Annons:
Etiketterartikelarkivartiklar
Läst 117113 ggr
NaimaG
2010-07-06 22:05

Rovfåglar

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Skarp böjd näbb och vassa klor är kännetecknet för rovfåglar, fågelvärldens mest magnifikaste jägare. De allra flesta är skickliga flygare som kan glida runt i timmar och spana efter ett byte. När bytet är upphittad sjunker de som skjutna ur en pistol ner mot det. Rovfåglar finns i alla storlekar, från kondoren till sparvhökar osv.

Förord

eagles.jpg

Det finns omkring 295 rovfågelsarter som jagar i en mägnd olika miljöer allt från höga bergskedjor till regnskogar. Till de största hör Kondorerna med en vingbredd på 3 meter. Falkar så som pilgrimsfalkar är riktiga luftakrobater och kan fånga andra fåglar under flykt med sin skicklighet.

Liksom andra stora rovdjur så som hajar och tigrar så är även rovfåglar väldigt sällsynta, särskilt örnar och tyvärr finns de dem som försöker döda dem ifall de anfaller husdjur eller annan skogsfågel. Dessutom mördas de även som skrytobjekt och deras ägg stjäls av samlare.Många av råvfåglarna kan numera enbart överleva i isolerade och ofta bergiga trakter medan andra så som tornfalkar och glador har anpassat sig till ett liv i människans närhet. Dessa flyger över höghus och motorvägar precis som om det vore klippor och kuststräckor.

Örnarna med sin eleganta flykt som i ett ögonblick kan övergå till rasande störtdykning har länge varit en symbol för makt. Den vithövdade havsörnen är exampelvis USAs nationalfågel. Kungsörnen var det antika roms krigssymbol. Den jagar kaniner, murmeldjur, fåglar och jordekorrar och dess bo byggs på en klippa högt uppe på ett berg och samma par återvänder till det boet år efter år.

falcons.jpgDe största rovfåglarna är ju inga jägare utan asätare. Både gamar och kondorer har ganska mjuka näbbar och köttet de skall äta måste vara mjukt och ruttet innan de kan slita bitar från det. Lammgamen brukar dra bort ben från kadaver som den flyger iväg med och släpper mot bergsklippor där benen krossas och den mjuka och saftiga benmärgen kan avnjutas av fågeln. Alla gamar har stora vingar vilket gör att de kan segla i flera timmar och hålla utkik efter kaddaver. Kondorer har ett känsligt luktsinne och kan snabbt lokalisera dörr kött även under de tätaste trädkronor.

Californiakondoren är numera en av världens mest sällsynta fåglar. Det är inte bara människans verk som gjort den nästan utrotad utan den riskerar även att trassla in sig i högspänningsledningar och brinna upp. !980 fångade man in de kvarvarande exemplaren i ett försök att få de att häcka i fångeskap, några av ungarna släpptes ut men arten är än idag utrotningshotad.

Kondorer

kondor.jpgAndean

Kondorer hör till släktet Vultur och kommer i olika storlekar men den största arten bland kondorer är den på engelska kallat Andean Condor med en vingspann mellan 274-310cm. Den är också tyngre med en vikt mellan 11-15kg för hanar och 7,5-11kg för honor.

Den vuxna fjäderdräckten är kostymsvart med vita fjädrar i en ring runt halsen framförallt hos hanen. Stora band av vita områden på vingarna vilket inte dyker upp färrän fågelns första riktiga ruggning. Huvudet är rött till svartrött och har väldigt få fjädrar.

Californian
den kaliforniska kondorens vingspann mäter upp till 2,9m, vikten ligger tunt 10,4kg och deras skinn på halsarna varrierar i färg beroende på deras ålder. Fjäderdräckten liknar Andean utom att den kaliforniska kondoren hat triangulära områden av vita fjädrar under vingarna. Den har ingen vit fjäderring runt nacken som Andean utan bär väldigt få svarta fjädrar upp mot huvudet vilket utsätter skinnet för uttorkning och ultraviolet strålning.

Örnar

eagle.jpgSvartbröstad Vråkörn
Vråkörnen ingår i hök och örnfamiljen. Den är 62-80cm lång, väger omkring 2kg och har en ganska lång vingspann på 175 -200 cm. Den vuxna fågeln har en vit undersida ofta med svarta perfekta ränder. Ovansidan är mörkgrå med med svarta/bruna/blå inslag. Den har en askgrå och vitt område på vingarna som nästan ser silvervit ut. Honorna står ut med sina cinnamon röda inslag på vingarna och deras något större kroppsstorlek än hanen. 

Stridsörn
Stridsörnen är en mycket stor örn med en längd på 76-96cm, en vikt på 3,1-6,2kg och en vingspann på 188-260cm. Den vuxna fågeln har brun rygg, huvud och bröst, undersidan är vit med svarta prickar. Vindarna är bruna med inslag av bleka samt svarta fjädrar. Honan är större och är oftast mer prickig än hanen.  

Dvärgörn
Dvärgörnen är en art som ofta återkommer och gästar i Sverige. Dess kroppslängd är cirka 47 cm, vingbredden är cirka 120 cm. hanen får en vikt på runt 700 gram medan honan blir runt 1kg. Den har två typer av fjäderdräckter där den ena är till mestadels ljusgrå med mörkare huvud och den andra är medelbrun.

Kungsörn
Kungsörnen blir från 65-100 cm lång med en vingspann på 150-240 cm  och väger mellan 2,5-7 kg. Den har fem underarter där Aquila chrysaetos chrysaetos är den som häckar i Sverige.

Kejsarörn
Arten är en av Europas största rovfåglar. Den liknar kungsörnen men är dock något mindre med en längd på cirka 80cm och vingspann på cirka 200cm.

Spansk Kejsarörn
Den är något mindre än kejsarörnen med en vikt på 2.5-3.5 kg och med en längd på 75-84 cm . Utseendemässigt liknar den kejsarörnen med enbart en något mörkar fjäderdräckt och är en mycket uthållig art.

Steppörn
Steppörnen är cirka 62-81 cm lång med en vingspann på 165-200 cm. Honrorna väger runt 2.3-4.9 kg och är något större än hanarna som i sin tur väger runt 2-3.5 kg. Den är för det mesta brun men har svarta flygfjädrar och svart stjärt.

Större skrikörn
Den är 65 cm lång och med en vingspann på 160cm. Dess närmaste släkting är arten Mindre skrikörn. Huvud och vingar är täckta med en väldigt mörkbrun färg med inslag av ljusbruna områden.

Mindre skrikörn
Den mindre skrikörnen är 60 cm lång och har en vingspann på 150cm. Den har vita områden på ovansidan av vingarna till resterande kropp som är täckt i bruna fjädrar. Vid roten av stjärtfjädrarna har arten ett tydligt vitt V som inte syns fullt så lika mycket på släktingen Större skrikörn.

Havsörn
Havsörnen är 69-92 cm lång med en vingspann på 182-244 cm. Honorna väger 4-6.9kg och är större än hanen som i sin tur väger 3.1-5.4 kg. Arten är den fjärde största örnen i världen.

Vitövdade havsörnen
info här.

Ormörn
Den vuxna fågeln är 63-68 cm  lång med en vingspann på 185-195 cm och en vikt på 1.7-1.9 kg. Den känns igen när den flyger över fälten genom sin vita undersida. Kinderna bröster och hals är blekt bruna medan ovansidan är gråbrunaktig.

Orienthjälmörn
Arten är en medelstor rovfågel som är 55-75 cm lång. Den är mörkbrun, har runda vingar och en mycket kort stjärt. Undersidan är prickad med whitgulaktiga prickar. Det bara området på huvudet och dess ben är gula. Deras vingar hålls infällde i ett V.

Bland örnarna finns det en hel del arter i olika storlekar, ovan respresenteras enbart ett fåtal med deras storleks- och utseendeskillnader.

Falkar

falk.jpgRödfalk
Rödfalken är en liten rovdjursfågel med en längd på 27-33cm och en vingspann på 63-72cm och är till utseendet mycket lik Tornefalken.

Sparvfalk
Honen varierar i längd mellan 23-28 cm medn en vingspann på 53-61 cm och väger omkring 120 g. Hanens längd varrierar mellan 20-25 cm med en vingspann mellan 51-56 cm och väger runt 111 g. Honans fjäderdräckt är mestadels brun med svarta och vita inslag medan hanen har blågråaktiga fingar, vitt bröst och brunrödaktig ovansida och stjärtfjädrar samt att han bär svarta prickar på vingar, ovansida och bröst.

Tornfalk
Tornefalken är väldigt lik Rödfalken men är något större. längdenligger runt 32-39 cm med en vinspann mellan 65-82 cm. Honorna är betydligt större än hanen, medan den vuxna hanen väger runt 136-252 g, så är vikten för en vuxen hona runt 154-314 g.

Aftonfalk
Aftonfalken är 28-34 cm lång med en vinspann på 65-75 cm. Hanen är blågrå utom undersidan av stjärten och benen som är röda. Honan har grå ryggå vingar och grå rygg med ett oranget huvud och undersida samt vitt ansikte med svarta ränder och mustasch.

Amurfalk
Amurfalkens storlek är beroende på könsmorfismen hos arten där hanen väger 155 gram medan honan väger 180 gram. Även vingspann och längd är beroende men i genomsnitt brukar det ligga omkring 26-30 cm i längd och med en vingspann mellan 63-71 cm.

_**Liksom bland örnarna finns det även en mängd olika arter bland falkarna också där i olika storlekar, ovan respresenteras enbart ett fåtal med deras storleks- och utseendeskillnader.

**_Denna artikel har i syfte att visa en bit av rovdjursfåglarnas värld, sällsynta som de är anser jag det viktigt att lyfta fram de olika arterna och famförallt då rovfågel gruppen i allmänhet framförallt för att väcka uppmärksamheten gentemot utrotningshotade arter.

Referenser

_
Läsvärt:
Martin Walters och Jinny Johnson, stora boken om vilda djur, S. 170-71

Sidor:
http://www.sofnet.org/
http://www.sofnet.org/index.asp?lev=718&typ=1
http://www.aou.org/
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_birds_of_Canada_and_the_United_States
http://identify.whatbird.com/mwg/_/0/attrs.aspx
http://sv.wikipedia.org/wiki/Rovf%C3%A5glar

Kondorer
http://en.wikipedia.org/wiki/Condor
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kondor

Örnar
http://en.wikipedia.org/wiki/Black-chested_Buzzard-eagle
http://en.wikipedia.org/wiki/Martial_Eagle
http://sv.wikipedia.org/wiki/Dv%C3%A4rg%C3%B6rn
http://en.wikipedia.org/wiki/Booted_Eagle
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kungs%C3%B6rn
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kejsar%C3%B6rn
http://en.wikipedia.org/wiki/Eastern_Imperial_Eagle
http://en.wikipedia.org/wiki/Spanish_Imperial_Eagle
http://sv.wikipedia.org/wiki/St%C3%A4pp%C3%B6rn
http://en.wikipedia.org/wiki/Greater_Spotted_Eagle
http://en.wikipedia.org/wiki/Lesser_Spotted_Eagle
http://en.wikipedia.org/wiki/White-tailed_Eagle
http://en.wikipedia.org/wiki/Short-toed_Eagle
__http://en.wikipedia.org/wiki/Crested_Serpent-eagle

Falkar
_http://en.wikipedia.org/wiki/Lesser_Kestrel http://en.wikipedia.org/wiki/American_Kestrel http://en.wikipedia.org/wiki/Common_Kestrel http://en.wikipedia.org/wiki/Red-footed_Falcon http://en.wikipedia.org/wiki/Amur_Falcon

Annons:
NaimaG
2010-07-08 01:10
#1

Videon ger mig gåshud och gör mig nästan gråtfärdig. Rovfåglar är helt magnefika.

NaimaG
2010-07-08 01:19
#2

Här har ni en till. Artiklar om respektiva rovfågelart kommer dyka upp också. Känner ni för att skriva en artikel om någon rovfågel eller kanske redan sitter och spånar på en så är det bara att säga till, jag lägger gärna upp den då med hänsyn till vem som skrivit den.

Jag anser det mycket viktigt att lyfta fram utrotningshotade fåglar och vissa arter av rovfåglar hör till den kategorin.Flört

NaimaG
2010-07-08 01:20
#3

Falkon

NaimaG
2010-07-08 01:24
#4

Haha, smarta rovfåglar.

NaimaG
2010-07-08 01:27
#5

Kondor

NaimaG
2010-07-08 01:30
#6

Ovanstående är en hona. Detta är en hane.

Annons:
NaimaG
2010-07-08 01:35
#7

Keedo igen, samma som #6

NaimaG
2010-07-08 01:38
#8

Här har ni en annan och en mycket kärleksfull gammal fågel.

NaimaG
2010-07-08 01:41
#9

Hök

Anders 50
2010-07-08 23:06
#10

Alla rovfåglar är inte utrotningshotade.

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

ronnyf
2010-07-09 01:16
#11

Nog är väl sparv- och duvhöken större än rödhakenSkrattande

NaimaG
2010-07-09 02:13
#12

#10 Jag vet. Jag har väll inte påstått det heller någonstanns vad jag vet.Obestämd

#11 Inte enligt källorna.

Anders 50
2010-07-09 11:07
#13

#12  Kopierar från ditt inlägg #2

"Jag anser det mycket viktigt att lyfta fram utrotningshotade fåglar och rovfåglar hör till den kategorin."

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

Annons:
NaimaG
2010-07-09 12:26
#14

#13 Oj, det var inte alls menat att peka alla arter utrotningshotade. Bra att du säger till, lätt att bli ordblind ibland.Flört

ronnyf
2010-07-09 18:00
#15

Vilka källor då?

Men det är väl självklart att duv- och sparvhöken är betydligt större än rödhaken!

Längd enligt Fågelguiden:

Rödhake 12,5 - 14 cm

Sparvhök 29 -41 cm

Duvhök 49 - 64 cm

NaimaG
2010-07-09 18:02
#16

#15 Boken sa det. Jag kollade ju inte upp det vilket var lite fel av mig. Tack för infon, ska ändra indexen.

isa
2010-07-21 16:27
#17

Tack för en trevlig artikel och härliga videos för mig som älskar rovfåglar.Glad

[Carpinus]1
2017-06-17 09:42
#18

Ängshöken har ett bra år på Gotland, och länsstyrelsen uppmärksammar bönder på hur man visar hänsyn till denna fridlysta art om man har den på sina marker.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/har-du-en-angshok-i-akern

Martin
2017-06-23 09:52
#19

#18 Spännande! Hoppas på lyckade häckningar då!

mvh Martin

[Carpinus]1
2017-12-10 17:25
#20

Inget är beständigt, så ej heller i rovfåglarnas värld - en del kommer tillbaka, andra krisar:

"I boken Sveriges fåglar från 1978 berättas att det fanns mellan 30 och 50 par röd glada, 80 par havsörn och mindre än tio par pilgrimsfalk. I BirdLife Sveriges årsbok Fågelåret 2016 syns dessa tre arters kraftiga uppgång tydligt: 3500 par röd glada, 800 par havsörn och mellan 450 och 500 par pilgrimsfalk."---

"Däremot finns det rovfåglar som klarat sig sämre de här åren. Både duvhöken och bivråken minskar och det beror troligen främst på att det moderna skogs- och jordbruket har tagit bort flera av deras livsmiljöer. Även kungsörnen är ett orosmoment. Det finns ungefär 500 par, men under 2000-talet har kungsörnarna fått allt färre ungar på vingarna än tidigare."---

http://www.natursidan.se/nyheter/sveriges-rovfaglars-aterkomst-ar-bra-exempel-pa-lyckad-naturvard/

(Och en del är nästan nya: brun glada verkar försöka etablera sig i landet såväl från norr som söder. Källa som ovan.)

Annons:
[Carpinus]1
2018-02-17 15:26
#21

"Forskning visar att kungsörn dör av blyförgiftning och att bly är en hälsofara även för människor. Hundratals ton blyhagel hamnar i naturen eftersom jakt med blyammunition är tillåten. Forskarna ser ett tydligt samband mellan örnars blyhalter och älgjakten."---

"-Jägare är konservativa. De kommersiella intressena arbetar tillsammans med jägarförbundets lobbyister i Bryssel och motarbetar ett förbud mot blyammunition, säger Jon Arnemo, forskare och expert på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.

– Alla vet att blyet är hälsofarligt för människor och djur. Vi ser ett tydligt samband mellan ökande blyhalt i örnar när säsongen med älgjakt börjar, säger han."---

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/forskningen-entydig-blyammunition-dodar-ornar

[Carpinus]1
2018-03-03 20:23
#22

Den årliga örnräkningen i regi Naturskyddsföreningen gick av stapeln i dag kring Mälaren och Hjälmaren, och inte mindre än 230 havsörnar och 6 kungsörnar kunde bokföras på de mer än 100 observationsplatserna som bemannades under två timmar vid middagstid.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/arlig-ornkoll-vid-malaren-och-hjalmaren

[Göstage]
2018-04-10 14:26
#23

Havsörnstammen fortsätter att öka, men fortfarande finns det hot , bland annat i form av blybemängda kadaver, tåg och vindkraftverksvingar.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/se-hur-havsornarna-blir-fler-och-fler

Taggeman
2018-04-10 16:37
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#24

Här ute i skärgården så syns dom varje dag.
Ejdern har fått det svårt med häckningen för när örnarna flyger över dom
så flyr ejdern bort från boet och kråka o korp får tillfälle att länsa bona på ägg.

☀️🙂😃😛 😂🤪😎😇🎅😡 Medis på Fågelskådning 😟🥳🤔😴😈💣🌈✨🏆👍❤️🏅

………… 🦅 🦋 🐟 🐠 🐟 🦉 (^I^) 🦉 🐟 🐠 🐟 🦋 🦅

[Göstage]
2018-04-10 18:01
#25

Mäktigt!

Synd om örnens återkomst ställer till det för ejdrarna, som ju minskar även av andra orsaker. I en del kustsamhällen i Norge bygger man ejderskydd för att hjälpa dem på traven, och det har börjat prövas även på annat håll, som här  i Hangö.

https://svenska.yle.fi/artikel/2017/03/12/hangoborna-bygger-hem-hackande-ejdrar

Taggeman
2018-04-10 18:13
#26

Jo havsörnsstammen har blivit stor här ute i skärgården på en ganska liten yta så är det en 4 st revir så dom har förökat sig bra.
Ejdern har fått det svårt med sina ungar i ytterskärgården.
https://svenska.yle.fi/artikel/2016/06/16/havsornarna-ar-nu-sa-manga-att-de-hotar-ejdern

☀️🙂😃😛 😂🤪😎😇🎅😡 Medis på Fågelskådning 😟🥳🤔😴😈💣🌈✨🏆👍❤️🏅

………… 🦅 🦋 🐟 🐠 🐟 🦉 (^I^) 🦉 🐟 🐠 🐟 🦋 🦅

[Göstage]
2018-04-21 13:06
#27

Fem döda havsörnar har hittats vid Mölleröd och på öar i Oppmannasjön i Skåne under de senaste dagarna. Man misstänker att de drabbats av fågelinfluensa, typ H5N6.
En katastrof för den lokala stammen, säger en  viltvårdare.

Källa.

Annons:
[Göstage]
2018-10-07 14:31
#28

Brun glada verkar vara på väg att bli en svensk häckfågel "på allvar", enbart i Norrbotten har man haft minst tio häckande par i år.

En rovfågelsexpert tror att stäpphöken kan vara nästa rovfågelsart som kommer att etablera sig i landet.

Källa.

[Göstage]
2019-01-05 10:01
#29

Örndagarna vid Hornborgasjön har blivit en vintrig tradition likt trandansen på våren, om än i mindre skala.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/orndagar-vid-horborgasjon

[Göstage]
2019-01-09 19:38
#30

Ett projekt i Kalmar län där man reserverade åkermarksytor för ängshökarnas häckning har varit lyckosam, hela 19 ungar kunde lämna de sex bon man skyddat. Nu har bönderna som upplåtit mark till ängshökarna uppmärksammats av Länsstyrelsen med diplom (hoppas att de även fått in hyrespengar för marken!).

Källa.

(Ängshöken är en av de vackraste fåglar jag sett för övrigt.)

[Göstage]
2019-02-03 17:03
#31

En kejsarörn verkar ha valt Skåne som sitt vinterviste - den håller sedan en tid till i trakten mellan Svedala och Skurup.

http://www.gp.se/nyheter/sverige/kejsarörnen-på-sällsynt-besök-i-skåne-1.12923868

Martin
2019-02-11 08:20
#32

Trevligt. Där har under vintern även varit minst en men sannolikt två mindre skrikörnar och det är inte första gången någon av dem är i området även om det nog är 3-4 år sedan Kejsarörn var där senast. Jag har varit där ute några gånger men "bara" sett havsörn i år.

mvh Martin

[Göstage]
2019-03-03 17:24
#33

Både negativa och positiva nyheter om våra örnar. I ena fallet gäller det dock främst kungsörn, i det andra huvudsakligen havsörn.

"På kort tid har fem kungsörnar dödats efter att ha blivit påkörda av tåg i mellersta Norrland och det här är den enskilt största dödsorsaken bland örnar. Hos polisen i Örnsköldsvik finns en av de fem kungsörnar som dödats av tåg i mellersta Norrland den senaste tiden. Örnen påträffades på stambanan vid Gålsjö bruk norr om Sollefteå och örndöden längs järnvägen har blivit ett problem."---

"Nu har Trafikverket lovat betydligt snabbare bortforsling av påkörda djur, det innebär att örnarna blir av med lättåtkomlig föda men förhoppningsvis klarar livhanken istället."

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/orndod-langs-jarnvagen

"Förhoppningen om att se 200 fåglar under lördagens örnräkning uppnåddes enkelt. Totalt observerades 245 örnar från olika samlingsplatser i Mellansverige."---

"–  Vi kan konstatera att havsörnarna mår ganska bra just nu. Populationen håller i sig. Vi hoppas att det fortsätter i den här riktingen, säger Sten Ullerstam."---

 https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/ovanligt-manga-ornar-visade-upp-sig

[Göstage]
2019-03-03 20:26
#34

#33 104 örnar dödades av tåg i Sverige förra året (plus förmodligen ett mörkertal utöver det).

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/over-hundra-ornar-dodades-av-tag-i-fjol

Annons:
Taggeman
2019-03-03 22:45
#35

Jo det blir många djur som körs över av tåg.
Det har varit ingen prio att ta bort kadaver efter spåren.
Får ett tåg en fullträff på en älg eller liknande så blir det bara små bitar av det efter en lång sträcka, för det släpas med under tåget, tror dom inte har brytt att ta bort sådan utan låtit ormvråk,kråka o korpar ta hand om det men nu när örn stammen blivit större så har örnarna oxå upptäckt bra födkrokar.
Havsörns stammen har blivit väldigt stor och har svårt att få egna revir i havsbandet, så ett viss spill gör nog inget nu. Det är värre med kungsörnen som verkar gå tillbaka.

☀️🙂😃😛 😂🤪😎😇🎅😡 Medis på Fågelskådning 😟🥳🤔😴😈💣🌈✨🏆👍❤️🏅

………… 🦅 🦋 🐟 🐠 🐟 🦉 (^I^) 🦉 🐟 🐠 🐟 🦋 🦅

[Göstage]
2019-03-04 07:18
#36

Hoppas att de använder kadavren som åtlar på tryggt avstånd från järnvägarna, så att det de kommer till användning och lockar bort örnar och andra asätare från riskområdena.

Även vindkraftparkerna utgör en fara för örnarna.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/vinkraften-vanligaste-orsaken-till-orndod-pa-gotland

[VSK]
2019-03-25 10:59
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#37

Ombytta roller.

[Göstage]
2020-07-26 09:26
#38

I Norge beräknas idag 4000 par havsörnar häcka, vilket är 5-6 gånger mer än när arten ansågs hotad. Idag finns den i hela Norge, från söder till norr, i Oslofjorden och i inlandet- en succéutveckling, kungen i en näringskedja är tillbaka. Men andra har fått betala ett högt pris: förut var havsörnarna hotade- idag är det deras bytesobjekt som är det.

NRK har ett stort reportage om hur örnens återkomst i Norge samtidigt blivit ett hot mot andra arter, som ejder med flera andfåglar.

https://www.nrk.no/tromsogfinnmark/xl/ornetjeneste-1.15016754

[Göstage]
2021-04-01 07:16
#39

För att få en bättre uppfattning om antalet kungsörnsungar kommer örnungarna i norra Sverige att lokaliseras med hjälp av ljudupptagningar från utplacerade anläggningar. Vid en första test förra året fick man fram att antalet ungar var ungefär 20% fler än vad man kommit fram till vid manuell patrullering.

Nykläckta kungsörnsungar i norra Sverige ska upptäckas genom ljudinspelningar. Forskare hoppas kunna få en bättre bild av hur många kungsörnar som finns i landet
  • Redigerat 2021-04-11 20:16 av [Göstage]
[Göstage]
2021-05-14 08:19
#40

#33 De senaste åtta åren har 618 örnar räknats in som offer för järnvägsdöden.

Vilt som blir påkört av tågen blir liggande längs banvallarna, där de lockar till sig andra djur som sedan också blir påkörda. På åtta år har minst 618 örnar körts på och nu varnar forskare och ornitologer. – Vi har jobbat med Trafikverket kring detta i 20 år, men det händer ju inget, säger ornitologen PO Nilsson.
[Göstage]
2021-05-16 09:29
#41
Familien Lager var på fisketur i Dalsfjorden da de fikk øye på en havørn. Da bestemte 10 år gamle Axel å lokke til seg fuglen.
Annons:
[Göstage]
2021-06-19 17:43
#42

Årets kull av pilgrimsfalksungar i silon i Västerås är ringmärkta.

Sedan 2015 har pilgrimsfalkar häckat på lantmännens silo i centrala Västerås. Årets kull, som var en trio till antalet ringmärktes på lördagen, fast under ljudliga protester av mamma BH och pappa J8.
[Göstage]
2021-06-29 09:13
#43

Rödhöken hade satt klorna i en kanin när en hjort gjorde sin entré på arenan...
(OBS: brutala bilder!)

En tretrimmer fikk en uventet opplevelse.
[Göstage]
2021-08-09 07:24
#44

Bevarandeprojektet till ängshökens fromma kan belåtet konstatera att 55 ungar av arten kommer på vingarna på Öland i år, vilket är ett gott resultat.

Ängshöken är en hotad art i hela Sverige. Men på Öland ökar populationen.Tack vare ett bevarandeprojekt som startades 2013 slås nu rekord på rekord för ...
[Göstage]
2021-09-07 09:35
#45

Blyrester från ammunition i djurkadaver större hot mot örnarna än vad man tidigare trott.

"Även tidigare forskning har visat att en stor del av de örnar som hittas döda i skog och mark har dött av blyförgiftning efter att ha ätit av resterna av döda djur som skjutits med blyammunition. Nu visar en ny forskningsrapport från SLU i Umeå att läget är värre än befarat.

Örnarna kan dö av betydligt mindre mängder bly än vad forskarna tidigare trodde. Får fåglarna i sig blyresterna från kulorna ökar risken för att de dör med över tre gånger."---

Ny forskning från Umeå visar att slaktresterna från älg är en stor fara för örnar och andra rovdjur. Får fåglarna i sig blyrester från kulorna ökar risken för att de dör med över tre gånger. – Det behövs inte någon mer forskning. Bly är farligt och vi behöver inte det i miljön, säger forskaren Navinder Singh.
[VSK]
2021-09-07 10:05
#46

#45:

Fullt förståeligt (och tragiskt). Räcker att läsa frågor och svar på jägarförbundets sida för att inse bly kan ställa till det rejält.

https://jagareforbundet.se/jakt/kotthantering/fragor-och-svar-om-bly-i-viltkott/

Med anledning av undersökningarna av bly i viltkött blyhalt har Svenska Jägareförbundet sammanställt nedanstående frågor och svar.
[Göstage]
2021-09-28 08:31
#47

Resterna av Australiens äldsta kända örn, Archaehierax sylvestris ("urtida skogshök"), har grävts fram på stranden till en uttorkad sjö i South Australia. Den jagade där för 25 miljoner år sedan.

A little smaller than a wedge-tailed eagle, this 25-million-year-old bird of prey once lurked in lush forests, swooping out of the trees and onto unsuspecting ancient koalas and possums.
[Göstage]
2021-11-06 08:48
#48

Fiskelycka för den vithövdade havsörnen.

En hvithodehavørn overrasket tilskuerne da den kom svømmende mot land.
Annons:
[Göstage]
2022-01-15 14:48
#49
En ung hvithodehavørn ante fred og ingen fare da den forsynte seg av den døde hjorten, men brått var idyllen over.
[Göstage]
2022-02-17 14:32
#50

I Danmark ökar havsörnen betydligt mer än vad man vågat tro. Kalkylen när skyddsprojekt för örnen startades 1992 (då det inte fanns något häckande par i landet) var att det skulle finnas 75 häckande par 2040, men redan i fjol var man uppe i 152 par. Däremot är det fortfarande svårt för kungsörnen - förra året hade man fyra eller fem häckande par.

Söndagen den 27 februari är det Örnens dag i Danmark. Då inbjuds allmänheten till 11 arrangemang där man med lite tur kan skåda örn.

https://jyllands-posten.dk/indland/ECE13742281/havoernens-liv-i-danmark-er-sikret-2021-var-rekordaar/

Siden 1995 er mindst 1377 havørneunger fløjet fra danske reder. Kongeørnen er stadig truet.
  • Redigerat 2022-02-17 14:33 av [Göstage]
Cojimar
2022-03-15 03:44
#51

Färre havsörnar räknades in vid årets mellansvenska örnräkning jämfört med i fjol, 155 i år mot 261 då. Någon större anledning till oro ser arrangörerna dock inte- årets minskning tror man helt enkelt berodde på väderomständigheterna.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Färre havsörnar skådades vid årets örnräkning i Mellansverige jämfört med i fjol. Totalt observerades 155 havsörnar, mot 261 förra året.
Cojimar
2022-06-04 14:02
#52

Ängshöken- älskad, observerad och värnad.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Ett stort antal volontärer är nu ute och håller ögonen öppna efter ängshökar på Öland. När häckande par upptäcks rapporterats detta till projektledning och Länsstyrelse, så att relevanta skyddsåtgärder kan […]
Cojimar
2022-06-11 17:37
#53

Två havsörnar har påträffats döda i en hage på Gålö i Stockholms skärgård. Det verkar som om de varit inblandade i en revirstrid, och att en av dem fastnade i den andres ringmärkning, vilket kom att bli ödesdigert för dem båda.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Två havsörnar hittades döda i en hage på Gålö i Stockholms skärgård. Hannarna har troligtvis slagits om ett revir, men kampen tog slut när den ena fridlysta fågeln fastnade i den andras ringmärkning. – Det är en unik händelse, säger Peter Hellström, havsörnsforskare på Naturhistoriska museet.
  • Redigerat 2022-06-11 17:37 av Cojimar
Cojimar
2022-06-22 08:33
#54

Ett havsörnspar som häckar vid ett övningsområde för den finska militären har vållat bryderi för regementet.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Havsörnar är känsliga då de väljer plats att häcka. Livlig trafik eller andra störande faktorer skrämmer lätt i väg dem innan de lägger sina ägg. Nu har ändå ett havsörnspar valt att häcka nära en skjutbana på Sandhamns övningsområde.
Fornöga
2022-08-06 07:36
#55

I Finland har man märkt att havsörnar "fått smak" på skarv, vilket välkomnas inte minst av fiskefolket. Speciellt unga örnar har lagt sig till med en metod att jaga i grupp i skarvkolonierna, där såväl vuxna som unga fåglar faller offer, liksom äggen i bobalarna.


Re:tired.

Annons:
Fornöga
2022-08-11 17:58
#56

Mäktig upplevelse! 🙂


Re:tired.

Älvsbybon Fredrik Larsson med sällskap fick en ovanlig fiskeupplevelse i Arjeplog när en havsörn dök ner för att fånga en abborre – precis framför flotten.
Fornöga
2022-08-18 08:46
#57

När boet med två tornfalksungar blåste ner i Råndalen (Härjedalen) var goda råd dyraa, men Christina och Göran satte de två dunbollarna i en fruktkorg dom de hissade upp i botallen. Arrangemanget accepterades av föräldraparet, och i dagarna kom belöningen genom att ungarna lämnat boet på egna vingar.


Re:tired.

Två nykläckta tornfalksungar i Råndalen i Härjedalen var nära att få sätta livet till då boet blåste ner från tallen, men då ingrep Christina och Göran Persson. Det här var Tidningen Härjedalen först med att berätta.
Fornöga
2022-09-06 10:26
#58

Efter 100 år har havsörnen återkommit som häckfågel på västkusten, men ornitologen hoppas att den inte ökar i antal i landet.


Re:tired.

Med tunga vingslag och vighet i luften syns nu den majestätiska havsörnen återigen till på Västkusten.Per Undeland från Göteborgs ornitologiska förening ...
  • Redigerat 2022-09-06 10:28 av Fornöga
Fornöga
2022-09-25 08:30
#59

För andra säsongen i följd har man konstaterad lyckad häckning av kungsörn i Västergötland.


Re:tired.

Två år i rad har kungsörnsungar fötts i Västra Götalands län, rapporterar lokala medier. Tidigare har inga lyckade häckn
Fornöga
2022-10-19 07:43
#60

Tre ängshöksungar misstänks ha blivit bortrövade av människor ur ett bo på södra Öland i somras.


Re:tired.

Tre fågelungar av den hotade arten ängshök misstänks ha blivit stulna ur ett fågelbo på Öland i somras. I samband med att boet plötsligt blev tomt såg fågelskådare
  • Redigerat 2022-10-19 07:48 av Fornöga
Fornöga
2023-03-07 08:45
#61

Årets örnräkning i Mälardalsområdet gav ett gott resultat. Man kunde räkna in 255 exemplar, vilket är 100 fler än förra året.


Re:tired.

Det finns gott om örnar i Mälardalen. När årets räkning summerades fick man ihop 255 stycken örnar. 100 fler än förra året. I Stockholm räknade frivilliga ...
Fornöga
2023-06-03 14:04
#62

En ung havsörn som försetts med GPS har kunnat följas från Limfjorden i Danmark till kanten av Barents hav i Nordnorge, ett avstånd på 176 mil.


Re:tired.

En et år gammel havørn, der som redeunge i maj 2022 fik sat en GPS-sender på ryggen, er blevet sporet i Nordnorge på kanten af Barentshavet. Det er 1.760 kilometer fra ørnens hjemegn ved Vilsted Sø nær Limfjorden. GPS-forskning giver ny viden om danske havørnes spredning og adfærd i landskabet.
Annons:
Fornöga
2023-06-15 12:27
#63

Finskfödd lammgam emigrerar till Spanien.


Re:tired.

Lammgamungen kläcktes i mars och ska nu släppas fri i naturen. 
Fornöga
2023-07-22 10:48
#64

Pilgtimsfalkens återkomst- en framgångssaga.


Re:tired.

På 1970-talet hotades pilgrimsfalken av utrotning.Projekt Pilgrimsfalk startades av Naturskyddsföreningen i mitten av 70-talet för att rädda fågeln, som ...
Fornöga
2023-07-29 11:21
#65

#64 Men nu dör individer i den grasserande fågelinfluensan.


Re:tired.

Svenska pilgrimsfalkar dör av fågelinfluensa.Beståndet i Syd- och Västsverige har sjunkit rejält.Det säger ornitologen Tommy Järås och förklarar varför ...
Fornöga
2023-08-11 17:33
#66

#52 m.fl. Projekt ängshök har gjort att arten återhämtar sig kraftigt på Öland.


Re:tired.

Ängshöken är starkt hotad i Sverige. Sedan dess naturliga häckningsmarker minskat har fågeln börjat häcka i åkermark, som ofta slås innan ungarna bli flygfärdiga.Sedan ...
Pyttelite
2023-08-13 10:24
#67

Følg direkte: Har lagt en foreldreløs ørneunge i fru Rauers reir Fiskeørna fru Rauer har fått en bonusdatter. Se om hun vil godta ungen i direktesendingen.

Läs mer här:

https://www.nrk.no/livsstil/se-hvordan-det-gar-nar-orneungen-adopteres-bort-1.16509464


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Fiskeørna fru Rauer har fått en bonusdatter. Se om hun vil godta ungen i direktesendingen.
Fornöga
2023-09-10 09:38
#68

Dåligt häckningsår för kungsörnen, vilket man tror är väderbetingat.

Källa.


Re:tired.

Få kungsörnsungar har kläckts i år.”Ett riktigt bottenår” säger Claes-Göran Ahlgren ordförande i Örn72.Det kan finnas flera anledningar till varför.
  • Redigerat 2023-09-10 09:39 av Fornöga
Fornöga
2023-09-11 14:33
#69

Råkar bo i en stadsmiljö som flyttande fåglar sällan passerar över- de väljer vattendrag och bergsryggar i närheten. Blev därför lite överraskad när jag hörde en ormvråk idag, och när jag tittade upp över hustaken såg jag fyra stycken som tycktes söka uppskruv. Verkade som om det var en av de fyra som ropade hela tiden, kanske lockrop på ungar? Eftersom jag inte längre är aktiv skådare var det en extra trevlig syn att få se vråkarna!


Re:tired.

Annons:
Fornöga
2023-12-06 07:42
#70

Kungsörnarna på Gotland satte rekord i antal ungar 2023 med 51 stycken, samtidigt som havsörnarna har en stabil stam på ön. Nu tror man från Länsstyrelsen att det blivit "fullsatt" för örnarna på Gotland, som faktiskt sägs vara den örntätaste regionen på jorden. Man följer med intresse vad som sker när populationerna når sitt förmodade maximala antal.

Källa.


Re:tired.

I år satte kungsörnarna på Gotland rekord i antal lyckade häckningar.Johan Månsson på Länsstyrelsen har räknat till 51 örnungar och säger att nu finns ...
  • Redigerat 2023-12-06 07:43 av Fornöga
Fornöga
2023-12-21 12:15
#71

Två kungsörnar tågdödade i Gullspångs kommun.


Re:tired.

Senaste nytt • Snabba nyheter från Aftonbladet
Fornöga
2024-01-03 09:19
#72

#70 I Jämtland däremot hade kungsörnarna ett dåligt häckningsår i fjol, till skillnad från året innan, som var ett rekordår.


Re:tired.

Antalet kungsörnar som lyckats med sina häckningar i Jämtlands län har minskat drastiskt jämfört med 2022. – Vi har gått från ett väldigt, väldigt gott år till ett bottenår, säger vilthandläggare Nicklas Rumm på länsstyrelsen. I år har också flera ensamma vargar vandrat in från grannlänen, enligt den senaste rovdjursinventeringen.
Fornöga
2024-01-27 09:10
#73

Undernärd berguv påträffad i Sundsvall äter upp sig i Stockholm.


Re:tired.

Flera personer i Sundsvall uppmärksammade en berguv som synts på flera platser i Sundsvall. Efter larm till vilthjälpen kunde ugglan fångas in och undersökas. – Han hade mycket parasiter i magsäcken som åt upp all näring, berättar Victor Persson på Stockholms vildfågel rehab.
Fornöga
2024-01-28 23:39
#74

#73 Sundsvallsuven är inte ensam om att ha råkat illa ut.


Re:tired.

På Stockholms vildfågel rehab får olika fåglar hjälp med skador för att sedan bli släppta i det fria igen. Victor Persson är ordförande på rehabcentret och berättar om det arbete de gör.
Fornöga
2024-02-10 10:29
#75

#72 Fjolåret var det sämsta häckningsåret sedan 2018 för kungsörnen.


Re:tired.

Förra året var inte ett bra år för kungsörnarna i Sverige. Bara 166 lyckade häckningar registrerades.Det är det lägsta antalet sedan 2018.Stora snömängder ...
  • Redigerat 2024-02-10 10:30 av Fornöga
Upp till toppen
Annons: