröstet.

Honan är mindre kontrastaktig med en mattare brun fjäderdräkt men mycket fint tecknad. Hon är färgad i smutsbrunt och ljusgrått med beigegrått bröst och gråbrunt huvud samt att hon saknar hanens bruna nacke och svarta strupfläck. Ovansidan är ljust gråbrun, ryggen randig i svart- och gulbrunt. Det gråbruna huvudet har ett ljust ögonbrynsstreck, som är tydligt bakom ögat. Näbben är gulaktig, men är däremot svartgrå under häckningstiden.

Ungfåglarna ser ut som honorna men är endast något ljusare och gulare. De förblir igenkännliga på den gulaktiga näbbvalken några dagar efter att de lärt sig flyga.

**FJÄDERDRÄCKTEN & RUGGNING

**gråsparv1.jpgGråsparvens ruggning börjar vid sex till åtta veckors ålder och avslutas innan hösten då mer ogynnsamt väder börjar, beroende på tidpunkt när ungen föddes kan den förkortas från 82 till 64 dagar. I centrala Europa äger ruggningen rum under juli eller augusti. Vid fara eller stress kan en gråsparvar också utföra sk "skräckruggning". Gråsparvens fjäderdräkt har före ruggningen 3 200 fjädrar, som väger sammanlagt 1,4 gram. Efter ruggningen finns cirka 3 600 fjädrar som de sammanlagt väger 1,9 gram. För att vårda fjäderdräkten tar arten ofta ett sandbad, som i sig skyddar mot fjäderparasiter.

**LÄTEN

**

Ett väldigt tjattrande kvitter framförs i olika tonlägen av kollektivt samlade gråsparvar. Sången framförs endast av hanen och består av ett monotont och högljutt"tjilp" samt "sjilp", "tjuip", "tjirp". Ibland kan även tvåstavigt läte som "tjirrip" eller "tjirrep" uppkomma. Som en social fågelr har gråsparvar många kontaktläten. Det vanliga varningslätet vid fiender från luften är avvikande jämfört med andra tättingar och består av ett drillande "dryyy". Detta läte används även mot arter som konkurrerar om föda, till exempel måsar. Lätet som används för att varna för markbundna fiender är "kev kev" eller "terrettett".

Vid uppbjudning till parning använder honorna ett "djie", medan hanens parningsläte är ett viskande "iag iag". Gråsparven kan också härma andra läten och studier har visat att den använder Starens och Skatans läten. De kan även. efter påvisade studier förstå andra fåglars läten.

HÄCKNINGEN

file000853126002.jpgGråsparven bygger sitt bo i nischer och hålor samt friliggande träd och buskar. Den har en stark tendens till gemensam häckning. Ibland häckar den ensam, men ofta i lösare förening eller i kolonier, där bona oftast ligger på minst 50 centimeters avstånd från varandra. Typiska boplatser är hålrum på eller i närheten av byggnader. Fågelholkar, svalbon och hackspettshålor har också används. Man kan också finna gråsparvar som i storkbon, där de drar nytta av att deras fiender inte vågar sig i närheten av dessa bon. Av boplatsbrist kan de även bygga egna bon som består utav takstrån. Sådana bon finner man på 3 och 8 meters höjd och är därmed högre upp än Pilfinkens.

Gråsparvar bygger bo av nästan alla material så som halm, gräs, ull, papper eller lump. Invändigt fodras boet med strån och fjädrar. Friliggande bon når en fotbolls storlek, medan bon i nischer och hål anpassas till omgivningen och varierar därmed i storlek. Hanen är den som påbörjar boet under parningsleken men färdigställs gemensamt mest en vecka innan äggläggningen. Deras bobygge kan sträcka sig över flera veckor, men om ett bo skulle gå förlorat kan ett ersättningsbo byggas på två till tre dagar. Gråsparvens kull kan bestå utav fyra till sex ägg.

_Källa: Wikipedia
Sveriges Ornitologiska Förening
The Birds of North America

Skriven av NaimaG_

Annons:
NaimaG
4/2/10, 1:44 AM
#1

Har du lyckats få gråsparven på bild någonting?

HellviHumle
4/4/10, 9:01 PM
#2

Jag skulle tro att det finns fler bilder på sällsynta rovfåglar än det finns bilder på gråsparvar.

HH

Geronim0
4/4/10, 9:30 PM
#3

#2. Absolut har du en poäng där. Våra "Vardagsfåglar" glöms ofta bort till förmån för mer exotiska fjäderfä.

HellviHumle
4/4/10, 10:43 PM
#4

#3 Det är ju så lätt att hoppa över det som alltid finns till hands. "Det kan jag ta se'n". Problemet är bara att det aldrig blir av. Jag har några bilder även av gråsparv och pilfink dock inte särskilt många.

HH

NaimaG
4/4/10, 10:47 PM
#5

Sedan är det ju oerhört svårt att fotografera en så liten fågel som gråsparven och med tanke på deras bruna fjäderdräckt kan de enkelt också gömma sig bland grenar. Ofta tnkter man att gråsparven är så pass vanlig att man kan fotografera den senare men man glömmer bort att de inte alltid är så lätta att se.

Monky
4/18/10, 9:31 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#6

Bidrar med en bild Glad

Jag tycker gråsparvar är både tacksamma och lätta att fota då de är väldigt vanliga och sällan särskilt rädda av sig.

Annons:
NaimaG
4/18/10, 9:36 PM
#7

#6 Vilket vackert fjun.

isa
4/19/10, 3:51 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#8

Här är några tror jag.

Är det blandat med gråsparvar och pilfinkar här eller?

( jag är inte så duktigt på småfåglar,…. )

Hur som helst, så var de söta. Bilden togs förra året.

De såg ut som de hade ett möte. :o)

isa
4/19/10, 4:02 PM
#9

#6 vilken jättefin bild. Vad gullig den var!

isa
4/19/10, 10:00 PM
#10

är det bara jag som upplever att gråsparvarna har minskat? när jag var liten kunde man se jättestora flockar, på säkert 50 individer, det var liksom inget ovanligt. Men idag, ser man en flock är det alltid några få sparvar och mest pilfinkar tycker jag. Och det är inte så stora de flockarna heller.

NaimaG
4/19/10, 10:06 PM
#11

#10 har inte tänkt på det men det kan mycket väl vara så. Många katter tar ju mindre fåglar men också större rovdjur kan vara en bov.

TinaNordberg
4/20/10, 8:01 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#12

Varsågod.

Tina Nordberg medarbetare:

 Fågelskådning i fokus

 Svamp i fokus

TinaNordberg
4/20/10, 8:02 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#13

En till.

Tina Nordberg medarbetare:

 Fågelskådning i fokus

 Svamp i fokus

Annons:
NaimaG
4/20/10, 8:05 PM
#14

Men gud så söta fjun…

gdsseli85
4/20/10, 8:23 PM
#15

OBS!!

Angående inläggen #12 & #13 vill jag bara tala om att fåglarna på bilderna INTE är gråsparvar utan pilfinkar!

Monky
4/20/10, 8:23 PM
#16

#7 och 9, tackar! Glad

#12 och 13, jättefina bilder! Däremot är det där pilfink och inte gråsparv, skulle tro att de är juvenila också, de ser lite tufsiga ut. Men väldigt fina bilder!

Glad

fotokrafs
4/20/10, 9:52 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#17

Gråsparv hade ett bo i en springa mellan balkong och husväggen förra året, 
verkar som det blir ett bo där i år med.

Spectabile
4/20/10, 10:34 PM
#18

# 10 Jag upplever samma sak som du. Det är sällan jag ser en gråsparv. Ser jag dom så har det varit i städer men inte ute på landet.

TinaNordberg
4/20/10, 10:46 PM
#19

Ja, det har ni helt rätt i. De var så söta där de satt tätt tillsammans den kyliga morgonen och njöt av dagens första solstrålar.

Tina Nordberg medarbetare:

 Fågelskådning i fokus

 Svamp i fokus

NaimaG
4/20/10, 11:21 PM
#20

Jag måste nog medge att jag ser fler pilfinkar än vad jag ser till gråsparvar.

Annons:
korseett
4/23/10, 1:00 AM
#21

har båda och jag bor på landet

OlleA
4/23/10, 10:11 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#22

Här är en bild jag tog i Göteborgs botaniska trädgård för ett par år sedan.

Olle

Mark
4/23/10, 11:21 PM
#23

Gråsparven har definitivt minskat, och jag tror att Pilfinken har ökat. Eller har jag fel?

[peter54]
5/20/10, 10:55 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#24

#23 Generellt sett har både gråsparv och pilfink minskat kraftigt. I delar av Europa, exempelvis i England, menar man att minskningen av de båda arterna uppgår till 90 %.

Här har vi gott om pilfink och jag har under denna vår också insett att vi faktiskt har några par gråsparvar.

[peter54]
5/20/10, 10:56 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#25

Pilfink

[peter54]
5/20/10, 10:58 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#26

… som bebor åtminstone tre av de holkar jag har satt upp här hemma.

Upp till toppen
Annons: