Annons:
Etiketterartikelarkivartiklar
Läst 50847 ggr
NaimaG
2010-07-06 21:57

Havsfåglar

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det finns en mängd fåglar som lever vid eller på havet. En del hämtar sin föda vid kustarna eller dyker efter fisk i kustnära vatten medan andra lever i veckor långt ut till havs.

Det finns runt 90 olika arter bland måsar, labbar och tärnor. Dessa fåglar håller sig oftast runt kusten men måsar har även anpassat sig till nya födokällor långt inåt land. De äter maskar och larver på äkrar och specielt vintertid grälar de om matrester på soptippen. Silltruten är en måsfågel som är ovanligt aggressiv och hotar väldigt ofta andra fåglar. Alla måsar ätar nästan vad som helst så som fisk, krabbor, insekter, ruttet kött och andra fåglars ägg samt ungar.

**file0001826617733.jpgMåsar
**De allra flesta måsar har en vit och grå fjäderdräkt som ska matcha solreflektionerna på vattnet. En del arter har svarta tecken på ryggen, vingarna och huvuder. Störra fåglar så som havstrut har en mycket kraftig kroknäbb och kan lätt döda mindre fåglar, kaninungar och liknande bytesdjur.

Lista för olika måsarter

Labbar
Labbarna liknar större måsar och har en stor kroknäbb. I tyskland går arten under namnet Jaeger vilket betyder jägare, ett namn de fått pga sin vana av att jaga andra fåglar som bär på ett byte genom att trakassera fågeln, tvinga den att släppa bytet och sedan själv kasta sig över födan. Större labbar så som storlabben kan fånga och döda fågelarter större än de själva.

**Tärnor
**Tärnar ser ut som slanka och eleganta måsar. Många av dem har kluven stjärt varför de också ibland kallas havssvalor. Många tärnor fångar fisk genom att störtdyka ner i vattnet efter sitt byte. De är flyttfåglar och sommargästar i tempererade områden för att sedan flytta söderut till varmare platser när vintern kommer.

Saxnäbbar
Denna art liknar tärnorna med enbart en avvikelse nämligen att deras undernäbb är längre än den övre. Dessa fåglar flyger lågt över vattenytan och doppar undernäbben för att fånga fisk.

**file000811658193.jpgAlbatrossen
**Arten är en mästerlig flygere som skaffar sig föda långt ut till havs. Albatrosser är stora och tunga vilket gör att de måste kassta sig utför en klippa eller fånga en uppvind för att kunna komma upp i luften. väl uppe i luften kan den glida i flera timmar på vindarna och luftströmmar utan att behöva röra på vingarna.

**Alkor
**Arten är knobbiga havsfåglar som påminner om pingviner. Deras täta fjäderdrlten håller kroppen varm och vattnet borta. De tillbringar väldigt mycket tid till att dyka i vattnet efter föda.

**Skarvar
**Skarvarna är släkt med pelikaner och har en liknande men något mindre strupsäck och deras fötter har simhud. Arten är svart eller mörk till färgen och är mästerliga på att dyka och simma efter fisk. Deras oljiga vattentäta fjäderdräkt är inte särskilt effektiv vilket är mycket ovanligt bland vattenfåglar därav tvingas de sitta längre stunder med utfällda vingar för att låta solen torka de blöta fjädrarna.

I många länder här man även använt skarvar vid fiske genom att knyta en snara runt halsen på den, det tillåter den att svälja mindre fiskar men så snart den svalt en större fiskar fastnar det i halsen som fiskare sedan kan plocka ur halsen på dem. I kina och japan förekommer denna metod fortfarande.

**Fregattfågeln
**Den lver kring tropiska kuster och hör till de mest eleganta havsfåglarna. De större fåglarna har långa vingar och en lång stjärt som används både som roder och broms. Den kan störtdyka i luften för att plocka åt sig fisk som hoppar i vattnet eller plocka åt sig nykläckta sköldpaddsungar på stranden. Eftersom den saknar förmågan att landa och sean starta i vattnet använder de sin långa krokiga näbb för att fånga fiskar. De kan även stjäla mat från andra havsfåglar genom att flyga ikapp dem, trakassera dem tills fågeln spyr upp sin föda.

Referenser

Läsvärd:
Martin Walters och Jinny Johnson, Stora boken om vilda djur, S. 164-65.

Sidor:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Labbar
http://sv.wikipedia.org/wiki/T%C3%A4rnor
http://sv.wikipedia.org/wiki/Albatrosser
http://sv.wikipedia.org/wiki/Skarvar
http://en.wikipedia.org/wiki/Frigatebird

Annons:
NaimaG
2010-07-08 12:53
#1

Fregattfågelns uppvaktnings display

NaimaG
2010-07-09 18:12
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#2

Här är en fiskmås min man lyckades fotografera flygandes rakt ovanför honom.

NaimaG
2010-07-09 18:13
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#3

Skrattmås som sträcker på sig.

Upp till toppen
Annons: